Cum ne comportăm la birou: Codul bunelor maniere

Adăugat la Știri
Business saleSă fii un gentleman nu e nicidecum un lucru demodat – ci un avantaj în orice situaţie socială. Bineînţeles, şi bunele maniere s-au schimbat de-a lungul timpului şi nu mai sunt astăzi atât de dependente de formalism şi ceremonialism. Însă, dacă vei găsi în viaţa reală un cod comportamental pe care ar trebui să-l urmăreşti indiferent de afinitatea ta (sau lipsa ei) faţă de ideea de a-ţi filtra atitudinea în funcţie de o grămadă de factori sociali, acela e codul business – sau simplu, normele comportamentale pe care ar fi bine să le respecţi la muncă.

Dacă în viaţa socială, manierele dau în multe situaţii întâietate femeii, în mediul profesional în schimb, totul se învârte în jurul ierarhiei – chiar şi atunci când compania în care lucrezi pare mult mai relaxată în privinţa acestor lucruri. Prima regulă e simplă: angajaţii recunosc autoritatea angajatorilor, iar vânzătorii, pe cea a clienţilor. Ca atare, într-o situaţie tipică de introducere a două persoane care nu se cunosc, cea care are rangul sau importanţa mai mare va primi întâietate. Dincolo de anumite gesturi şi situaţii standard, ce trebuie să ai mereu în vedere, dacă vrei să fii un gentleman şi între 9 şi 18, e să acţionezi cu integritate şi profesionalism, să îţi păstrezi viaţa privată, privată, să fii ferm atunci când interesele companiei o cer, şi diplomat întotdeauna.

Ce e bine să faci, atunci când eşti la birou:

Îmbracă-te cu respect.

Ideal e să te îmbraci elegant, după codul vestimentar al biroului, dar fără a crea o discrepanţă prea mare faţă de cei de acelaşi rang. Desigur, poţi veni îmbrăcat în costum dacă toţi colegii tăi poartă măcar un blazer şi o cămaşă Oxford, în fiecare zi, însă nu fă asta dacă în jurul tău predomină jeans şi hanorace, şi mai ales, nu intra în competiţie cu şeful. Nu vrei să fii acel tip. Indiferent de stilul tău, poartă doar haine curate şi bine călcate. Poţi arăta neglijent cu un blazer motolit şi pantofi murdari, sau îngrijit, dacă porţi cămăşi perfect călcate şi pantofi impecabili.

Păstrează relaţii bune cu colegii.

8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână – uneori se întâmplă să petreci mai mult timp în preajma colegilor decât în mijlocul familiei. Aşa că, gândeşte-te de două ori dacă preferi să menţii distanţa sau să spui lucrurilor pe nume, dacă un coleg ţi se pare pur şi simplu nesuferit, sau dacă preferi să munceşti într-o ambianţă măcar liniştită. Fii prietenos cu cei cu care poţi fi, şi rezervat, dar politicos, cu cei de care nu te poţi apropia.

Păstrează secretele companiei.

Nu divulga niciodată lucruri cu confidenţialitatea cărora ai fost încredinţat şi, mai mult, păstrează o maximă discreţie, atunci când ţi se pun întrebări incomode în privinţa acestora. Dacă interlocutorul nu înţelege (sau se preface că nu înţelege), nu ezita să spui că nu tu eşti cel care decide asupra divulgării cutărui detaliu.

Tratează-ţi inferiorii cu amabilitate şi respect.

Lucru valabil atât pentru cei cu care îi supervizezi, cât şi pentru cei cu care nu prea ai de-a face. E de ajuns să saluţi întotdeauna şi să spui “mulţumesc”, ca să fii mai bine văzut decât unul la fel de competent ca şi tine, dar care îşi fereşte mereu privirea şi grăbeşte pasul.

Înlocuieşte lucrurile pe care le-ai terminat.

Aici intră: cafeaua din esspressor, hârtia din imprimantă, hârtia igienică. Mai mult, anunţă-l pe cel responsabil cu aprovizionarea sau cu bunul mers al micilor detalii dacă s-au terminat anumite resurse sau a intervenit vreo defecţiune.

Ce să nu faci, la birou:

Nu-ţi ieşi din fire indiferent de situaţie, şi nu călca pe bătăturile nimănui.

E esenţial să nu-ţi laşi sentimentele uneori puternice să-ţi perturbe bunul mers al muncii. Dacă te confrunţi cu un coleg sau un şef pe care nu îl poţi suferi, oricât ai încerca, schimbă-ţi locul de muncă mai degrabă decât să faci scene (chiar şi atunci când motivele acestora ar fi bine întemeiate).

Nu da vina pe altcineva.

Chiar şi atunci când un incident e în mod nedrept pus pe seama ta, caută să tratezi lucrurile cu diplomaţie, cântărind mai întâi gravitatea consecinţelor: ce câştigi dacă laşi una de la tine versus ce pierzi dacă iei asupra ta greutatea greşelii altcuiva. Dacă nu ai de ce să fii galant şi situaţia e mai gravă, nu demasca vinovatul de faţă cu el – vorbeşte între patru ochi cu superiorul tău.

Nu întârzia la întâlniri.

Chiar dacă în ceea ce priveşte programul, regula sfertului academic poate funcţiona uneori, la întâlnirile fixate, fie că sunt de lucru, cu un client sau cu superiorul, nu te lăsa niciodată aşteptat.

Nu mânca (neinvitat) din mâncarea altcuiva.

Ai râde dacă ai vedea ce antipatii îţi atrage acest gest, dar să ştii că e pe bune. Şi dacă ai făcut-o accidental, nu te oferi să înlocuieşti mâncarea – fă-o înainte ca “păgubitul” să aibă şansa să-ţi spună că “Ah, nu-i mare lucru, nu e nevoie”.

Nu trage cu urechea la convorbirile altora.

Chiar şi atunci când asişti la o convorbire privată prin simplul fapt de a avea biroul în aceeaşi încăpere, nu începe să pui întrebări cu privire la ceva ce ai auzit. Dacă o discuţie e necesară, o va iniţia celălalt.

Nu sta la discuţii private mai mult decât e cazul, în timpul programului.

Chiar şi în cele mai democrate birouri, discuţiile care au ca subiect ceva cu totul în afara sferei muncii nu trec neobservate. Păstrează amănuntele vieţii private la minimum şi evită categoric să pierzi timpul altcuiva, mai ales atunci când acesta chiar are ceva important de făcut.

Sursa:cozacone.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii