Rămâi conectat

Știri

CULORILE DIVERSITĂŢII, un proiect INTER-ART desfășurat la Palatul Națiunilor din Geneva

Publicat

în

Guvernul României – Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Fundaţia „Inter – Art” Aiud, Misiunea Permanentă a României pe lângă Oficiul Naţiunilor Unite de la Geneva şi Organizaţiile Internaţionale cu sediul în Elveţia, în parteneriat cu Centrul Cultural “Liviu Rebreanu” Aiud, au organizat cu  prilejul celei de-a X-a ediţii a „Forumului pentru probleme ale minorităţilor” expoziţia de artă plastică „Culorile diversităţii” cuprinzând lucrări realizate de 34 de artiști reprezentând toate etniile din România.

Expoziţia este o amplă retrospectivă a Taberei Interetnice de Artă Contemporană ce a avut loc la Aiud în perioada 5-15 octombrie 2016 şi  la care au participat – în premieră naţională – artişti reprezentând toate minorităţile prezente în Parlamentul României. Expoziția, considerată un eveniment cultural, a fost prezentată și la Muzeul Național Cotroceni din București. Pictori, sculptori, graficieni şi artişti fotografi reprezentând 20 de minorităţi din România, la care se alătură artişti etnici români, expun în cadrul acestui proiect – eveniment unic în viaţa culturală românească. Această expoziţie care cuprinde  lucrări de pictură, fotografie şi sculptură demonstrează că prin arta contemporană se pot întări legăturile, întelegerea  şi interculturalitatea între majoritate şi minorităţi, pot fi subliniate valorile umane comune.

Tabăra Interetnică de Artă Contemporană a avut ca scop punerea în valoare a dimensiunii multietnice şi multiculturale din România în cadrul unei manifestări ce a avut ca principiu de bază colaborarea interculturală. Promovarea artei contemporane din România, prin perspectiva minorităților, reprezentată în premieră într-o singură manifestare de artă vizuală  a însemnat un pas important din punct de vedere cultural dar şi social. Este o abordare a relaţiilor interetnice din punct de vedere artistic care ne-a permis îmbogățirea vieții culturale a țării prin prezentarea, în faţa publicului iubitor de artă, a unor lucrări reprezentând culturi şi tradiţii diferite dar și conexiuni între acestea. Proiectul a apărut, aşadar, ca o necesitate şi a marcat un punct foarte important în viaţa cultural-artistică interetnică din România mileniului 3.

Forumul pentru probleme ale minorităţilor aflat la ediția a X-a, organizat anual sub auspiciile Consiliului Drepturilor Omului de la Geneva, are rolul să asigure o platformă de promovare a dialogului şi cooperării între minorităţile naţionale sau etnice, religioase şi lingvistice. În cadrul acestui format se prezintă diverse contribuţii tematice şi de expertiză, menite să vină în sprijinul activităţii Raportorului Special ONU pentru probleme ale minorităţilor. Cu această ocazie se identifică cele mai bune practici, provocări, oportunităţi şi iniţiative pentru implementarea  « Declaraţiei privind drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, religioase şi lingvistice », adoptată la 18 decembrie 1992, printr-o rezoluţie a Adunării Generale ONU.

 Expoziția a fost deschisă de:

– Francesco PISANO, Directorul Bibliotecii Oficiului ONU din Geneva și l-a reprezentat pe dl. Michael MOLLER, Directorul General al Oficiului ONU din Geneva;

– Adrian VIERIŢA, Ambasador, Reprezentant permanent al României la Oficiul Naţiunilor Unite de la Geneva şi la organizaţiile internaţionale cu sediul în Elveţia;

– LACZIKO Enikő Katalin, Secretar de Stat, Guvernul României – Departamentul pentru Relații Interetnice.

 Vernisajul expoziției a fost realizat de Ioan HĂDĂRIG, curator, Director artistic Fundația Inter-Art Aiud.

 Pe simezele Galeriei de Artă ale Palatului Națiunilor din Geneva au expus 34 de artişti reprezentând 21 de etnii din România: Agi-Veli Elis (etnic turc), Bako Andrei (etnic român), Bako Mihaela (etnic român), Balazs Tiberiu (etnic maghiar), Balog Stefan (etnic maghiar), Balog Zoltan (etnic maghiar), Boicescu Traian Ștefan (etnic italian), Bolek Maierik (etnic polonez), Chelmambet Fedin (etnic tătar turco-musulman), Cobzaru Georgeta (etnic elen), Cristea Elena (etnic român), Csiri Daniela-Silvia (etnic român), Curt Sandu Viorel (etnic rrom), Dobrescu Maria (etnic albanez), Dub Vasile (etnic evreu), Dumitrescu Mirela Stefania (etnic macedonean), Eperjesi Noémi (etnic maghiar), Filipov Iuliana (etnic rus lipovean), Gnandt Stefan (etnic german), Gutiu Steluta (etnic german), Ivancea Amira-Alexandra (etnic sârb), Karkus Miroslava-Blazena (etnic slovac), Lixandru Robert (etnic maghiar), Mleziva Iosif (etnic ceh), Munteanu Gheorghe (etnic ucrainean), Ortelecan Maria Daniela (etnic rutean), Panighiant Ovidiu (etnic armean), Pantea Ana (etnic român), Semenescu Oriola (etnic albanez), Stănoiu Daniela (etnic român), Tincul Adrian (etnic croat), Tomaselli Angela (etnic italian), Zapototchi Mena (etnic român), Velciov Nicolae (etnic bulgar). Stefan Balog a fost conducătorul taberei iar Ioan Hădărig, directorul artistic.

Un moment muzical a întregit din punct de vedere artistic  imaginea României contemporane. Recitalul remarcabil, sustinut la chitară și voce de cantautorul Daniel Avram și la claviaturi/pian de profesorul Dan Avram, a oferit publicului prezent dovada talentului artistic și componistic al celor doi precum și un interesant și apreciat periplu prin muzica minorităților din România.

Proiectul de la Palatul Natiunilor din Geneva a mai cuprins și prezentarea culturală și turistică a Aiudului și împrejurimilor sale prin albumele : “Aiudul în alb şi negru”, văzut de Robert Lixandru, Stefan Balog, Andrei Bakó, Ioan Hădărig; “TRINITAS LUCAEM. Oglinzile Aiudului vs. oglinzile fotografiei” (cu fotografii artistice din workshopul Inter-Art, 2017), “Viziuni și gănduri” de Zoltan Balog și Stefan Balog. In același context a fost prezentat și catalogul expoziției (disponibil și pe : https://issuu.com/robilix/docs/tabara-interetnica-2016)

Echipa de organizare a proiectului, prezentă la Geneva, a fost alcătuită din: Andrei Bako, Balog Zoltan, Daniel Avram, Dan Avram și Ioan Hădărig

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba