Rămâi conectat

Știri

Așa poți să postești sănătos!

Publicat

în

Alimentele de post, precum: drojdia de bere, sfecla roşie, lactatele din soia, cartofii dulci, fructele oleaginoase (nucile) şi morcovii sunt alimente care menţin nivelul energiei în lipsa „hranei de dulce”, înterzisă de tradiţie pentru perioada de post.

”Persoanele care postesc mai mult de o lună şi jumătate, cât durează Postul Mare al Paştelui, trebuie să consume multe sucuri de legume, de fructe şi preparate din soia.

Vitaminele, mineralele şi enzimele, conţinute de aceste alimente, ajută la buna funcţionare a organelor vitale şi menţin energia. Deoarece vitamina B12 lipseşte din hrana de post, în acest interval sunt necesare  şi suplimentele de vitamina B12 pentru a evita simptome neplăcute cum ar fi palpitaţiile, oboseala şi dificultatea de concentrare.

În Post, se recomadă supele de legume acrite cu borş şi să consume cel puţin doi litri de lichide: băuturi preparate din citrice, sucuri de legume, ceaiuri bogate în vitamina C şi apă plată”, precizează  Eugen Giurgiu, doctor în biochimie.

Drojdia de bere este „doctorul” postitorilor

Substanţă densă, de culoare cenuşie, drojdia de bere este un tonic de neînlocuit în cazul persoanelor care postesc şi al vegetarienilor. În timpul Postului, drojdia de bere este un „doctor”excelent, deoarece asigură organismului un tratament bogat în nutrienţi importanţi: complexul B (B1, B2, B3, B5, B7, B8, B9, B12, B15), vitaminele D şi E (biotina), enzime, minerale care se asimilează uşor în corp, cum ar fi: calciul, magneziul şi fosforul, dar şi oligoelementele vitale pentru sănătate: seleniul şi cromul. Vitaminele şi mineralele conţinute de drojdia de bere, în frunte cu seleniul, îşi fac „datoria”şi întăresc imunitatea.

Reglează colesterolul şi tensiunea

Mai mult, pentru postitori, consumul de drojdie de bere este benefic, deoarece scade nivelul colesterolului „ rău” şi combate hipertensiunea, doi dintre factorii majori, implicaţi în apariţia bolilor de inimă. De asemenea, în timpul Postului Mare, bolnavii cardiaci trebuie să consume periodic suplimente alimentare  de drojdie de bere sub formă de fulgi, granule, comprimate  sau drojdie în stare proaspără. Pentru un adult, doza zilnică este de trei linguriţe.

Astfel că, fiecare porţie se administrează pe stomacul gol: dimineaţa, la prânz şi seara. Cura cu drojdie de bere este indicată şi persoanelor anemice, dar şi celor care au probleme de asimilare a mineralelor, în special magneziu şi calciu. În acest caz, cura trebuie urmată timp de 21 de zile. În acest interval, se consumă trei linguri pe zi, câte o lingură înaintea fiecărei mese principale. Mai mult, drojdia de bere reglează şi tulburările de coagulare şi alte boli ale sângelui.

Sfecla roşie, o legumă de bază în post

Recomandată în hrana de post, dar şi în alimentaţia curentă, sfecla roşie (Beta rubra) are proprietăţi nutritive, energizante, revigorante şi remineralizante. Deşi este originară din Europa, sfecla roşie este răspândită pe toate continentele.

Nutriţioniştii europeni recomandă consumul sucului de sfeclă roşie ca un remediu excepţional împotriva anemiei şi a bolilor de sânge.

De asemenea, hipertensivii trebuie să consume sfeclă roşie (sub formă de suc sau de salate), pentru că aceasta menţine tensiunea arterială la cote normale. În cazul bolnavilor de ficat, sfecla roşie contribuie la regenerarea celulelor hepatice. Cercetări recente au remarcat şi proprietăţile antigripale şi antiinfecţioase  ale sucului extras din rădăcina legumei. Efectele benefice ale sfeclei roşii se datorează substanţelor nutritive conţinute: minerale (potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, sodiu), hidrocarburi, amidon şi un izvor de vitamine (A, B1, B2, B5, B6, C, E şi PP).

Lactatele din soia, bune pentru sistemul imunitar

Alimente de bază în timpul Postului Mare, laptele şi iaurtul preparate din soia care conţin fibre şi o bogăţie de nutrienţi, ajută organismul să lupte cu anemia şi să-şi menţină nivelul de energie.  La fel şi brânza din soia, cunoscută sub numele de tofu, fie că este simplă sau îmbogăţită cu ardei ori cu chimen, conţine proteinele necesare care menţin un nivel optim de energie şi un sistem imunitar echilibrat. Lactatele din soia menţin sănătatea inimii, reduc nivelul colesterolului „rău” din sânge şi completează hrana celor care postesc mai mult de o lună şi jumătate.

Cartofii dulci sporesc acuitatea vizuală

Deseori, postitorii nu ştiu cât de valoroşi sunt cartofii dulci pentru sănătatea lor. Printre alimentele bogate în nutrienţi, ce trebuie consumate în post, sunt şi cartofii dulci. Această legumă foarte gustoasă conţine proteine, vitamine (C şi E), minerale şi o concentraţie mare de betacaroten. Delicioşii cartofi dulci au efecte antiinflamatorii şi sporesc acuitatea vizuală, iar lista beneficiilor se poate completa, cu multe alte exemple.

De aceea, este bine să amintim că leguma este o sursă de calciu (care menţine densitatea osoasă), de mangan (deoarece echilibrează nivelul glucozei din sânge) şi de cupru (esenţial în procesul de vindecare în cazul afecţiunilor cutanate).Totodată, ceaiul preparat din cojile cartofilor dulci este un adjuvant preţios în tratamentul hipertensiunii arteriale. Când sunt consumaţi în cure de 20 de zile, de cinci-şase ori pe an, cartofii dulci previn apariţia cancerului.

Nucile sunt săţioase şi hrănitoare

Nucile, aceste fructe oleaginoase, săţioase şi hrănitoare, nu trebuie să lipsească din hrana persoanelor care postesc. Surse de vitamine (A, B, C şi E), de minerale (iod, potasiu, fier, magneziu, zinc şi fosfor) şi de proteine, nucile previn carenţele nutriţionale. Mai mult, aceste tonice naturale menţin tonusul psihic, atât de necesar în timpul postului.

Cercetările recente au dovedit şi rolul activ al nucilor în reducerea nivelului colesterolului „rău” şi în reglarea tensiunii arteriale. În timpul postului, nucile pot fi adăugate în salatele de crudităţi, dar şi în mâncărurile de legume. Cine consumă zilnic miezul de la patru-cinci nuci, ţine departe de sine bolile cardiovasculare, spun specialiştii.

Morcovii, un aliment esenţial pentru sănătatea postitorilor

Morcovii sunt surse valoroase de betacaroten (provitamina A), care protejează sănătatea ochilor, a pielii şi a mucoaselor. Nutriţioniştii susţin că morcovii sunt un aliment de bază în timpul postului, deoarece completează alimentaţia persoanelor care postesc cu:  vitamina C şi complexul B), cu  minerale cum ar fi: calciul, fosforul, fierul, magneziul, potasiul şi cu hidraţi de carbon. Preparaţi sub formă de salate, asezonate cu seminţe de susan (bogate în lecitină), cu pătrunjel (o altă sursă valoroasă de vitamina C) şi cu ulei de măsline, hrana pe bază de morcovi ţine la distanţă anemia şi astenia, afecţiuni specifice sezonului de primăvară, care bate la uşă.

Sursa: click.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba