Daniel Breaz, rectorul Universității 1 Decembrie 1918, la Unirea FM : Cei care plagiază trebuie pedepsiți !

Adăugat la Știri

Daniel-BreazCurtea Constituţională a anunţat că ordonanţa plagiatului şi a şcolile doctorale, în forma adoptată de Parlament, este neconstituţională. Guvernul a contestat la Curte legea privind şcolile doctorale şi plagiatul, în forma adoptată de Senat, după ce liberalii au anunţat că au depus şi ei o contestaţie la aceeaşi lege.

Asta inseamna ca ramane in vigoare prevederea anterioara: tezele de doctorat suspecte de plagiat vor fi analizate de CNATDCU (Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare). CCR a dezbatut, miercuri, doua sesizari privind OUG pe tema doctoratelor si a plagiatelor, una depusa de Guvern, iar alta de PNL. Sesizarile ridicau probleme de constitutionalitate cu privire la modul in care legea a fost adoptata in Parlament, precum si la prevederile modificate de Legislativ fata de forma Executivului. Textul OUG a fost modificat de parlamentari in doua randuri: o data dupa ce ordonanta a ajuns in Parlament, iar a doua oara dupa ce presedintele Klaus Iohannis a retrimis-o spre reexaminare celor doua Camere.

Iată cum comentează pe marginea acestui subiect rectorul Universitatii 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, Daniel Breaz, o declarație în exclusivitate pentru Unirea FM:

”Dacă ar fi fost votată, ar fi fost trecută și nu ar fost  considerată neconstituțională, această lege ar fi responsabilizat mult mai mult universitățile. Fiecare universitate ține mult la imagine și controlul cred că ar fi fost mult mai riguros asupra tezelor de doctorat. Să  nu uităm că noi am acceptat în România procesul Bologna în educație unde avem licență, masterat, doctorat, practic trei titluri de studiu. Dacă s-a hotărât sa fie reîntoarsă la CNATDCU acest lucru este benefic. Important este ca noi, cei care suntem implicați în acest proces,  să fim corecți. Iar atunci când vom găsi nereguli, cei care comit aceste nereguli sa fie sancționați.”

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii