Atentie! Numai persoanele juridice inregistrate la ONRC au obligatia de a avea registrul unic de control. Pentru restul contribuabililor, registrul este optional.

Registrul unic de control trebuie completat obligatoriu de organele de control inainte de desfasurarea propriu-zisa a verificarilor.

Potrivit Legii nr. 252/2003 care reglementeaza documentul, organele de control au obligatia de a consemna in acest registru, inaintea inceperii controlului, urmatoarele elemente:

  • numele si prenumele persoanelor imputernicite de a efectua controlul,
  • unitatea de care apartin,
  • numarul legitimatiei de control,
  • numarul si data delegatiei/ordinului de deplasare,
  • obiectivele controlului,
  • perioada controlului,
  • perioada controlata,
  • temeiul legal in baza caruia se efectueaza controlul.

Legea nr. 252/2003 stabileste clar ca un control se poate desfasura numai dupa consemnarea in registrul unic de control a datelor mentionate anterior.

Atentie! Exista si o exceptie de la aceste prevederi. Mai exact, potrivit Codului muncii, in cazul controalelor care au ca obiectiv depistarea muncii fara forme legale, inspectorii de munca vor completa registrul unic de control dupa efectuarea controlului.
De asemenea, e bine sa stiti ca, dupa finalizarea controlului, in registrul unic de control se inscriu obligatoriu numarul si data actului de control intocmit.

Scapi de control daca nu prezinti registrul inspectorilor? Nici vorba

Potrivit Legii nr. 252/2003, contribuabilii au obligatia de a prezenta organelor de control registrul unic de control, incalcarea acestei prevederi fiind sanctionata cu amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.000 lei.
Mai mult decat atat, daca un contribuabil refuza sa inmaneze registrul unic de control inspectorilor, acestia pot sa efectueze verificarea si fara sa consemneze datele obligatorii mentionate mai sus.
Totusi, in aceasta situatie, organele de control trebuie sa completeze in actul de control cauzele neprezentarii registrului.

Ce trebuie sa mai stiti despre registrul unic de control

Contribuabilii nou-infiintati, inregistrati la ONRC, sunt obligati ca, in termen de 30 de zile de la data inregistrarii, sa achizitioneze registrul unic de control.

Acest document se elibereaza, contra cost, de administratiile financiare unde isi are sediul social contribuabilul, pe baza certificatului de inregistrare, in cazul comerciantilor, si pe baza certificatului de inregistrare fiscala, in cazul celorlalte categorii de contribuabili.

Registrul unic de control se numeroteaza, se sigileaza si se pastreaza la sediul social si la fiecare sediu secundar pentru care s-au eliberat avize/autorizatii si/sau acorduri de functionare.

Sursa:avocatnet.ro