De la 1 martie 2017, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari va fi de 520 de lei, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 2/2016, ce va modifica Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2009. Mai exact, nivelul va crește cu 120 de lei față de valoarea actuală de 400 de lei.

Așadar, 520 de lei va deveni valoarea minimă pe care trebuie să o primească orice pensionar din sistemul public, începând cu prima zi a lunii martie. De exemplu, chiar dacă o persoană are stabilită o pensie de 350 de lei, acesta va primi 520 de lei, diferenţa de 170 de lei fiind suportată din bugetul de stat. În prezent, persoana dată ca exemplu primește în mână 400 de lei, diferența de bani plătită de la bugetul de stat fiind de doar 50 de lei. Concret, indemnizaţia socială pentru pensionari se stabilește ca diferenţă între nivelul de 520 de lei (valabil de la 1 martie) şi nivelul cuantumului pensiei (cuvenit sau aflat în plată), conform noilor reguli.

Citește și Circa 1,07 pensionari la un salariat, la finele lui octombrie 2016

Cei care se bucură de această facilitate sunt pensionarii din sistemul public de pensii şi cei din sistemul militar de pensii, indiferent de data pensionării, care au domiciliul în România și au pensia mai mică decât nivelul indemnizaţiei sociale, adică primesc mai puțin de 520 de lei (de la 1 martie) sau mai puțin de 400 de lei (în prezent). Indemnizaţia socială pentru pensionari se stabileşte şi se plăteşte de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin intermediul caselor teritoriale de pensii, şi se evidenţiază în mod distinct pe talonul de pensie. Indemnizația socială este reglementată pentru a oferi un venit minim pensionarilor, pentru un trai decent. Aceasta s-a numit, la momentul introducerii sale în legislație, în 2009, pensie minimă garantată. Indemnizaţia socială se acordă fiecărui urmaş în parte dacă pensionarii beneficiază de pensie de urmaş.

Sursa.avocatnet.ro