Rămâi conectat

Educație și Cultură

Cum se face școală în Germania! Totul se învață prin joacă!

Publicat

în

Am ajuns deja la al treilea episod al plimbării noastre prin școlile din lume. Ne uităm astăzi la modelul nemțesc și aflăm cum e școala în Germania. Consultant mi-a fost Elena, mami de Ianis, coleg de generație cu Ana mea și proaspătă mămică de bebelușă adorabilă. Ela este stabilită în Germania de aproape șase ani și locuiește în Frankfurt. Ianis merge la școală în sistem Flexi Schule. A completat informațiile Paula, mami de băiețel de clasa a doua, care locuiește în Bayern și merge la școală în sistem clasic.

Școala în Gemania. Înscrierea. Sistemul flexibil

La grădiniță se fac înscrierile în luna februarie pentru începutul de an din septembrie. Eu l-am înscris pe Ianis la mai multe grădinițe din zonă, a primit loc la cea mai apropiată de casă (3 min. pe jos), iar la primărie se centralizează toate înscrierile și locurile repartizate. Nu contează dacă ești străin, pe formularul de înscriere treci dacă e Integrationskind și se face cu el extra germană, Ianis n-a fost.

Pentru înscrierea la școală, Ianis a fost preluat direct de la grădi. Am primit o scrisoare acasă în care eram invitați  să asistăm la o prezentare despre Flexi-Schule (școală flexibilă), unde se renunță la modelul standard al clasei 1, clasei a 2-a. Dupa acea prezentare pentru părinți, au venit și i-au luat de la grădi, i-au dus să le prezinte școala și profesorii. au mâncat acolo, le-au dat cadouri.

Avantajul acestui sistem flexibil este că totul se învață prin joacă, învățământul e axat pe nevoile și dezvoltarea personală a fiecărui individ. În aceeași clasă sunt și copii mai mari (clasa a 2-a) și copii mai mici (clasa I), fiecare copil mic are câte un Pate (naș) care are grijă de el. Ianis este acum Pate pentru un copilaș croat.

La 6 ani copilul este Kann-Kind (este apt să meargă la școală, dar nu este obligatoriu), la 7 ani este Muss-Kind (școala devine obligatorie). Dacă după primul an de Flex copilul este foarte bun, el poate sări direct în clasa a 3-a.

Dacă unii copii au nevoie de mai mult timp pentru a-și luă avânt, mai pot rămâne și al treilea an în Flex, fără să aibă impresia că sunt lăsați repetenți, căci au prieteni de anul trecut în clasă.

În Bayern, cel puțin copiii ce fac 6 ani până la 30 setembrie merg în clasa 1. Cei născuți până în decembrie au nevoie de o evaluare. Și dacă nu vrei să îl dai la școală la 6 ani trebuie să demonstrezi că nu e pregatit, ceea ce e destul de greu.

Cum se face învățarea. Accentul se pune pe ușurință

Se pune foarte mult accent pe psihicul copilului. Avantajul este că astfel cresc copii cu o încredere în sine viguroasă, stăpâni pe sine, nu timorat într-un sistem rigid. Dezavantajul este că încep cu învățarea sunetelor și abia apoi a literelor. La început ei scriu cum se aude, nu cum este corect gramatical. Ei motivează această tehnică prin ușurința pe care o are copilul la învățare. Noi,  părinții,  avem impresia că nu se face școală, că se joacă toată ziua, ne lipsește “disciplina” cunoscută de acasă. Cel puțin într-o primă fază 🙂

Structura învățământului

Într-o clasă sunt 24 de copii. Clasele primare 1-4 în sistemul flex se fac cu un învățător, apoi cu mai mulți profesori . Urmează gimnaziul real sau uman pentru copiii foarte buni sau școala secundară pentru copiii cu performanțe mai scăzute.  Gimnaziul se absolvă cu Abitur (bacalaureat) și cine dorește dă examen la Uni (teorie pt.masterat, doctorat) sau la Fachhochschule (studiu aplicat pentru o anumită meserie, de ex. construcția de mașini).

