Prima de activare de 500 de lei

O facilitate nou-introdusă este prima de activare, în valoare de 500 de lei. Aceasta poate fi obținută de șomerii care reușesc să se angajeze cu normă întreagă în baza unui contract pe o perioadă de cel puțin trei luni. Hotărârea Guvernului nr. 885/2016 stabilește că trebuie să nu mai fi beneficiat de această primă în ultimele 12 luni și că trebuie să fii încadrat pe această perioadă minimă încă din momentul angajării. Dacă te angajezi pentru mai puțin de trei luni, nu poți obține prima de activare nici în cazul în care apoi se modifică durata încadrării în muncă.

Pentru acordarea primei de activare de 500 de lei, șomerii trebuie să depună documentele (personal sau prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, fax sau e-mail) la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă unde se află în evidenţă, în termen de maximum 30 de zile de la data angajării.

Dacă vei beneficia de prima de activare, vei fi obligat să prezinți la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă dovada emisă de angajator că ești încadrat în muncă până la data de 15 a lunii următoare celor trei luni necesare. Banii îi vei primi într-o singură tranșă, în luna următoare lunii în care ai solicitat acordarea primei.

Citește și Peste 600 de șomeri cu vârsta de peste 45 de ani sau întreținători de familie au reușit să se angajeze: Alte 13 persoane din Alba, care mai aveau puțin până la pensie și-au găsit un loc de muncă

Primele de mobilitate de până la 15.000 de lei

Prima de încadrare poate fi obținută de șomerii care se angajează pentru o perioadă de cel puţin 12 luni într-o localitate aflată la cel puţin 15 km distanţă faţă de cea de domiciliu sau de reședință, iar cuantumul acesteia se va calcula la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi.

Prima de instalare se poate acorda șomerilor care se angajează pentru cel puţin 12 luni, la o firmă situată la o distanţă mai mare de 50 de km faţă de localitatea de domiciliu sau de reşedinţa, iar cuantumul va fi diferit, după cum urmează:

  • 12.500 de lei pentru persoana fără loc de muncă ce îşi schimbă domiciliul pentru a se angaja;
  • 15.000 de lei pentru persoana fără loc de muncă ce îşi schimbă domiciliul pentru a se angaja şi care este însoţită şi de membrii familiei; dacă această condiție nu mai este îndeplinită, nu ai obligația de a restitui banii primiți.

În ceea ce privește prima de instalare, aceasta se obține în cazul schimbării domiciliul sau al stabilirii reședinței în altă localitate. Conform noului act normativ, nu se consideră schimbare de domiciliu și prin urmare nu poți obține facilitatea decât dacă erai stabilit în localitatea din care te muți pentru o perioadă de cel puțin de 36 de luni, anterioară datei încadrării în muncă. Pentru a beneficia de prima de încadrare, trebuie să depui documentele în termen de 30 de zile de la data încadrării în muncă, dar pentru prima de instalare termenul este de 60 de zile. Există opțiunea să le depui personal sau prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, fax sau e-mail.

Sursa.avocatnet.ro