Peste mai puțin de o lună, va fi Sărbătoarea Învierii Domnului. De Paște, românii vor să aibă pe mese bucate tradiționale: friptură de miel, drob, cozonaci, ouă roșii. Veterinarii vă recomandă să fiți atenți de unde și ce cumpărați pentru a nu avea probleme de sănătate.

Gospodinele se pregătesc să dea iama prin piețe și magazine pentru cumpărăturile de Florii și de Paște. Vor fi comercianți care vor dori să scoată bani și din piatră seacă și din marfă alterată. Așadar, fiți atenți cum faceți cumpărăturile, vă sfătuiesc veterinarii. Recomandarea cea mai importantă este să cumpărați marfă numai din locuri autorizate și pentru care există documente sanitar veterinare. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a început deja controale prin magazine și prin piețe și a stabilit programul direcțiilor sanitare unde veți putea verifica marfa cumpărată. Controalele urmăresc respectarea condiţiilor sanitare veterinare din toate târgurile de animale, pieţe, abatoare, procesare, depozitare, comercializare şi magazine. Fiecare DSVSA judeţeană a stabilit un program de lucru zilnic, inclusiv sîmbăta și duminica, din 5 martie, până în 7 aprilie, perioadă în care se vor face controale. În toate pieţele şi în alte locuri special amenajate în care va fi vândută carnea şi celelalte produse de origine animală, vor fi prezenți veterinari la care vor putea apela și comercianții, și cumpărătorii.

Sacrificarea mieilor

Transportul mieilor pentru tăiere trebuie să fie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar şi însoţit de certificate sanitare veterinare, care să ateste sănătatea acestora. Sacrificarea mieilor se realizează în abatoare autorizate sanitar veterinar. În cazuri excepţionale, sacrificarea mieilor poate fi realizată şi în spaţii amenajate temporar, organizate în condiţiile legii în care să se asigure supravegherea sanitară veterinară şi în care sunt respectate condiţiile de sacrificare și comercializare. Sacrificarea mieilor în spaţii amenajate temporar se realizează  numai în perioada 30 martie – 15 aprilie, între orele 6.00-17.00.

Carnea de miel

Loturile de carne de miel trebuie să ajungă la abatoare însoţite de certificat sanitar veterinar. Aceasta poate fi comercializată numai după efectuarea examenului ante şi post mortem. Carcasele de miei trebuie marcate și certificate veterinar. Medicul va pune o ștampilă  de sănătate de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul judeţului urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeţeană;  Depozitarea şi comercializarea cărnii de miel trebuie să se realizeze în spaţii adecvate, cu asigurarea temperaturii  şi stării de igienă corespunzătoare.

Ouăle şi produse din ouă

Producătorii și comercianții trebuie să fie autorizați, iar pe întreaga perioadă de depozitare şi comercializare să fie asigurate temperatura şi igiena corespunzătoare. Ouăle trebuie marcate cu codul producătorului şi să provină din centre de ambalare autorizate. Ouăle cu coaja crăpată sau lovită trebuie retrase de la vânzare.

Lapte şi produse din lapte

Micii producători care comercializează lapte şi brânzeturi în pieţele şi târguri, trebuie să fie înregistraţi sanitar-veterinar. Laptele crud care este destinat vânzării directe sau prelucrării în brânzeturi, trebuie să provină de la animale sănătoase, crescute în ferme autorizate și care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om. Micii producători care vând direct lapte crud şi produse din lapte în pieţele şi târguri, trebuie să deţină carnete de sanătate pentru animalele de la care provine laptele. Brânzeturile vândute de micii producători trebuie expuse la vânzare în spaţii special amenajate, în vitrine speciale pentru brânzeturi, în recipiente (tăvi) din materiale care nu ruginesc, uşor de curăţat şi igienizat (plastic, ceramică, inox). Produsele trebuie protejate și pe timpul transportului în recipiente din plastic sau pungi din plastic. Comercializarea brânzeturilor în pieţe şi târguri, se va face numai în ambalaje de unică folosinţă (pungi de plastic alimentare, hârtie cerată alimentară). Marfa expusă la vânzare trebuie să fie însoțită de informații despre felul produsului.

Peştele şi produsele din pescuit

Gheaţa folosită pentru menţinerea temperaturii peştelui şi produselor din pescuit proaspete trebuie să fie obţinută numai din apă potabilă și să fie asigurată pe întreaga perioadă de expunere. Peștele trebuie să fie etichetat despre condițiile în care a crescut (creștere controlată sau capturat din mediul sălbatic).

Alte produse alimentare tradiţionale

Cozonaci, prăjituri, produse de panificaţie, legume de sezon  se pot comercializa numai din spaţii amenajate şi autorizate sanitar veterinar.

Sursa.click.ro