Rămâi conectat

Știri

Cum ne comportăm la birou: Codul bunelor maniere

Publicat

în

Să fii un gentleman nu e nicidecum un lucru demodat – ci un avantaj în orice situaţie socială. Bineînţeles, şi bunele maniere s-au schimbat de-a lungul timpului şi nu mai sunt astăzi atât de dependente de formalism şi ceremonialism. Însă, dacă vei găsi în viaţa reală un cod comportamental pe care ar trebui să-l urmăreşti indiferent de afinitatea ta (sau lipsa ei) faţă de ideea de a-ţi filtra atitudinea în funcţie de o grămadă de factori sociali, acela e codul business – sau simplu, normele comportamentale pe care ar fi bine să le respecţi la muncă.

Dacă în viaţa socială, manierele dau în multe situaţii întâietate femeii, în mediul profesional în schimb, totul se învârte în jurul ierarhiei – chiar şi atunci când compania în care lucrezi pare mult mai relaxată în privinţa acestor lucruri. Prima regulă e simplă: angajaţii recunosc autoritatea angajatorilor, iar vânzătorii, pe cea a clienţilor. Ca atare, într-o situaţie tipică de introducere a două persoane care nu se cunosc, cea care are rangul sau importanţa mai mare va primi întâietate. Dincolo de anumite gesturi şi situaţii standard, ce trebuie să ai mereu în vedere, dacă vrei să fii un gentleman şi între 9 şi 18, e să acţionezi cu integritate şi profesionalism, să îţi păstrezi viaţa privată, privată, să fii ferm atunci când interesele companiei o cer, şi diplomat întotdeauna.

Ce e bine să faci, atunci când eşti la birou:

Îmbracă-te cu respect.

Ideal e să te îmbraci elegant, după codul vestimentar al biroului, dar fără a crea o discrepanţă prea mare faţă de cei de acelaşi rang. Desigur, poţi veni îmbrăcat în costum dacă toţi colegii tăi poartă măcar un blazer şi o cămaşă Oxford, în fiecare zi, însă nu fă asta dacă în jurul tău predomină jeans şi hanorace, şi mai ales, nu intra în competiţie cu şeful. Nu vrei să fii acel tip. Indiferent de stilul tău, poartă doar haine curate şi bine călcate. Poţi arăta neglijent cu un blazer motolit şi pantofi murdari, sau îngrijit, dacă porţi cămăşi perfect călcate şi pantofi impecabili.

Păstrează relaţii bune cu colegii.

8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână – uneori se întâmplă să petreci mai mult timp în preajma colegilor decât în mijlocul familiei. Aşa că, gândeşte-te de două ori dacă preferi să menţii distanţa sau să spui lucrurilor pe nume, dacă un coleg ţi se pare pur şi simplu nesuferit, sau dacă preferi să munceşti într-o ambianţă măcar liniştită. Fii prietenos cu cei cu care poţi fi, şi rezervat, dar politicos, cu cei de care nu te poţi apropia.

Păstrează secretele companiei.

Nu divulga niciodată lucruri cu confidenţialitatea cărora ai fost încredinţat şi, mai mult, păstrează o maximă discreţie, atunci când ţi se pun întrebări incomode în privinţa acestora. Dacă interlocutorul nu înţelege (sau se preface că nu înţelege), nu ezita să spui că nu tu eşti cel care decide asupra divulgării cutărui detaliu.

Tratează-ţi inferiorii cu amabilitate şi respect.

Lucru valabil atât pentru cei cu care îi supervizezi, cât şi pentru cei cu care nu prea ai de-a face. E de ajuns să saluţi întotdeauna şi să spui “mulţumesc”, ca să fii mai bine văzut decât unul la fel de competent ca şi tine, dar care îşi fereşte mereu privirea şi grăbeşte pasul.

Înlocuieşte lucrurile pe care le-ai terminat.

Aici intră: cafeaua din esspressor, hârtia din imprimantă, hârtia igienică. Mai mult, anunţă-l pe cel responsabil cu aprovizionarea sau cu bunul mers al micilor detalii dacă s-au terminat anumite resurse sau a intervenit vreo defecţiune.

Ce să nu faci, la birou:

Nu-ţi ieşi din fire indiferent de situaţie, şi nu călca pe bătăturile nimănui.

E esenţial să nu-ţi laşi sentimentele uneori puternice să-ţi perturbe bunul mers al muncii. Dacă te confrunţi cu un coleg sau un şef pe care nu îl poţi suferi, oricât ai încerca, schimbă-ţi locul de muncă mai degrabă decât să faci scene (chiar şi atunci când motivele acestora ar fi bine întemeiate).

Nu da vina pe altcineva.

Chiar şi atunci când un incident e în mod nedrept pus pe seama ta, caută să tratezi lucrurile cu diplomaţie, cântărind mai întâi gravitatea consecinţelor: ce câştigi dacă laşi una de la tine versus ce pierzi dacă iei asupra ta greutatea greşelii altcuiva. Dacă nu ai de ce să fii galant şi situaţia e mai gravă, nu demasca vinovatul de faţă cu el – vorbeşte între patru ochi cu superiorul tău.

Nu întârzia la întâlniri.

Chiar dacă în ceea ce priveşte programul, regula sfertului academic poate funcţiona uneori, la întâlnirile fixate, fie că sunt de lucru, cu un client sau cu superiorul, nu te lăsa niciodată aşteptat.

Nu mânca (neinvitat) din mâncarea altcuiva.

Ai râde dacă ai vedea ce antipatii îţi atrage acest gest, dar să ştii că e pe bune. Şi dacă ai făcut-o accidental, nu te oferi să înlocuieşti mâncarea – fă-o înainte ca “păgubitul” să aibă şansa să-ţi spună că “Ah, nu-i mare lucru, nu e nevoie”.

Nu trage cu urechea la convorbirile altora.

Chiar şi atunci când asişti la o convorbire privată prin simplul fapt de a avea biroul în aceeaşi încăpere, nu începe să pui întrebări cu privire la ceva ce ai auzit. Dacă o discuţie e necesară, o va iniţia celălalt.

Nu sta la discuţii private mai mult decât e cazul, în timpul programului.

Chiar şi în cele mai democrate birouri, discuţiile care au ca subiect ceva cu totul în afara sferei muncii nu trec neobservate. Păstrează amănuntele vieţii private la minimum şi evită categoric să pierzi timpul altcuiva, mai ales atunci când acesta chiar are ceva important de făcut.

Sursa:cozacone.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Întâlnire bilaterală cu oficiali elvețieni la Primăria Alba Iulia

Publicat

în

La Primăria Alba Iulia, întâlnire bilaterală cu oficiali elvețieni

La Primăria Alba Iulia, a avut loc o întrevedere de lucru între Primăria Municipiului Alba Iulia, reprezentanți ai Ambasadei Elveției în România – Programul Energy Efficiency, teprezentanți ai Secretariatului Afacerilor Economice – din Elveția, reprezentanți ai Ministerului de Finanțe din România – Coordonator Național pentru contribuția financiară elvețiană din România și reprezentanți ai Universității Tehnice din Cluj Napoca.

Discuțiile s-au concentrat în jurul proiectelor municipalității care pot beneficia de sprijin financiar în viitorul apel de proiecte dedicat eficienței energetice care se va lansa anul acesta, în baza acordului-cadru bilateral semnat între Elveția și România.  Alba Iulia s-a bucurat de această vizită de lucru în contextul în care eforturile municipalității din ultimii ani au făcut ca Alba Iulia să devină, în anul 2021, primul oraș din Transilvania care a primit titlul de comunitate sustenabilă. Obținerea acestei certificări europene oferite municipalității în prezența Ambasadorului Elveției în România, a fost rezultatul unui proces interdisciplinar într-o rețea de expertiză paneuropeană și al unei munci de echipă alături de Romania Green Building Council, Agenția Locală pentru Energie Alba și SERVELECT, se arată într-un comunicat de presă.

„Am încredere că echipa Primăriei Alba Iulia va reuși să pregătească documentațiile necesare pentru a accesa prima finanțare elvețiană nerambursabilă dedicată dezvoltării sustenabile a comunității noastre, mai ales deoarece, acest instrument financiar este printre puținele surse de finanțare pe care municipalitatea albaiuliană nu a avut ocazia să le acceseze până în prezent”, a declarat primarul Gabriel Pleșa.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

”Conferințele de la Sebeș”, eveniment cultural găzduit în Aula Primăriei, în 3 aprilie

Publicat

în

„Conferințele de la  Sebeș”, un nou eveniment cultural de înaltă ținută, găzduit în Aula Primăriei

Primăria şi Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş vă invită miercuri, 3 aprilie 2024, cu începere de la ora 17.00, în „Aula” primăriei municipiului Sebeş, la conferinţa „Nivele tipologice și axiologice ale discursului intelectual. Despre lectura sau hermeneutica existențială”, susţinută de dr. Virgil Podoabă, profesor universitar la Catedra de Literatură comparată a Facultăţii de Litere a Universității „Transilvania” din Brașov.

Prof. univ. dr. Virgil Podoabă este scriitor, traducător și critic literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România. După studii primare în satul natal şi liceale la Cluj, urmează cursuri universitare între 1972 şi 1976 la Facultatea de Filologie din acelaşi oraş. Teza de doctorat cu titlul „Experiența revelatoare și tematizarea ei în literatura română contemporană” o susţine la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj în anul 2003, lucrare distinsă cu calificativul „Summa cum Laude”. Din aprilie 1990 este redactor la revista „Vatra” din Tîrgu Mureș, iar din anul 1992 ocupă postul de lector la Catedra de Literatură comparată, a Facultăţii de Litere a Universității „Transilvania” din Brașov, urmând cursus honorum până la titlul ştiinţific de profesor universitar. Activitatea sa a fost intensă încă din perioada studenţiei când, a fost președinte al Cercului de istoria literaturii române și redactor al revistei „Echinox” (1974-1976), în care de altfel a şi debutat cu o recenzie în anul 1973 și în paginile căreia, a susținut cu cronici literare și eseuri, rubricile „Proză” și „Cronica literară”.

A făcut parte din echipa de coordonare a cenaclului „Echinox” între anii 1974-1976, a cenaclului „Silvania” din Zalău între 1976 şi 1980, şi a cenaclului „Iosif Vulcan” din Oradea între 1980 şi 1991, iar din anul 1990 şi până în prezent este redactor la revista „Vatra” din Tîrgu-Mureș. De-a lungul timpului a susţinut cu cronici literare, eseuri şi studii critice, prestigioase reviste de profil: „Familia” (1980-1990), „Vatra” (din 1990 încoace), şi a colaborat la revistele „Steaua”, „Caiete critice”, „Arca”, „Tribuna”, „Viața Românească”, „Limes”, „Calende”, „Discobolul”, „Paralela 45” etc. A înființat și a fost redactor-șef între 1991 şi 1992 al ziarului „Gazeta de Vest” din Oradea, iar împreună cu un grup de studenți de la Facultatea de Litere din Brașov a pus bazele revistei studenţești „Erată”, pe care a şi condus-o în calitate de director între anii 1995 şi 1999.

Totodată, prof. univ. dr. Virgil Podoabă are un palmares impresionant de participări la colocvii, târguri de carte, simpozioane, lansări de carte și întâlniri cu cititorii şi a susţinut de-a lungul timpului numeroase conferințe pe teme literare și culturale, cum este cea de la Sebeş.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Daia Română, prima comună din Alba cu rețea de gaz finanțată prin Programul „Anghel Saligny”

Publicat

în

Prima comună din Alba cu rețea de gaz finanțată prin Programul „Anghel Saligny”, Daia Română

Daia Română este prima comună din județul Alba care va avea rețea de gaz finanțată prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Contractul de finanțare, în valoare de peste 36,7 milioane de lei, a fost semnat miercuri 27 martie.

Contractul de finanțare este în valoare de 36m7 milioane de lei. Toate locuințele, agenții economici și instituțiile publice din comuna Daia Română vor fi racordate la rețeaua nou construită de gaze naturale. Alimentarea cu gaze naturale a comunei Daia Română se va realiza din stația de reglare – măsurare predare proiectată în zona satului Limba, din comuna Ciugud.

Pentru evitarea spargerii carosabilului la executarea branșamentelor, în cazul străzilor modernizate, conductele se vor amplasa pe ambele părți ale străzilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba