Copiii din centre specializate au primit sfaturi pentru siguranța, de la politiști

Adăugat la Știri

polPoliţiştii din Alba au fost alături de tineri şi pe perioada vacanţei de primăvară. Zeci de copii din centre de zi şi case de tip familial au primit sfaturi pentru siguranţa lor.   

Pe perioada vacanţei de primăvară, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună cu reprezentaţi ai Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba şi ai Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane Alba Iulia au continuat întâlnirile informativ – preventive adresate tinerilor.

Astfel, peste 50 de copii şi părinţi, beneficiari ai serviciilor Centrului de Zi „O şansă pentru şcoală” din municipiul Sebeş şi ai Casei de tip familial „Riţa Gărgăriţa” din Alba Iulia, au primit vizita poliţiştilor.

Au fost purtate discuţii pe teme privind prevenirea victimizării minorilor atât mediul virtual cât şi în timpul liber, prevenirea traficului de persoane, prevenirea traficului şi consumului de droguri şi nu în ultimul rând, prevenirea violenţei în familie.

Poliţiştii i-au îndemnat pe copii să adopte un comportament nonviolent, în orice împrejurare, să se ferească de situații care pot genera conflicte și le pot pune viața în pericol şi să comunice, în permanență cu profesorii şi părinţii.

Totodată, elevilor şi părinţilor le-au fost oferite explicaţii despre sistemele informatice şi modurile de prevenire şi raportare a infracțiunilor comise prin intermediul acestor sisteme, traficul de persoane racolate prin intermediul internetului şi nu în ultimul rând hărţuire şi prevenirea victimizării minorilor prin intermediul jocurilor on-line.

Iată câteva dintre recomandările poliţiştilor valabile atât pe perioada vacanţelor cât şi în timpul şcolii:

 Copiilor:

  • Alegeţi-vă cu grijă prietenii! Păstraţi-vă calmul când discutaţi în contradictoriu şi nu recurgeţi niciodată la violenţă pentru a vă impune părerile!
  • Aveţi grijă de lucrurile personale şi de bunurile şcolii! Nu umblaţi cu lucrurile colegilor fără acordul lor şi nu le ascundeţi, nici măcar în joacă!
  • Păstraţi liniştea şi curăţenia în şcoală, nu alergaţi pe scări şi nu vă împingeţi colegii în pauze! Protejaţi elevii mai mici şi ajutaţi-i să se simtă în siguranţă!
  • În timpul pauzelor, nu părăsiţi incinta şcolii sau curtea unităţii de învăţământ!
  • Semnalaţi, adulţilor, prezenţa unor străini în şcoală sau în curte, precum şi situaţiile de hărţuire pe internet!
  • Sunaţi la 112 dacă sunteţi în pericol sau martorul unei infracţiuni!

Părinţilor:

  • Încurajaţi-vă copilul să vă povestească ce prieteni are, cu ce probleme se confruntă şi cum îşi petrece timpul liber!
  • Petreceţi cât mai mult timp împreună şi fiţi dumneavoastră înşivă un bun exemplu!
  • Implicaţi-l în activităţi sportive sau artistice, în funcţie de aptitudini! Nu îl lăsaţi să petreacă prea multe ore în faţa calculatorului şi nu-i permiteţi să stea seara, afară, până la ore târzii!

Emilia Hîrceagă

redactor știri Radio Unirea FM
e-mail: redactie@radiounirea.ro

Comentarii