Există și opțiunea de a aplica după clasa a 9- a la diverse firme, unde copiii sunt școliți ca Azubi (practicant) în diverse domenii, primind calificări de la tutore. La sfârșitul practicii (2-3 ani) dacă ești bun rămâi la firma respectivă și avansezi în grad și salariu, dacă nu îți încerci norocul la altă firmă unde faci Ausbildung în alt domeniu.

Program, pauze, disciplină

Programul e de la 8 la 13:30 cu 2 pauze la 10:30 (25 min. de alergat prin curte) și la 12:30 (45 min. masa la cantină).

În prima pauză copiii își mănâncă pachețelul de acasă – nu au voie dulciuri, pentru sandwich se ia pâine integrală, se pun și fructe, iar în pauza mare se mănâncă la cantină (în 2 cicluri, la 12:00 și 12:30). Masa e pregătită pe loc de bucătăresele școlii, copilul își alege ce vrea din mai multe feluri de carne și legume, se face prin rotație un meniu cât mai variat, vinerea zi de pește, de exemplu.  Trebuie să comunici de la început ce meniu vrei – vegetarian, musulman, fără gluten/lactoză/alergeni etc.

Învățarea  se face pe module: mate, germană, engleză, științele naturii, anatomie, muzică, sport, religie.

În clasele primare se face o incursiune în toate materiile în mod generalist, potrivit vârstei lor. În clasele superioare se aprofundează materia învățată la început.

Școala în Germania funcționează…nemțește. Nu se acceptă întârzieri. Dacă copilul este bolnav, suni la secretariat în dimineață respectivă. A două zi suni iar dacă nu s-a însănătoșit. Nu trebuie scutire medicală, scrii doar motivul absenței în caietul copilului. Numai după o absență îndelungată, de peste o săptămână, trebuie să aduci de la medic adeverință că e apt de școală.

Siguranța în școală: sunt porți, părinții îi așteaptă afară pe copii, iar dacă te plimbi fără programare prin școală ești luat la întrebări.

În Bayern, copiii pot sta afară în pauze, porțile nu sunt închise. Începând cu clasa 1 copiii sunt încurajați să vină pe jos la școală.

Afterschoool și activități opționale

După școală există Betreuung (afterschool), în funcție de cum optezi. Ianis stătea de marț până joi până la ora 16:00 și plăteam 85€ pe lună . Alți copii stau și până la 9 seara sau de la 7 dimineața pentru părintii care încep munca mai devreme. În fiecare zi la Betreuung sunt tot felul de proiecte pentru care optezi la început de semestru. Unele cursuri sunt gratuite altele costa intre 15-50€ per semestru. Ianis a făcut lemnărit, curent electric și cursuri de prim ajutor, acum e la Capoeira și pictura, mai merge la fotbal și înnot. Mai sunt și cursuri de teatru, cântat la instrumente, olărit, gimnastică la aparate și reparații biciclete.

Uneori, în Bayern cel puțin, poate fi foarte dificil să găsești un loc la afterschool.

Comunicarea cu profesorul

Comunicarea cu profesorul are loc prin Postmappe – mapa pentru corespondență a copilului. Profesorul face acolo notițe și tu ca părinte ești dator să semnezi și invers, părintele își scrie acolo nelămuririle sau problemele și copilul îi da profesorului mapa. De asemenea, intri pe site-ul școlii să-ți faci programare pentru  întrevedere cu profesorul sau îi poți trimite e-mail.

Note. Teme. Evaluare

Programa școlară cuprinde niște abilități pe care copilul trebuie să le deprindă la sfârșitul anului – să citească cursiv un text, să-l înțeleagă și să-l rețină, să-l poată reda și răspunde la întrebări asupra textului. Adunări-scăderi până la 100, înmulțiri/împărțiri și unități de măsură. Profesorul este liber să aleagă cu ce materiale se lucrează. Nu există manuale, copiii lucrează în caiete.

Sistemul de evaluare este bazat pe calificative **** “perfect!”, *** “foarte bine”, ** “bine” sau * “trebuie să mai lucreze, să se concentreze mai bine” sau alt comentariu.

Nu există teme pentru acasă. Numai dacă n-a reușit să facă în clasă își ia caietul și termină acasă până la semnul Stop! pus de profesor. În rest li se recomandă să citească cărți din biblioteca școlii. După ce termină de citit, intră pe un site, răspund la niște întrebări și primesc puncte. Copiii cu cele mai multe puncte primesc premii.

La sfârșit de an e o zi când se dau Schulzeugnis  – diplome cu descrierea dezvoltării copilului în diverse domenii.

În Bayern, notele încep din clasa a doua și au o impotanță crucială în clasa a 4-a. Fără media 2.33 sau mai bună (note de la 1 la 6, unde 1 este cea mai bună), nu poți merge la gimnaziu. Între 2.33-2.66 poți face Real schule, dar cu care nu poți face universitate decât după 1-2 ani de diferențe și susținerea diplomei.

Tot aici există evaluarea de la jumătatea anului. Copilul are de răspuns la aproximativ 60 întrebări și își face autoevaluare. Apoi învățătoarea face evaluarea ei pe aceeași foaie. Urmează o discuție învățătoare – copil la care părintii sunt spectatori. Copilul este întâi lăudat pentru tot ce merge bine, apoi acolo unde scârțâie, i se cere copilului să vină cu propuneri de ce se poate face, se trece soluția pe foaie și se semnează.

Etică în loc de religie

Ianis în loc loc de religie face etică. Mi-a povestit odată ce fac ei acolo. Aprind o lumânare și se gândesc la bunicii morți. După aceea își trimit gândurile bune la cer pentru cei vii: sănătate, prosperitate,  etc. La Sfârșitul lui noiembrie au Laternenfest – ies toți cu lanternele după 17:00 când e întuneric și fac turul școlii/grădiniței cântând, după care se face foc de tabără cu prăjituri și punci. De Nikolaus primesc dulciuri. Înainte de Crăciun fac Plätzchen (niște prăjiturele de Crăciun).

Ce se plătește?

În cadrul învățământului de stat, se plătesc excursiile la teatru, zoo, cinema, taberele de vară și afterschool-ul. La început de an se stabilește consiliul de părinți și se dă o sumă modică pentru caiete. Iar pe parcursul anului se mai plătesc diverse – proiecte, ieșiri la muzeu, cărți cadou, diferite obiecte care le servesc în proiecte, etc. Mai fac ei tot felul de chestii de entertainment, de ex. Lesenacht (au dormit noaptea la școală, au citit, ascultat povești, s-au jucat cu lanternele) sau Steini-Lauf (cross contra cronometru) sau Olympia (diverse probe sportive) unde mai duci tu că părinte fructe sau prajituri sau pâinici pentru sandwichuri sau participi la vânzarea lor.

În Bayern, la afterschool pe lângă prețul lunar se plătește suplimentar o suma pentru materiale, apa. Și orice excursie de la scoală, afterschool implica alte costuri.Copiii sunt duși în multe locuri interesante, când este posibil îi scot și la săniuș.

Vacanțele

Există o vacanță de toamnă în octombrie, de iarnă după Crăciun, de primăvară de Paști fiecare a câte 2 săptămâni și de vară de 6 săptămâni. Fiecare Bundesland ia vacanță diferit ca să nu se aglomereze autostrăzile, astfel încât un copil din Bayern nu poate merge în vacanță împreună cu un copil din Hessen sau Baden-Würtemberg. Și în fiecare an e diferit, anul trecut au început școala pe 09.09.2016, anul acesta pe 14.08.2017. Nu ai cum să sustragi copilul de la școală, să zicem că vrei să pleci mai devreme în România, căci directoarea poate dispune exmatricularea.

Cel mai important este că Ianis este fericit la școală. Îi place, are prieteni, hobby-uri. Și el și Teodora (fetiță unei familii de români cu care ne-am împrietenit) erau triști când au intrat în vacanță, voiau înapoi la școală.

sursa: pisicapesarma.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Educație și Cultură

„Pentru slava mai mare a lui Dumnezeu. Iezuiții în Transilvania”, expoziție la muzeul albaiulian

Publicat

în

Expoziție specială la muzeul albaiulian

Joi 25 aprilie, la ora 15.00, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia va fi vernisată expoziția „Pentru slava mai mare a lui Dumnezeu. Iezuiții în Transilvania”.
Înființat în secolul al XVI-lea de către Ignațiu de Loyola, Ordinul iezuit a jucat un rol important în viața ecleziastică și culturală a Europei, implicit a Transilvaniei. Societatea lui Isus, așa cum mai este cunoscut ordinul, a întemeiat școli, a construit biserici și a înființat tipografii. Activitatea iezuiților în Transilvania a fost întreruptă de mai multe ori din cauza vicisitudinilor istoriei, inclusiv în perioada relativ recentă, când ordinul a fost interzis în România, în anul 1948.
Piesele expuse oferă o imagine de ansamblu asupra activității iezuiților în Transilvania, multe dintre acestea fiind de o valoare remarcabilă. Astfel, sunt expuse obiecte de artă – tablouri –, elemente arhitecturale, obiecte de cult, documente, cărți vechi, textile și relicvarii care adăpostesc fragmente de os ale fondatorilor ordinului, dar și Sfânta Cruce.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 25 aprilie – 30 iunie.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia, Episcopia Romano-Catolică Timișoara, Episcopia Romano-Catolică Satu Mare, Provincia Maghiară Iezuită Budapesta, Biblioteca Academiei Române – filiala Cluj-Napoca, Muzeul Haáz Rezső Odorheiu Secuiesc, Muzeul Secuiesc al Ciucului Miercurea Ciuc, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca și Biblioteca Județeană Satu Mare.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Evenimentul ,,Împreună pentru Pământ”, la Alba Iulia: Cine a participat

Publicat

în

La Alba Iulia, evenimentul ,,Împreună pentru Pământ”

Elevi ai Colegiului Tehnic ,,Apulum”, coordonați de profesoara Gabriela Oitea, au participat, în cursul zilei de vineri 19 aprilie, alături de studenți de la Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia la evenimentul ,,Împreună pentru Pământ”, organizat de Facultatea de Informatică și Inginerie, Departamentul de Cadastru, Inginerie Civilă și Ingineria Mediului, cu sprijinul Ministerului Educației pentru acivități extracurriculare științifice și al Consiliului Județean Alba.
Deschiderea evenimentului a avut loc joi 18 aprilie, vineri desfășurându-se probele practice de concurs.
În urma tragerii la sorți, elevii au făcut echipe de lucru împreună cu studenții, iar proiectele realizate de elevi /studenți au fost jurizate de cadre didactice universitare: lect. univ. Mihai Corcheș, lect. univ. Adina Mureșan, lect.univ. Izabella Marin Lazăr, precum și de profesoarele Ramona Humeniuc, Gabriela Pitea și Camelia Oțel.
Elevii Diana Puiu din clasa a XII-a A și Cătălin Mihai Cornea, din clasa a IX-a A, împreună cu echipa de studenți din care au făcut parte au obținut premiul al doilea, iar elevii Andrei Jurca, Larisa Radu și Adriana Zgâia, din clasa a IX-a A , respectiv Rareș Gîlea, Alexia Epurescu Bucur și Raul Baba, din clasa a XII-a A, au obținut mențiuni. Toți elevii participanți urmează specializarea tehnician chimist de laborator din cadrul Colegiului Tehnic „Apulum”.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

În Alba, sesiune județeană de formare a elevilor reprezentanți

Publicat

în

Sesiune județeană de formare a elevilor reprezentanți, în Alba

În perioada 25-26 aprilie se va desfășura Sesiunea județeană de formare a elevilor reprezentanți, ediția 2024.
Aceasta va avea loc la Universitatea ,,1 Decembrie 1918’’ din Alba Iulia.
Pe parcursul celor două zile, elevii reprezentanți din întreg județul vor beneficia de ateliere tematice din sfera reprezentării elevilor, moderate de colegi de ai lor sau de invitați speciali, cu scopul de a îmbunătății procesul de a face vocea elevilor auzită la nivel județean.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba