Rămâi conectat

Administrație

Creşterea vizibilităţii potenţialului turistic al municipiului Alba Iulia, obiectiv al RURBAN FOOD, un proiect ce îşi propune să promoveze tranziţia spre sisteme alimentare integrate la nivel de regiuni

Publicat

în

Având în vedere demersurile iniţiate de către municipalitatea Alba Iulia pentru dezvoltarea durabilă a comunităţii locale, a fost identificată de UAT Alba Iulia oportunitatea de a implementa un proiect european finanţat direct de către Comisia Europeană prin Programul URBACT III în parteneriat cu alte oraşe din Europa care se confruntă cu provocări şi probleme similare în procesul de dezvoltare.

RURBAN FOOD este un proiect care îşi propune să promoveze tranziţia spre sisteme alimentare integrate la nivel de regiuni. Proiectul încurajează crearea de reţele de oraşe dedicate dezvoltării unor planuri privind reţelele alimentare la nivelul oraşelor care includ zona urbană şi peri-urbană printr-un coridor care facilitează conexiunea urban-rural.

Astfel, proiectul prevede dezvoltarea unor planuri de acţiuni care au ca obiective crearea de „coridoare alimentare teritoriale/regionale”, care să corespundă cu realităţile diferite ale fiecărei municipalităţi şi oferind fiecărui oraş un instrument politic şi un model de guvernanţă eficientă. Viziunea teritorială a fiecărei municipalităţi reprezintă aspectul cel mai important în privinţa interconexiunii rural-urban, în ceea ce priveşte dezvoltarea de reţele alimentare teritoriale/regionale. în particular Planurile de Acţiuni care urmează a fi dezvoltate prin proiect vor avea ca obiective următoarele:

Sprijinirea accesului la alimente proaspete şi sănătoase pentru întreaga populaţie;

Promovarea canalelor scurte de producţie şi consum a alimentelor;

Reducerea risipei alimentare;

Introducerea politicilor de achiziţionare a alimentelor locale şi ecologice;

Promovarea de politici educaţionale şi de siguranţă alimentară prin promovarea unor diete sănătoase;

încurajarea creării de noi locuri de muncă în special în întreprinderile mici şi mijlocii;

Printre activităţile proiectului în cadrul fazei I a proiectului se numără:

  • Completarea parteneriatului iniţial.
  • Identificarea principalelor părţi interesate care să fie implicate în grupurile locale URBACT.
  • Partenerii vor conveni asupra unui plan de lucru solid pentru faza a ll-a şi vor pregăti Cererea de finaniţare pentru Faza II şi Diagnoza actuală care vor fi supuse aprobării de către Comitetul de monito­rizare URBACT.
  • Organizarea a cel puţin două întâlniri transnaţionale (şedinţa de kick-off şi întâlnirea de încheiere a fazei I a proiectului).

Totodată, prin acest proiect, Municipiul Alba Iulia:

  • va urmări creşterea vizibilităţii potenţialului turistic al Municipiului Alba Iulia şi atractivitatea acestuia pentru investitori, turişti, promovând oraşul într-un mod sustenabil şi eficient;
  • va avea posibilitatea să adopte modele de bune practici de la alte oraşe europene care au implementat cu succes proiecte în domeniul dezvoltării unor reţelele alimentare de tip rural-urban funcţionale şi care pot fi transferabile la nivelul Municipiului Alba Iulia;

Bugetul total al proiectului pentru faza 1 este de 85,310.00 € din care bugetul alocat pentru Municipiul Alba Iulia este de 4.950,00 €, sumă compusă din 4.207,50 € fonduri europene nerambursabiie FEDR (85%) iar 742.50 € reprezintă contribuţia naţională (din care 13% co-finanţare de ia bugetul de stat, iar 2% din bugetul local).

Pentru faza a 2-a de proiect, urmează să se se aloce fonduri suplimentare de către Comisia Europeană pentru implementarea activităţilor specifice, în situaţia în care se va aproba Cererea de finanţare aferentă etapei a doua a proiectului.

Perioada de implementare: 32 luni

Faza 1-6 luni (02.09.2019 până la 02.03.2020), Faza 2 – 26 de luni.

Prezentarea implicării Municipiului Alba Iulia în proiect în calitate de partener lider:

Faza 1: Pe parcursul a 6 luni de implementare, consorţiul de parteneri împreună cu Expertul Lider de consorţiu va asigura transferul de bune practici în domeniul vizat de proiect la nivelul oraşelor partenere şi va elabora aplicaţia de finanţare pentru Faza a 2 a a proiectului.

Municipiul Alba Iulia va beneficia, de asemenea de schimbul de cunoştinţe şi experienţe şi va învăţa considerabil de la celelalte oraşe, având în vedere faptul că vor implementa, de asemenea, diverse acţiuni şi proiecte pentru a face faţă provocărilor din domeniul sistemelor alimentare la nivel de oraşe. Astfel, schimburile de experienţă vor avea loc între toţi partenerii şi nu numai dinspre Alba Iulia către celelalte oraşe, deoarece obiectivul consorţiului va fi îmbunătăţirea situaţiei existente în toate oraşele partenere.

Activităţile incluse în Faza I sunt concepute pentru a atinge următoarele obiective:

  • Completarea parteneriatului iniţial. Aceşti parteneri vor avea o experienţă relevantă în tematica abordată la nivelul reţelei.
  • Identificarea principalelor părţi interesate care să fie implicate în grupurile locale URBACX.

1 Partenerii vor conveni asupra unui plan de lucru solid pentru faza a II-a şi vor pregăti Cererea de fmaniţare pentru Faza II şi Diagnoza actuală care vor fi supuse aprobării de către Comitetul de monitorizare URBACT.

  • Organizarea a cel puţin două întâlniri transnaţionale (şedinţa de kick-off şi întâlnirea de încheiere a fazei I a proiectului).

Faza a II-a: în această etapă, după ce aplicaţia finală va fi declarată câştigătoare de către Comisia Europeană, Municipiul Alba Iulia, alături de expertul tematic şi de partenerii din cadrul consorţiului, va elabora un Plan Local de Acţiuni care să stea la baza realizării unor proiecte locale de dezvoltare urbană în zona reţelelor alimentare. Scopul acestuia este de a stimula crearea de reţele alimentare ia nivelul oraşelor care să integreze zona urbană şi peri-urbană cu zonele rurale din proximitatea lor într- un mod sustenabil, şi în care să fie implicaţi toţi actorii locali care pot contribui la procesul de dezvoltare urbană durabilă a comunităţii locale.

Proiectul de hotărâre privind participarea Municipiului Alba Iulia în calitate de partener în cadrul proiectului Empowering Territorial Food Corridors within the European Union – RURBAN FOOD, finanţat prin Programul european URBACT III 2014-2020 – Reţele de implementare a Planurilor de Acţiuni va fi supus atenției consilierilor locali din Alba Iulia în ședința de Consiliu Local ce va avea loc în 27 septembrie 2019.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Administrație

1.500 de chiparoși pe străzile municipiului Blaj

Publicat

în

Blaj: 1.500 de chiparoși pe străzile municipiului

S-a început, prin intermediul Serviciului Public de Gospodărie Comunală, plantarea de chiparoși pe străzile municipiului Blaj.
În prezent, se completează locurile existente și se fac noi plantări în zona blocurilor de pe strada Gheorghe Barițiu, pe strada Tudor Vladimirescu 1 și la intrarea dinspre Sâncel. În total, vor fi 1.500 de chiparoși.
Potrivit reprezentanților administrației locale, pe lângă aspectul estetic deosebit, prin proprietățile sale, acest arbore ornamental asigură o mai bună calitate a aerului din Blaj.
În context primarul Blajului, Gheorghe Valentin Rotar, a evidențiat rolul deosebit pe care Serviciul Public de Gospodărie Comunală, condus de Claudiu Păcurar, îl are în administrarea Blajului, fiind un vector important în dezvoltarea comunității, prin lucrările pe care le execută: întreținerea și extinderea spațiilor verzi, administrarea iluminatului public, reparații trotuare și clădiri, măturatul străzilor, servicii de deszăpezire și desinsecție, etc.
„Sunt servicii pe care nu le-am externalizat și care, datorită activității Serviciului Public de Gospodărie Comunală, degrevează bugetul local al Blajului de cheltuieli suplimentare în valoare de aproximativ un milion de euro pe an!”, a subliniat edilul din Blaj.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

Acțiuni de ecologizare la Cugir: Când vor avea loc

Publicat

în

La Cugir, acțiuni de ecologizare

În cadrul campaniei „Și mie îmi pasă de orașul meu” –  Curățenia de Primăvară 2024, Primăria Cugir organizează două acțiuni de ecologizare în oraș.
Prima acțiune va avea loc joi 18 aprilie în zona Pârâul Buschii, începând cu ora 16.00, având ca loc de întalnire zona skatepark – stadion „Parc”.
A doua acțiune de ecologizare se va desfășura sâmbătă 20 aprilie, pe centura ocolitoare Vinerea, începând cu ora 9.00, având ca loc de întâlnire Poliția Locală Cugir.
Cei care doresc să participe sunt așteptați la locurile de întâlnire stabilite.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

Lucrări pe strada Barbu Lăutaru din Teiuș

Publicat

în

Teiuș: Lucrări pe strada Barbu Lăutaru

Pe strada Barbu Lăutaru (Pieței) din Teiuș se lucrează de zor la pavajul trotuarului, pe partea stângă spre podul de la piață, rezultând astfel un spațiu generos și o sigurantă necesară, mult asteptată, au anunțat reprezentanții Primăriei Teiuș. 
În paralel, la piața agroalimentară se înlocuiește acoperișul din policarbonat, afectat de intemperii și trecerea timpului.
Montarea polistirenului expandat este aproape gata la școala primară, se fixează plăcile cu dibluri de plastic, urmând apoi celelalte etape ale lucrării.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba