Rămâi conectat

Știri

Codul bunelor maniere: Reguli care fac o conversație agreabilă

Publicat

în

Orice conversatie, fie ea personală, de conveniență sau profesională, este guvernată de câteva reguli simple care dovedesc un bun-simț elementar. Află pe radiounirea.ro câteva reguli.

Nu întrerupe pe cineva când vorbește. Aceasta este una dintre regulile elementare și de bun simt într-o conversație. Oricât de interesant ar fi ceea ce vrei să spui, trebuie să ai rabdare ca cel care vorbește să își încheie intervenția.

Nu vorbi numai tu. Nu monopoliza discuția, fără a le lăsa și celorlalți parteneri de conversație posibilitatea să intervină. Nu degeaba se spune că avem două urechi și numai o singură gură, ceea ce înseamnă că ar trebui să ascultăm de două ori mai mai mult decât vorbim.

Folosește tonul și volumul potrivit. În orice conversație trebuie să vorbești suficient de tare cât să fii auzit, însă nici prea tare astfel încât să îi deranjezi pe ceilalți. Adaptează-ți tonul vocii și în funcție de subiectul discutat: nu poți vorbi cu entuziasm despre decesul unei pesoane, spre exemplu. De asemenea, evită să fii unul dintre cei care vorbesc tare ostentativ pentru a se lăuda cu micile victorii cotidiene.

Citește și Învață să spui „mulțumesc”

Ai grijă ca subiectul conversației să fie potrivit cadrului în care te găsești. Nu purta conversații prea intime în locuri aglomerate, nu discuta despre vacanța ta preferată la o înmormântare. Trebuie să fii atent să adaptezi temele de discuție în funcție de oamenii cu care vorbești și locul în care te afli.

Respectă opinia celuilalt, chiar dacă diferă de a ta. Ai tot dreptul să îți exprimi părerea, însă trebuie să o faci fără a jigni interlocutorul. Nu încerca să ai mereu dreptate, fără să accepți ca punctul tău de vedere ar putea fi eronat.

Evită replicile categorice care blochează conversația și nu îi mai permit celuilalt să intervină. „Nici vorbă!”, „Te înșeli”, sunt doar câteva dintre replicile pe care ar trebui să le evitați într-un dialog civilizat, spune Aurelia Marinescu în cartea sa „Bunele maniere astăzi”.

Nu te da deștept. Regulile de bună purtare spun că nu trebuie să îți pui niciodată interlocutorul în inferioritate, chiar dacă ești mai instruit sau mai informat decât el. De aceea, e nepoliticos să continui să vorbești despre un subiect despre care celălalt nu știe prea multe și despre care nici nu e curios să afle detalii. Riști să devii plictisitor, iar conversația nu va fi deloc agreabilă.

Ai grijă ce vorbești despre cei care nu sunt de față. Bârfa nu este sigur un semn de bună creștere. A discuta despre persoane care nu sunt de față este permis, însă depinde ce anume vorbim despre ele. Regulile bunului simț spun că despre cei absenți „se vorbește întotdeauna de bine”. Mai exact, trebuie să spunem despre ei ce și cât am spune și dacă acele persoane ar fi de față și ar asista la această conversație. Aurelia Marinescu explică în cartea sa că eticheta ne obligă chiar să le luăm apărarea celor care nu sunt prezenți, dacă unul dintre partenerii noștri de discuție îi denigrează.

Evită concluziile banale sau generalizările ridicole. „Toate femeile sunt la fel”, „Toți bărbații, o apă și-un pământ” sau orice alte propoziții care se referă la „toți” copiii, studenții, economiștii, românii… sunt banale și nu te pun într-o lumină prea bună, dacă nu se bazează pe date statistice și credibile.

Sursa: avocatnet.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Garda Apulum și Garda Cetății își reiau spectacolele, din 1 mai, în Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

Deschiderea oficială a sezonului turistic, în Cetatea Alba Carolina

Mii de oameni vin, în fiecare an, în Cetatea Alba Carolina, special pentru spectacolele de reenactment istoric. Alte zeci de mii vin și pentru aceste show-uri susținute de Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România.

Alba Iulia este gata să-i primească și în acest an, cu o ofertă turistică remarcabilă: concerte, festivaluri, evenimente memorabile.

Începând din 1 mai, odată cu deschiderea oficială a sezonului turistic în Cetate, se reiau și spectacolele de reconstituire istorică antică și schimbul de gardă, atât de așteptate de public.

Din 1 mai, din nou pe cai!

Tobele vor răsuna din nou în Cetate și copitele cailor vor lovi iar piatra. Garda Cetății este pregătită să ofere și în acest an publicului, turiști și albaiulieni, unul dintre momentele magnetice ale fiecărui sfârșit de săptămână. Sâmbăta și duminica, la 12 fix, Garda Cetății își va face, din nou, rondul obișnuit, de la Poarta a III-a la Poarta a IV-a, într-un ritual devenit deja simbol pentru Alba Iulia. Prima „ieșire” din acest an a Gărzii Cetății, cu arsenalul complet, cai, uniforme, tobe, puști și drapele, va avea loc chiar pe 1 mai.

„Alba Iulia și-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural și istoric. Spectacolele de reenactment sau defilarea Gărzii Cetății sunt doar partea foarte vizibilă a acestei imagini mari. E absolut normal, e obligația noastră și angajamentul nostru față de oraș și turiști, să le menținem în calendarul de evenimente și să le promovăm ca atare. Vă invit să vă bucurați de ele și în acest nou sezon turistic, ce stă să înceapă”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Ave, Apulum!

Strigătele de luptă ale „Gărzii Romane”- Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, ale gladiatorilor din Ludus Apulensis, ale războinicilor daci din trupa Lupii Apoulonului, dar și dansurile Magna Nemesis se vor auzi și vedea, la rândul lor, în Cetatea Alba Carolina în această vară.

Spectacolele săptămânale vor avea loc în zona Porții a IV-a a Cetății, iar primul show este programat pentru 1 mai, la ora 18.00. Totul va culmina cu ediția a XI-a a Festivalului Roman Apulum, marcă înregistrată a Municipiului Alba Iulia și unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa. Festivalul este programat în acest an în perioada 15-18 august.

Liviu Zgârciu, reprezentantul Asociației Culturale pentru Istorie Vie și, în același timp, coordonatorul reenactorilor din trupele antice declară: „De la 1 mai, Garda Apulum reîncepe sezonul reprezentațiilor de reenactment antic. Astfel, legionarii romani, războinicii daci, gladiatorii și frumoasele dansatoare vor putea fi văzuți de publicul larg, în fiecare vineri, în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina. De precizat că sezonul care stă să înceapă este al XI-lea de când voluntarii albaiulieni realizează acest spectacol, adevărate lecții de istorie vie, în care este promovat patrimoniul antic al orașului Alba Iulia.”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba