Cum va arata Stema României: Ultima modificare datează din 1992

Adăugat la Știri

stemaCamera Deputaților a a probat un proiect de lege ce prevede modificarea Stemei României, astfel că prin această modificare a Legii nr. 102/1992 se adaugă din nou coroana pe capul acvilei de aur.

„Scutul mare, pe albastru, are o acvilă de aur cu capul spre dreapta, încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă de aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan”, este modificarea adusă Legii nr. 102/1992 privind stema şi sigiliul statului, adoptat pe 08 iunie 2016 de Camera Deputaţilor.

Proiectul de lege a fost aprobat încă din 15 februarie de Camera Senatului, iar deputații au acordat 262 de voturi pentru a o valida, specificându-se că toate instituțiile publice au obligativitatea să înlocuiască stema până la data de 31 decembrie 2018. Astfel că până atunci toate sigiliile, drapele, bancnotele și monedele vor trebui modificate.

Însă bancnotele și monedele emise de BNR ce nu au prevăzute modificările aduse la Stema Națională vor putea să mai circule și după data de 31 decembrie 2018.

Citește și De ce drapelul României este roşu, galben şi albastru

Modificarea stemei s-a datorat faptului că în 2018 se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, iar „coroana” reprezintă „independenţa, suveranitatea şi unitatea naţională” susține inițiatorul proiectului de modificare a legii.

Ultima modificare a Stemei României datează din 10 septembrie 1992.

În timpul perioadei comuniste, stema a fost modificată de 4 ori.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii