Rămâi conectat

Știri

Cum recunoşti un angajator de evitat înainte de interviul de angajare

Publicat

în

Este posibil să participi de ceva timp la interviuri în căutarea unui loc de muncă sau este posibil să nu se întâmple acest lucru din anumite motive (ești angajat, ești într-o pauză mai lungă, ți-ai depus candidatura dar nimeni nu te-a contactat ș.a.m.d. ). Indiferent de situaţia în care te afli în acest moment, este important să recunoști interviurile neprofesioniste sau dubioase, deoarece astfel poți observa dacă mediul de lucru este orientat către performanță, corectitudine și evoluție sau către instabilitate profesională, riscuri legale majore, incorectitudine. Ce trebuie să ai în vedere, citește pe radiounirea.ro.
Așadar, cum ne dăm seama care sunt interviurile neprofesioniste și dubioase? Există câteva puncte de reper în acest sens, astfel începem enumerarea lor:

1. Ești sunat ca urmare a vizualizării CV-ului tău și ți se spune să ajungi la sediul companiei în 4-5 ore deoarece este foarte urgent

 Aici depinde de tine. Daca vei căuta pe internet sau la Ministerul Muncii, Institutul Teritorial de Muncă, adică ITM-ul, informații despre companie  și despre reprezentantul acesteia care te-a sunat pentru programare și afli că acea companie chiar există și că totul este în regulă, atunci poate merită să te duci. Dacă însă sesizezi că există datorii pe care societatea respectivă le are, datele de contact nu sunt actualizate, nu găsești foarte multe informații despre persoana care te-a contactat, atunci poate mai bine ar fi să anulezi interviul. În mod normal, ești programat la interviu a doua zi sau în ziua respectivă – însă e preferabil să fii anunțat la ora 08:00 sau 09:00 cum că ai avea un interviu la ora 15:00, 16:00 sau 17:00.

2. Ești programat la ora 19:00 sau 20:00 

Este prea târziu, spune mai bine că ești disponibil prin Skype, Telefonic sau pe E-mail. Dacă este vară sau primăvară, poți accepta ora 18:00 sau maxim ora 18:30, dar spune-le cel puțin câtorva rude cu care te vezi des la ce adresă ai interviul, puncte de reper pentru zona respectivă, numele companiei, pentru ce interviu participi etc. Poate chiar iei o persoană de încredere cu tine și te așteaptă pe holul firmei sau în apropierea acesteia.
Probabil ți-ai dat seama că din motive de siguranță a fost menționat punctul al doilea. Iarna este recomandat ca ultima oră pe care o poți accepta pentru un interviu să fie 17:00 – 18:00.

3. Ești invitat la interviu prin telefon, dar intervievatorul face greşeli de gramatică în mod constant

O eroare, două, trei poate (poate) sunt permise, dar dacă obișnuința își face loc, atunci probabil că nu ai dori să lucrezi pentru cineva care nu se poate exprima.
Dacă ești invitat prin e-mail și, la fel, acesta este foarte neglijent (gramatical spre exemplu sau foarte sărac în informații – nu ți se comunică persoana de contact, punctele de reper despre cum să ajungi la sediu etc.), atunci gândește-te de mai multe ori înainte de a răspunde afirmativ invitației.

4. Intervievatorul nu te anunță că va întârzia la interviu

Tu ajungi la sediu, aștepți 20 de minute în sala de interviu și nimeni nu îți spune cât va dura întârzierea sau cel puțin nu ți se comunică că domnul sau doamna respectivă au ceva urgent de rezolvat sau ceva asemănător.

5. În timpul interviului mai multe persoane intră periodic în sală (să spunem o dată la 10 minute) pentru a ridica o cutie, pentru a-l întreba ceva pe intervievator etc

Desigur, poate fi și o strategie, și anume să ți se testeze răbdarea, atenția ș.a.m.d. Dacă totuși este vorba despre asta, intervievatorul probabil îți va comunica acest lucru la finalul întrevederii. Deci nu te grăbi să judeci, dar totuși analizează bine situația. Astfel de probe pot avea loc în cadrul interviurilor pentru vânzări, comunicare și marketing, relații publice, responsabil relații clienți sau chiar achiziții, producție ori dispecerat.

Citește și Cum să procedezi când ești respins la interviu : nu te lăsa învins de un refuz

6. Intervievatorul nu dă mâna cu tine nici la începutul interviului nici la finalul acestuia

7. Nu primești feedback (rezultatul interviului) la data la care ți s-a promis că vei primi

La fel – aici poate fi un test. Spre exemplu un angajator poate încerca să observe dacă tu ai sau nu inițiativă. Primul pas așadar ar fi să telefonezi tu și să afli rezultatul, după ce perioadă promisă pentru feedback a trecut. Iar dacă nici așa nu funcționează și primești răspunzuri evazive, atunci da, ai de a face cu neprofesioniști sau dubioși. Asigură-te totuși că le trimiți și un e-mail prin care adresezi întrebările ce te interesează – poate vei primi răspuns.

8. Nu ți se spune clar cum va fi contractul tău de muncă, ce beneficii salariale ai ș.a.m.d.

Anumiți angajatori nu îți declară tot salariu pe cartea de muncă, nu oferă salariile la timp, fac anumite rețineri din salariul tău despre care nu ți s-a menționat, contractul de muncă conține foarte multe greșeli gramaticale, poate chiar legislative, nu este actualizat conform legilor în vigoare etc. Așasar, citește cel puțin de două ori contractul tău de muncă înainte de a semna. Poate ai și o persoană apropiată (unul dintre părinți spre exemplu sau un frate ori o soră) care pot citi și ei și astfel să ai cel puțin două opinii despre respectivul contract din partea a doua persoane.

9. În timpul interviului nu primești informațiile de bază: care este obiectivul firmei, unde sunt filialele companiei, unde se vor face cele mai multe investiții, dacă ți se oferă un loc de muncă stabil sau nu, cine va fi șeful tău direct, cum vei avea programul de lucru etc.

10. Prea multe interviuri

În regulă – există unul, două, trei, patru, cinci… Dar când vezi că decizia se tot amână și ți se spune să ai răbdare, să participi și la al șaselea interviu în condițiile în care porți discuții cu firma respectivă de mai bine de 5–7 săptămâni, atunci decide tu să închei discuțiile – mai ales dacă nu ai fost anunțat câte interviuri vor avea loc încă de la prima interacțiune pe care ai avut-o cu reprezentantul companiei.

11. Ți se comunică că prima lună sau primele două luni de zile nu vei avea contract de muncă

Deja riști prea mult, mai ales că nu doar angajatorul poate suferi rigorile legii. Și tu le poți suporta. Mai mult, chiar dacă nu ți se întâmplă nimic grav, vechimea nu ți se va lua în calcul pentru fondul de pensii.

12. Intervievatorul ți se pare dubios

 Este exagerat de neîngrijit, nu vorbește coerent, se exprimă greșit din punct de vedere gramatical, este vag în oferirea informațiilor.

13. Intervievatorul stă prea relaxat, prea comod, răspunde la telefon, nu și-l închide, plescăie guma de mestecat

Important: Dacă intervievatorul dorește să folosească telefonul, atunci acesta trebuie să anunțe candidatul dinaintea începerii interviului că va trebui să răspundă la telefon întrucât așteaptă câteva apeluri urgente.

14. Îți sunt adresate întrebări personale (exagerate) 

Exemplu: Ai iubită/iubit?; Ce fel de bărbați/femei îți plac din punct de vedere fizic? Ești dispus/dispusă pentru relații apropiate cu anumiți oameni din firmă? (Aici mai bine întreabă ce vrea să spună prin relații apropiate);

Sursa:cariereonline.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Sfânta Mercurie, Miercurea din Săptămâna Luminată: Tradiții și superstiții

Publicat

în

Sfânta Mercurie, Miercurea din Săptămâna Luminată: Tradiții și superstiții

Săptămâna care urmează praznicului Învierii Domnului este numită Săptămâna Luminată. În vechime, Botezul era săvârșit în noaptea de Paști. Cei botezați erau numiți „luminați” și purtau haine albe în toată săptămâna de după Paști.

Sunt persoane care afirmă că de la purtarea hainelor albe, această săptămâna a primit numele de Săptămâna Luminată.

În Săptămâna Luminată, zilele de miercuri și vineri sunt zile cu „hărți”. Biserica ne oferă dezlegare la mâncărurile de dulce datorită Învierii Domnului. Conform Tipicului Sfântului Sava, miercurea și vinerea, în perioadă cuprinsă între Învierea Domnului și Duminică Tuturor Sfinților (prima după Rusalii), avem „dezlegare la peste”.

De la Învierea Domnului și până la Rusalii, nu se fac metanii, ci doar închinăciuni. Începând din Duminica Sfintelor Paști și până la Înălțarea Domnului, la Liturghie se cântă Axionul Paștilor: „Îngerul a strigat …”, iar credincioșii se salută cu cuvintele: „Hristos a înviat!” și răspund: „Adevărat a înviat!”

În Săptămâna Luminată nu se citește Psaltirea şi nu se fac parastase pentru cei trecuți la cele veșnice. Slujbele de înmormântare din Săptămâna Luminată sunt oficiate după o rânduială specială. Slujba înmormântării este înlocuită de slujba Învierii.

Miercurea din Săptămâna Luminată poarta numele de Sfânta Mercurie. Bărbaţii se duc să muncească la câmp, însă femeile au interdicţie. Conform tradiţiei, nu e bine a munci de „nunta şoarecilor”. Asta ar însemna să aduci rozătoarele în casă şi să te lipseşti restul anului de bucate pe masă. O veche tradiție aminteşte că femeile care nu respectă tradiția vor atrage în casa lor ghinioanele, iar în familia respectivă, gospodina nu va avea ” ce să pună pe masă” tot anul.

Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după 50 de zile Paști, de Rusalii, conform creștinootodox.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

A patra ediție a Târgului de joburi organizat de Universitatea din Alba Iulia: Când va avea loc

Publicat

în

Când va avea loc a patra ediție a Târgului de joburi organizat de Universitatea din Alba Iulia

Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (CICOC UAB) în parteneriat cu Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Alba și Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba va organiza în data de 22 mai Târgul de joburi  CARIERA UAB, pentru studenți și absolvenți.

Sunt invitate să participe organizații din toate domeniile, interesate de a oferi studenților și absolvenților UAB locuri de muncă, practică, internship, voluntariat sau stagii de documentare în vederea elaborării lucrărilor de licență sau de disertație.

Succesul primelor trei ediții ale Târgului de joburi organizat la UAB, precum și rata crescută de inserție înregistrată ca urmare a desfășurării lor, determină continuarea organizării acestor tipuri de activități la nivelul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prin Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră (CICOC-UAB).

Angajatorii care sunt în căutare de viitori angajați și doresc să îi întâlnească pe studenții sau absolvenții UAB aflați în procesul de identificare al unui loc de muncă sau reconversie profesională, pot transmite intenția de participare, împreună cu locurile vacante disponibile și numărul acestora la adresa de email [email protected], până la data de 15 mai, în vederea alocării unui stand.

Acest Târg de joburi este organizat în cadrul Proiectului CNFIS-FDI-2024-F-0466- MĂSURI INTEGRATIVE DE CONSILIERE ÎN CARIERĂ ȘI ARMONIZARE A OFERTEI DUCAȚIONALE CU RIGORILE PIEȚEI MUNCII – CARIERA UAB, finanțat de către Ministerul Educației, prin Fondul de Dezvoltare Instituţională destinat universităţilor de stat – FDI 2022 (Domeniul 7: Corelarea ofertei educaţionale cu cererea pieţei muncii, consilierea și orientarea în carieră), Manager de Proiect: Conf.univ.dr. Larisa Dragolea, Director al Centrului de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră.

Centrul vine în sprijinul studenților, absolvenților, elevilor din clasele terminale, prin oferirea de servicii de informare, consiliere și orientare pentru alegerea traseului profesional, servicii de consiliere psihologică și evaluare aptitudinală, consiliere vocațională și educațională, monitorizarea inserției pe piața muncii, sprijin în procesul de identificare a locului de muncă potrivit, în acord cu abilitățile personale și competențele dobândite pe parcursul studiilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reabilitare moderată a şcolii generale din Tăuţi: Care este stadiul lucrărilor

Publicat

în

Care este stadiul lucrărilor de reabilitare moderată a școlii generale din Tăuți

Autoritățile locale și județene au verificat, zilele trecute, stadiul lucrărilor de reabilitare moderată a şcolii generale din Tăuţi, comuna Meteş.
Investiţia va transforma această unitate de învăţământ într-una modernă, care poate rivaliza cu oricare alta din mediul urban, au transmis reprezentanții Consiliului Județean Alba.
Aceștia au precizat că finanţarea merge spre lucrările la clădire, pornind de la refacerea reţelelor electrice și a pardoselilor, schimbarea uşilor, izolaţii și copertine, până la sistemul de iluminat cu LED şi senzori de prezenţă.
O altă linie de finanţare prin PNRR presupune achiziţia de mobilier şcolar și de echipamente digitale pentru organizarea învăţării în mediul virtual.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba