Rămâi conectat

Știri

Consumul de vin, materie de studiu în liceele din România

Publicat

în

Organizaţiile profesionale ale viticultorilor fac demersuri la Ministerul Educaţiei pentru ca în licee să fie introduse cursuri privind consumul moderat de vin, măsură care există deja în unele ţări europene, potrivit directorului general al Organizaţiei Interprofesionale Vitivinicole, Emil Dumitru. Astfel de cursuri sunt susținute deja în școlile din anumite state europene. Afli mai multe de pe radiounirea.ro

Potrivit MEDIAFAX, Emil Dumitru, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, la Alba Iulia, că organizaţiile profesionale ale viticultorilor fac demersuri pentru introducerea în programa de predare la liceu a unui modul de curs prin care elevilor să li se explice cum poate fi consumat vinul cu moderaţie şi cum poate fi asociat cu gastronomia. Am avut nişte discuţii cu domnii profesori de la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, astfel încât pentru elevii de liceu să introducem un modul de curs prin care la dirigenţie să i se explice copilului ce înseamnă vinul, cum poate fi consumat, cum poate fi asociat cu gastronomia şi aşa mai departe.

Dumitru a adăugat că se fac demersuri şi pe lângă Ministerul Educaţiei pentru introducerea acestor cursuri, însă a recunoscut că există scepticism în reuşita unei astfel de proiect. Potrivit acestuia, în alte ţări europene cu tradiţie în producţia de vin li se predau astfel de cursuri elevilor. Din păcate, partea de decizie este sceptică în reuşita unei astfel de proiect, însă ţin să precizez că prin programul naţional de sprijin în sectorul vitivinicol componenta de promovare are o parte importantă şi una din submăsuri care se finanţează este inclusiv informarea şi difuzarea de cunoştinţe cu privire la consumul moderat de vin. Asta este o ţintă pe care România trebuie să o aibă şi să încerce să facă ceva în sensul acesta.

Citește și Materii noi pentru elevii claselor primare, din toamnă

Dumitru a afirmat că îşi doreşte ca, în cluburi, tinerii să nu mai bea băuturi energizante cu whisky, ci să consume vin cu moderaţie. În curricula şcolară ar trebui să avem o discuţie foarte serioasă de educare a tinerilor în a consuma cu moderaţie vin. România, dacă şi-ar face un impact economic pe ce înseamnă cheltuirea pe sănătate cu tot felul de boli incidente cardiovasculare, va constata că mai mulţi bani consumă să trateze în loc să prevină. (…)Îmi doresc foarte mult să văd tinerii în cluburi care nu mai consumă energizant cu whisky, ci consumă un vin.

Directorul general al Organizaţiei Naţionale Interprofesionale Vitivinicolă, Emil Dumitru, a participat, luni, la deschiderea Concursului Naţional de Vinuri “Strugurele de Aur”, care se desfăşoară în această săptămână la Alba Iulia. În concurs sunt înscrişi peste 30 de producători mari de vinuri din ţară cu peste 170 de probe de vinuri albe, roşii, roze, de vinotecă şi spumante.

Sursa:sursazilei.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Peste 8,3 milioane de lei pentru dotarea cu mobilier și digitalizarea activităților didactice din școlile și grădinițele aiudene

Publicat

în

Aiud: Peste 8,3 milioane de lei pentru dotarea cu mobilier și digitalizarea activităților didactice din școli și grădinițe

Primăria Municipiului Aiud implementează în acest an proiectul „Dotări TIC pentru un învățământ modern în municipiul Aiud”, proiect prin intermediul căruia unități de învățământ aiudene vor fi dotate cu mobilier, echipamente IT și softuri educaționale.
Investiția este finanțată în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, iar termenul de finalizare a proiectului este 31 decembrie 2024.
Au fost deja achiziționate echipamente digitale pentru atelierul de practică al Colegiului Național „Bethlen Gabor”, în valoare totală de peste 193 de mii de lei.
Sunt în procedură de licitație: echipamente digitale pentru dotarea unităților de învățământ (achiziție în valoare de 3,8 milioane de lei), mobilier pentru dotarea unităților de învățământ (achiziție în valoare de 2,6 milioane de lei), materiale și echipamente didactice pentru dotarea atelierului de practică al Colegiului Național „Bethlen Gabor”, procedură reluată în urma unei contestații formulate (achiziție în valoare de peste 392 de mii de lei).
Se pregătește documentația pentru procedura de achiziție a materialelor didactice necesare dotării unităților de învățământ, în valoare totală de 1,2 milioane de lei.
Unitățile de învățământ beneficiare sunt Colegiul Național „Titu Maiorescu”, Colegiul Național „Bethlen Gabor”, Liceul Tehnologic, Școala Gimnazială „Axente Sever”, Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea”, Grădinița cu Program Prelungit nr. 2 și Grădinița cu Program Prelungit „Primii Pași”.
Conform ghidului de finanțare, unitățile de învățământ cu profil preponderent agricol nu au putut fi înscrise ca beneficiare.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Marșul pentru Viață, în 31 martie, la Alba Iulia

Publicat

în

La Alba Iulia, o nouă ediție a Marșului pentru Viață

Anual, în luna martie, intitulată „Luna pentru Viață”, se desfășoară în Patriarhia Română manifestarea de suflet cunoscută sub denumirea de Marșul pentru Viață.
Evenimentul, ajuns la cea de-a 14-a ediție, se derulează sub genericul „Construim pentru viață”, fiind o manifestare apolitică și neconfesională. Și în acest an, numeroși tineri de toate vârstele din municipiul Alba Iulia, însoțiți de preoții parohi, sunt așteptați să participe în număr mare la acest eveniment, cu scopul de a oferi o mărturie puternică privind importanța susținerii și promovării vieții.
La Alba Iulia, manifestarea va fi organizată duminică 31 martie 2024, de la ora 15.00. Cei care doresc să ia parte la acest eveniment sunt așteptați, în jurul orei 14.30, în proximitatea Casei de Cultură a Sindicatelor, vizavi de Facultatea de Teologie Ortodoxă. Apoi, participanții vor urma traseul: Strada Vasile Goldiș – Bulevardul Revoluției 1989 – Bulevardul Transilvaniei – Bulevardul 1 Decembrie 1918 – Strada Unirii – Piața Tricolorului – esplanada dintre Catedrala Reîntregirii și Catedrala romano-catolică „Sfântul Mihail”, locul de desfășurare a activităților ulterioare.
Evenimentul este organizat de Protopopiatul Ortodox Alba Iulia, în parteneriat cu ASCOR Alba Iulia, Asociația „Emanoil”, Biroul pentru Viață al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia și reprezentanții tuturor confesiunilor creştine din Alba Iulia și împrejurimi.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Întâlnire bilaterală cu oficiali elvețieni la Primăria Alba Iulia

Publicat

în

La Primăria Alba Iulia, întâlnire bilaterală cu oficiali elvețieni

La Primăria Alba Iulia, a avut loc o întrevedere de lucru între Primăria Municipiului Alba Iulia, reprezentanți ai Ambasadei Elveției în România – Programul Energy Efficiency, teprezentanți ai Secretariatului Afacerilor Economice – din Elveția, reprezentanți ai Ministerului de Finanțe din România – Coordonator Național pentru contribuția financiară elvețiană din România și reprezentanți ai Universității Tehnice din Cluj Napoca.

Discuțiile s-au concentrat în jurul proiectelor municipalității care pot beneficia de sprijin financiar în viitorul apel de proiecte dedicat eficienței energetice care se va lansa anul acesta, în baza acordului-cadru bilateral semnat între Elveția și România.  Alba Iulia s-a bucurat de această vizită de lucru în contextul în care eforturile municipalității din ultimii ani au făcut ca Alba Iulia să devină, în anul 2021, primul oraș din Transilvania care a primit titlul de comunitate sustenabilă. Obținerea acestei certificări europene oferite municipalității în prezența Ambasadorului Elveției în România, a fost rezultatul unui proces interdisciplinar într-o rețea de expertiză paneuropeană și al unei munci de echipă alături de Romania Green Building Council, Agenția Locală pentru Energie Alba și SERVELECT, se arată într-un comunicat de presă.

„Am încredere că echipa Primăriei Alba Iulia va reuși să pregătească documentațiile necesare pentru a accesa prima finanțare elvețiană nerambursabilă dedicată dezvoltării sustenabile a comunității noastre, mai ales deoarece, acest instrument financiar este printre puținele surse de finanțare pe care municipalitatea albaiuliană nu a avut ocazia să le acceseze până în prezent”, a declarat primarul Gabriel Pleșa.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba