Reducerea normei didactice nu va duce însă și la diminuarea salariului, potrivit legii care a intrat în vigoare pe 9 martie.

De principiu, potrivit Legii educației naționale nr. 1/2011, norma didactică (însemnând norma de lucru pe care un dascăl trebuie să o facă) este de opt ore zilnic, respectiv 40 de ore pe săptămână, iar o reducere a acesteia potrivit noii legi ar însemna un maxim de șase ore zilnic și cel mult 30 de ore săptămânal pentru acești profesori.

Citește și Profesorii vor susține examenul de definitivat în vacanta de primăvară: Noutăți, 2 subiecte în loc de 3 la proba scrisă

Actualmente, norma didactică pentru personalul didactic de predare și de instruire practică cu o vechime în învățământ de peste 25 de ani, având gradul didactic I și pentru cel din corpul profesorilor mentori se poate reduce cu două ore săptămânal, fără diminuarea salariului. Totuși norma aplicabilă în prezent nu se referă decât la profesorii din învăţământul secundar şi terţiar non-universitar, la cei din unitățile şi clasele cu program integrat şi suplimentar de artă şi sportiv, precum şi din unităţile cu activităţi extraşcolare şi din centrele sau cabinetele de asistenţă psihopedagogică (a căror normă săptămânală este de 18 ore), profesorii de instruire practică și maiștrii-instructori și cadrele din învățământul special, unde norma didactică se situează între 16 și 20 de ore pe săptămână, după caz.

Noile modificări vizează însă toate categoriile de dascăli care au gradul I și cel puțin 25 de ani vechime în învățământ și impun reducerea normei de lucru ca fiind obligatorie.

Sursa:avocatnet.ro