Costuri mai mici pentru actele de dare în plată : Onorariile notarilor, reduse la jumătate

Adăugat la Știri

darea-in-plataMinisterul Justiției a publicat în Monitorul Oficial ordinul care reduce la jumătate autentificarea actele de dare în plată. Această înlesnire pentru debitori vine în aceeași zi în care Curtea Constituțională a rămas în pronunțare pe Legea 77/2016 privind darea în plată. Astfel, persoanele cu credite imobiliare la bănci care vor să renunțe la casă prin procedura dării în plată vor plăti  onorarii reduse la jumătate.

Ordinul nu prevede restituirea sumelor către cei care au achitat prețul întreg al onorariului notarial în cele șapte luni de când Legea privind darea în plată este în vigoare.

Ministerul Finanțelor a modificat la jumătatea lunii iunie Codul fiscal, astfel încât darea în plată să nu fie taxată. Inițial, statul lua banii debitorilor ca pentru o tranzacție imobiliară, însă calculul se făcea la valoarea creanței, care pentru cei mai mulți era semnificativ mai mare decât cea a imobilului ipotecat în favoarea băncii.

Cu taxa la stat și cele către notari, un act de dare în plată a unui imobil cu un credit de 75.000 de franci elvețieni costa 12.000 de lei.

Citește și Românii nu sunt pregătiți în cazul unui dezastru: Mai puțin de 20% din locuințe sunt asigurate

Băncile au primit circa 5.300 de notificări până la finele lunii septembrie, iar pe rolul instanțelor sunt înregistrate aproape 4.200 de dosare cu obiectul Legii 77/2016, fie contestații ale băncilor, fie cereri ale debitorilor ca datoria să le fie ștearsă.

Curtea Constituțională a primit, de asemenea, 500 de dosare în care legea este contestată. Primele dosare au fost judecate marți și Curtea a rămas în pronunțare. Magistrații CCR vor decide dacă legea are sau nu probleme de constituționalitate, în parte sau în ansamblul său.

Sursa:romaniatv.net

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii