Cum alegi corect carnea de porc şi alte produse tradiţionale de Crăciun

Adăugat la Știri

carneDe pe masa festivă organizată de Crăciun şi Revelion nu pot lipsi preparatele din carne de porc, precum sarmalele, piftia, cârnaţii sau alte produse tradiţionale. Reprezentanţii ANPC şi ANSVSA avertizează consumatorii în ceea ce priveşte aceste produse tradiţionale pregătite din carne de porc, ouă sau brânzeturi. Autorităţile susţin faptul că aceste produse trebuie achiziţionate doar din locuri autorizate. Mai mult, nutriţioniştii spun că trebuie să avem grijă atunci când cumpărăm acest tip de carne deoarece poate conţine numeroşi paraziţi care pot duce la boli grave, precum trichineloza.

Sărbătorile de iarnă se apropie cu paşi repezi, iar în această perioadă consumul de produse alimentare creşte. Fie că este vorba de carne de porc, de ouă sau de brânzeturi, toate trebuie cumpărate numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar. Atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-animală trebuie supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, astfel încât să nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.

În cazul în care cetăţenii doresc să achiziţioneze produse alimentare care se comercializează în cadrul unor târguri organizate în această perioadă, sau din pieţe, trebuie să fie atenţi la câteva aspecte. Trebuie urmărit, în cazul produselor de origine animală ambalate sau neambalate, modul de expunere şi comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătatea publică şi anume:

  • existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală;
  • integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării;
  • etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate, etc;

De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală, din locuri specializate în acest sens, asiguraţi-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.

Sfaturi pentru consumatori de la ANPC

  • La cumpararea produselor din carne acordati atentie deosebita la aspectul produsului, atat la exterior, cat si in sectiune, daca este posibil;
  • Nu achizitionati produsele la care suprafata este mazguita, lipicioasa, deshidratata, cu pete de mucegai, produse cu miros si culoare modificate, consistenta nespecifica sortimentului, cu grasime acumulata sub membrana, aspect de vechi etc. ;
  • Urmariti modul de etichetare al produselor din carne, nu cumparati produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie inscrierea, la locul de comercializare a datei durabilitatii minimale/ datei limita de consum si a ingredientelor alergene;
  • Refuzati produsele din carne pentru care aveti indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare;
  • Refuzati produsele din carne pe care nu este inscrisa data durabilitatii minimale/ data limita de consum sau daca aceasta este modificata sau depasita;
  • La cumpararea produselor alimentare si, implicit a produselor din carne, solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs;
  • Nu cumparati produselor din carne din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibara bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea.

Carnea de porc trebuie să aibă o culoare roşie-trandafirie, iar dacă este apăsată cu degetul trebuie să revină la forma iniţială, să nu rămână cu forma degetului impregnată. Mai mult, carnea de porc trebuie să poarte ştampila de control sanitar-veterinar, să fie tare, elastică, cu fibrele dense, împănată cu grăsime. Grăsimea trebuie să fie albă sau roz-alb, moale, iar la frecare să lase o senzaţie de unsuros. La porcii tineri, carnea este roz-albicioasă şi are consistenţă moale, iar la porcii bătrâni culoarea devine roşu-închis şi are consistenţă tare. De asemenea, carnea de porc nu trebuie păstrată în pungi de plastic sau hârtie, ci în tăviţe de poliester acoperite cu celofan, la o temperatură de 0-7 grade Celsius. În acest fel, calităţile nutritive ale cărnii se vor menţine intacte mai mult timp.

Porcii sunt animale care se hrănesc cu absolut orice pot găsi, inclusiv cu fecale, gunoaie şi cadavre. Din această cauză, în corpul lor se acumulează multe toxine, care nu au timp să fie eliminate, având în vedere că un porc va digera în 4 ore o porţie de mâncare. În plus, porcii nu au glande sudoripare şi nu pot transpira, iar acest lucru blochează şi mai mult eliminarea toxinelor. În momentul în care noi consumăm carne de porc, ingerăm automat şi toxinele, bacteriile şi paraziţii. Toate acestea sunt foarte periculoase pentru om şi pot duce la boli grave.

Bacteriile pe care le putem contacta de la carnea de porc sunt: salmonella, stafilococul auriu, listeria monocytogenes, Yersinia enteroclitica.

Paraziţii care se pot transmite la om prin consumul de carne infestată sunt: tenia (un vierme care stă în intestin şi provoacă inflamarea ţesuturilor şi pierderea poftei de mâncare), virusul Menangle (provoacă febră, frisoane, durere de cap, transpiraţie), trichinella (vierme care duce la edeme, dureri, febră şi o stare generală de rău), hepatita E (infecţie virală care se manifestă prin oboseală, ameţeală, iar cazurile grave pot duce la fibroză şi ciroză).

Riscul de îmbolnăvire poate, însă, să scadă dacă vom găti bine carnea de porc.

În cazul în care doriţi să cumpăraţi cârnaţi, tobă sau leberwurst, acestea nu trebuie să aibă membrana lipicioasă sau uşor mâzguită. Mai mult, nu trebuie să cumpăraţi preparate din carne cu membrana crăpată, cu goluri în compoziţie sau cu acumulări de grăsime sau apă sub membrană. De reţinut este şi faptul că toba nu trebuie introdusă în congelator, deoarece se va degrada. În ciuda faptului că de pe masa de Crăciun nu poate lipsi carnea de porc şi preparatele din carne de porc, medicii nutriţioniști  atrag atenţia asupra faptului că această carne „este plină de grăsime şi colesterol”. Carnea trebuie tocată în momentul cumpărării, iar dacă se cumpără carne tocată ambalată, trebuie să verifice eticheta, pentru a vedea care este termenul de valabilitate.

Sursa:romaniatv.net

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii