Rămâi conectat

Știri

Consilierul EURES Simona Iosep, la Unirea FM: Înșelăciune cu locuri de muncă fictive, promise în schimbul unor bani, în județul Alba

Publicat

în

Ofertele false de muncă reprezintă o practică veche, întâlnită în întreaga lume. Oriunde și oricând au existat oameni care au încercat să înșele alți oameni. Pe timp de criză, când șomajul conduce la situații critice, țintele unor astfel de anunțuri devin mult mai vulnerabile.

Cel mai frecvent întâlnite oferte înșelătoare vizează în general munca în străinătate. Dând curs unor astfel de oferte, se pierd bani, timp sau identități. De cele mai multe ori, păcălelile pot fi ușor recunoscute și verificate.

Un astfel de  caz a fost înregistrat, de curând, și în județul Alba, când la AJOFM Alba s-au prezentat mai multe persoane, înșelate de o altă persoană din județul Alba ce promitea un loc de muncă, în schimbul unor bani ce trebuiau virați într-un anume cont dar care le îndruma apoi să meargă la Agenția Forțelor de Muncă din Alba Iulia pentru a semna contractele. Întreaga poveste a fost prezentată la Unirea FM de consilierul EURES din cadrul AJOFM aLBA, Simona Iosep.

Simona Iosep, AJOFM Alba: ”Chiar de curând am avut o astfel de istorie, la sfârșitul lunii septembrie, cred. Ne-am trezit cu 10 persoane din județ și din țară, câteva ne-au contactat, cu textul ”am venit să semnăm contractele”. Am descoperit ulterior că era un domn, din Alba, care a publicat oferta pe site-urile acelea de publicitate, cerea o suma de bani, sa-i fie virată într-un cont, apoi îndruma persoanele să vină la agenția de ocupare pentru semnarea contractelor. Cert este că am raportat anunțurile ca și fraudă pe ambele site-uri și în nici 24 de ore au dispărut. Am contactat și persoana respectivă, acel intermediar foarte agresiv, mi-a închis telefonul. Aici s-a limitat. Atâta timp cât oamenii refuză să depună o reclamație în acest sens, noi nu avem nicio putere. Am încercat cu greu, au acceptat să facă o petiție către noi, către politie. Mulți nu vor, refuză.

Tot mai mulți oameni devin victime sigure ale firmelor-fantomă care, pe hârtie, se ocupă cu intermedierea locurilor de muncă în străinătate, dar în realitate strâng banii clienților, iar apoi dispar ca măgarul în ceață, lăsându-i pe cei țepuiți să-și plângă singuri de milă.

Iată ce trebuie să faceți ca să nu fiți înșelați, când căutați un loc de muncă în străinătate :

– În cazul în care doriţi să ocupaţi un loc de muncă în străinătate, nu apelaţi la persoane fizice, întrucât acestea nu au dreptul să exercite activităţi de mediere a angajării cetăţenilor români în străinătate, ci apelaţi doar la acele societăţi comerciale cu personalitate juridică, atestate de Oficiul Registrului Comerţului.

– Verificaţi şi identificaţi societăţile comerciale care au ca activitate principală ”selecţia şi plasarea forţei de muncă”, după care, înainte de a apela la serviciile acesteia, adresaţi-vă Inspectoratului Teritorial de Muncă (I.T.M.) pe raza căruia respectiva societate îşi are sediul şi solicitaţi informaţii referitoare la înregistrarea firmei în bazele lor de date, acreditarea şi, după caz, sancţiunile aplicate acesteia. Dacă firma respectivă nu este înregistrată ori i-au fost aplicate sancţiuni, evitaţi-o!.

– De asemenea, tot de la I.T.M. puteţi obţine informaţii cu privire atât la numărul persoanelor care au fost mediate (în vederea ocupării unui loc de muncă în străinătate) de către respectiva societate, cât şi la numărul persoanelor care au fost plasate ca urmare a medierii prin încheierea şi semnarea de către ambele părţi (furnizor=societatea comercială şi beneficiar=persoana care doreşte să ocupe locul de muncă în străinătate) a unui contract de muncă. De exemplu: societatea ”X” a mediat un număr de 150 persoane şi a plasat un număr de 50 persoane; de aici se poate desprinde foarte uşor concluzia potrivit căreia încheierea şi semnarea unui contract de mediere, nu implică în mod obligatoriu şi semnarea unui contract de muncă, respectiv trimiterea în străinătate în vederea ocupării unui loc de muncă.

– La încheierea contractului de mediere, înainte de a semna, citiţi cu atenţie clauzele stabilite de către furnizor şi, după caz, adăugaţi, de comun acord, şi alte clauze pe care le consideraţi a fi oportune (în limita legii, desigur).

– Verificaţi cu atenţie dacă în contractul de mediere este menţionată oferta fermă a locurilor de muncă stabilită de către angajatorul din străinătate (durata contractului de muncă, numărul de muncitori, funcţiile şi meseriile solicitate, aptitudinile sau pregătirea necesară, după caz, nivelul de salarizare).

– O societate ”serioasă” de recrutare a personalului pentru munca în străinătate, nu percepe comision de la candidaţi, ci de la companiile angajatoare.

– Solicitaţi chitanţă pentru orice sumă de bani achitată şi fiţi atenţi la specificaţia făcută cu privire la prestaţia efectuată (ce reprezintă plata).

– Asiguraţi-vă că agenţia de recrutare a forţei de muncă a încheiat, cu angajatorul din străinătate, contractul individual de muncă şi în limba română (obligatoriu).

– Pentru a fi siguri că veţi fi informaţi cu privire la existenţa tuturor documentelor necesare la dosar, este obligatoriu să depuneţi o cerere scrisă în acest sens; în caz contrar, nu veţi fi informat; având dosarul incomplet, nu veţi putea ocupa un loc de muncă în străinătate.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Ocna Mureș, reabilitată și modernizată

Publicat

în

Reabilitare și modernizare a Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” Ocna Mureș

Miercuri 17 aprilie a avut loc prezentarea publică a rezultatelor proiectului „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii educaționale a Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” clasele 0–VIII din orașul Ocna Mureș, Alba”. 
La eveniment – pe lângă o mare parte a celor peste peste 460 elevi și 30 cadre didactice de la această unitate de învățământ – au fost prezenți președintele Consiliului Județean Alba Alba și al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, Ion Dumitrel, primarul din Ocna Mureș – Silviu Vințeler, directorul general ADR Centru – Simion Crețu, deputatul Alin Ignat și reprezentanți ai companiilor implicate în proiect, dar și edili locali.
Profesoarele Istina Badu – director și Dorina Baciu – director adjunct, alături de toate cadrele didactice prezente au fost mai mult decât mândre să-și prezinte elevii (îmbrăcați cu frumoase cămăși albe și cu o cravată distinctivă), dar și realizările lor deosebite: nenumărate premii la concursurile și olimpiadele școlare județene și naționale.
Reabilitarea și modernizarea Școlii „Lucian Blaga” din Ocna Mureș a inclus două corpuri de clădire, în suprafață totală construită la sol de 1.311 metri pătrați, dotarea intregii scoli cu mobilier și echipamente didactice, instalarea de dispozitive pentru accesibilitatea persoanelor cu deficiențe locomotorii, dar și pentru suport pedagogic, inclusiv reamenajarea completă a curții, unde a fost creat un teren de sport multifuncțional.
sursa: ADR Centru

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba