Rămâi conectat

Știri

Cum şi când a devenit posibilă convorbirea telefonică internaţională?

Publicat

în

La începuturile telefoniei, orice telefon dat trebuia să fie intermediat de un operator de la oficiile centrale. Era valabil pentru orice telefon. Când ridicai receptorul, operatorul era informat că doreai să dai un telefon şi făcea legătura cu interlocutorul conectând liniile cu un fir. Cum a evoluat, afli pe radiounirea.ro.

Dacă doreai să suni în alt oraş, operatorul stabilea o conexiune cu un birou special, printr-o linie specială, de unde un alt operator direcţiona apelul către destinatar. Operatorul special din oraşul respectiv făcea apoi legătura cu responsabilul pentru persoana căutată şi abia apoi un alt operator realiza conexiunea liniilor. După cum se vede, procedeul era destul de complicat şi operatorul iniţial suna solicitantul înapoi în momentul când se putea efectua apelul.

Chiar şi cu invenţia lui Edison, transmiţătorul pe bază de carbon, transmisiunile tot sufereau limitări. În 1892 cineva a sunat din New York la Chicago, dar cam la atât se restrângea distanta dintre interlocutori. Ulterior, un inventator pe nume Michael Pupin a perfectat o bobină, un dispozitiv conductor din electromagneţi care să amplifice semnalul electronic. Un număr mai mare de bobine legate într-un singur circuit asigura transmiterea pe o distanţă de 2000 de km., de la New York la Denver, dar semnalul se pierdea repede.

În 1907, mai mulţi cercetători afiliaţi Bell System lucrau la crearea unui amplificator pentru a face posibile apelurile la distanţă. Unul dintre aceştia, Lee de Forest, a avut ideea unui tub cu electroni şi circuite regenerabile care ar fi putut amplifica progresiv semnalul. După munci asidue, pe 25 ianuarie 1915 avea loc prima convorbire telefonică transcontinentală, între Alexander Graham Bell care se afla în New York şi Thomas Watson în San Francisco. Cu timpul, firele pentru distanţă au ajuns să împânzească toată ţara. În 1937 s-a început folosirea cablurilor coaxiale şi mutarea firelor în subteran, iar în 1951 Bell System a iniţiat primele probe pentru convorbirile la distanţă în Englewood, New Jersey.

Date fiind progresele obţinute, următorul pas pentru expansiunea serviciilor telefonice trebuia făcut în sens transatlantic. Provocarea o constituia incapacitatea de a înşira firele aeriene peste ocean. Pe de altă parte, în 1891 Marea Britanie reuşise să amplaseze cabluri subacvatice între ea şi Franţa, dar un procedeu de anvergură transatlantică ar fi întâmpinat prea multe dificultăţi tehnice, de la susţinerea slabă a semnalului până la întreţinerea unor astfel de cabluri subacvatice.

Citește și Codul bunelor maniere : Cum procedăm când cineva trage cu ochiul la mesajele pe care le primim pe telefon?

Soluţia? Un serviciu radio-telefonic. Vocea (undele sonore) se transformă în electricitate, apoi electricitatea se transformă în unde radio, precum cele de la staţiile radio dar pe altă frecvenţă, iar acestea sunt captate de receptorul care le preface înapoi în electricitate şi unde sonore transmire persoanei de la capătul celălalt al liniei. Foarte pe scurt, curentul electric care “poartă” vocea este codificat de transmiţătorul radio într-o undă sinusoidală pe o anumită frecvenţă, transmisă apoi în atmosferă şi receptată de o antenă, urmând decodarea informaţiei vocale.

În 1915 inginerii de la Bell au înlesnit prima transmisiune vocală scurtă, între Virginia şi Paris, dar au mai trecut încă 11 ani până când British Post Office şi Bell Labs au îmbunătăţit sistemul pentru ca acesta să poată funcţiona şi în scop comercial. Asadar, prima convorbire telefonică internaţională a fost posibilă pe 7 ianuarie 1927, între Londra şi New York. Odată cu acest pas decisiv, serviciul de telefonie s-a răspândit rapid în America de Nord şi Europa.

Radio-telefonia întâmpina totuşi probleme: numărul de apeluri era limitat, ceea ce sporea mult costurile acestora – 6 dolari pe minut în 1928!, iar tehnologia se confrunta cu pierderi de semnal sau semnal slab. S-au încercat mai multe îmbunătăţiri: microundele de exemplu, transmise mai uşor şi mai puţin deteriorabile. Microundele au fost însă inutile pentru comunicarea intercontinentală, semnalul putând fi blocat de obstacole pentru că deşi oceanul e oarecum plat, pe distanţe mari intervine problema curburii pământului.

S-a încercat rezolvarea dilemei prin amplasarea releurilor foarte aproape unele de altele, dar iarăşi, pe distanţe mari şi pe ocean nu prea mergea. Progresele din deceniile următoare, cum ar fi tranzistorul sau îmbunătăţirea tuburilor electronice şi izolaţiilor au favorizat extinderea reţelei de cabluri subacvatice, prin conlucrarea dintre companii precum British Post Office, Long Lines Department, Bell Telephone Laboratories sau Canadian Overseas Telecommunications. În anii ’50 s-au înregistrat primele succese, când inginerii au montat cabluri între Havana şi Kew West, Florida.

Sistemul va fi însă supus de un altul şi mai eficient, odată cu epoca sateliţilor. Primul satelit pentru telecomunicaţii. Telstar I, a fost lansat în 1962, la numai 5 ani după însuşi primul satelit, Sputnik. Şi această inovaţie a fost stimulată tot în contextul războiului rece, iniţiind o revoluţie în comunicarea wireless.

Acum nu numai că se puteau efectua fără probleme convorbiri, ci se puteau transmite şi programe de televiziune. Satelitul are în fond aceleaşi funcţii ca un releu, dar dintr-o poziţie extrem de avantajoasă. Un fascicul poartă undele radio până la satelit, care le retransmite către un receptor care apoi trimite informaţiile destinatarilor. Sau satelitul iniţial trimite semnalul unui alt satelit dintr-o altă parte a lumii şi apoi trimite informaţia la sol sau încă unui satelit, sau poate chiar unei nave spaţiale sau unei alte planete. Posibilităţile sunt nemăsurate. Iar de atunci, din anii ’60, comunicarea s-a îmbunătăţit permanent, prin fibra optică sau folosirea unor computere mai performante de către sateliţi, şi va continua să o facă în elanul de nestăpânit al tehnologiei.

Sursa:historia.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba