De ce alegerile din SUA au loc întotdeauna într-o zi de marţi a lunii noiembrie

Adăugat la Știri

suaMarţi, pe 8 noiembrie, milioane de americani se vor prezenta la urne pentru a-l alege pe noul preşedinte al Statelor Unite ale Americii, la fel cum o fac de sute de ani într-o zi de marţi a lunii noiembrie. Şi totuşi, de ce organizează americanii alegerile întotdeauna într-o zi de marţi şi, neapărat, în a unsprezecea lună a anului?

Încă din 1845 fiecare scrutin prezidenţial din Statele Unite ale Americii a avut loc într-o zi de marţi. Înainte de acest an, fiecare stat obişnuia să îşi stabilească singur o zi pentru alegeri, astfel că scrutinul se întindea pe mai multe zile. Confuzia era atât de mare, încât autorităţile au decis că trebuie să existe o zi exactă, stabilită prin lege, în care cetăţenii din toate statele să voteze în acelaşi timp, potrivit Business Insider.

În 1845, când au stabilit data alegerilor, americanii şi-au propus să le fie cât mai convenabil, ei fiind, în cea mai mare parte, agricultori. Să nu fie nici zi de mers la biserică, nici zi de târg… marţea era perfectă!

Citeste si Românii şi obiceiurile americane : Etnologii consideră că renunţăm prea ușor la propriile sărbători

Alegerile prezidenţiale americane sunt mereu în noiembrie şi mereu marţi. De 171 de ani încoace, prin lege. Trebuie să fie negreşit ziua de marţi de după prima zi de luni din noiembrie. Pare alambicat, dar e cât se poate de logic pentru America anului 1845, o Americă eminamente agricolă, în care oamenilor le lua o zi să meargă să voteze. Nu putea să fie luni, că le lua o zi să meargă la vot şi ar fi trebuit să plece de duminică, zi de odihnă. Nu putea să fie miercuri, că era zi de târg. Şi aşa s-a ajuns la varianta marţi. Şi trebuia să fie nici prea devreme, nici prea târziu. Există riscul să nu fie timp pentru Colegiul Electoral care se întruneşte în decembrie. Cu ziua de marţi de după prima zi de luni acest risc dispare. Şi aşa a rămas din 1845 încoace, potrivit digi24.ro.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii