Rămâi conectat

Știri

Cum a evoluat uniforma școlară de-a lungul anilor: În 1897, primele uniforme

Publicat

în

Deși uniformele sunt acum adoptate de majoritatea unităților de învățământ cu intenția de a dizolva discrepanțele materiale ale famililor, la început au apărut dintr-un motiv total diferit.

În România anului 1897, elevii din Turnu Severin au primit primele uniforme, la inițiativa academicianului Theodor Costescu, care își dorea un model educațional vestic.

Ca director al Liceului Traian, a introdus pentru prima dată în țară uniforma școlară, care apoi s-a aprobat prin decret regal, în toate școlile din România în anul 1906 la intenția lui Spiru Haret, ministru al Învățământului de la acea vreme.

Un exemplu bun al perioadei interbelice românești este redat de Grigorie Băjenaru, în cartea care a marcat adolescența multor generații, Cișmigiu et Comp., unde povestește despre cum elevii bucureșteni aveau uniforme diferite pentru liceele la care învățau, cu matricola cusută pe braț.

Perioada comunistă a schimbat percepția generală despre uniforme. Uniforma de “șoim al patriei” a apărut în 1976 și era destinată școlarilor și preșcolarilor cu dorința de a crește un bun mic comunist. Uniforma era compusă din două piese – o bluză și pantaloni sau fustă bleumarin. Accesoriile erau băștile de pionieri (albe pentru ciclul primar, negre pentru cel gimnazial) și la gât se purta cravata roșie cu bordură tricoloră, prinsă cu un inel din plastic.

Iar pentru liceeni, ținuta obligatorie era pentru băieți un costum de culoare închisă, cămașă albă/ albastră și, bineînțeles, matricolă. La fete, uniforma era compusă din sarafan de lungime regulamentară, purtat cu cămașă albă, iar părul trebuia prins în codițe împletite și purtat cu o bentiță albă din bumbac.

Iar după 1989, cel mai des întâlnit model de uniformă este cel cu cămașă pepit albastră și șorțuleț pentru fete, iar pentru băieți costum închis la culoare purtat cu aceeași cămașă în carouri.

Deși sunt multe voci care se contrazic dacă elevii ar trebui să poarte sau nu uniformă, pregătirea pentru un an nou școlar ne emoționează mereu.

Sursa:city-park.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba