Cod galben de ninsori pentru opt judeţe, printre care și Alba: Șoferi sunt obligați să aibă montate cauciucurile de iarnă atunci când carosabilul este acoperit de zăpadă

Adăugat la Știri

soferi iarnaMeteorologii au emis o avertizare Cod galben de ninsori pentru opt judeţe, printre care și Alba, ceea ce înseamnă că devine obligatorie echiparea autoturismelor cu anvelope de iarnă. Cei care sunt opriţi de Poliţie şi nu au anvelopele corespunzătoare riscă amenzi de minim 1.125 lei.

 Dacă sunteți depistați în trafic, într-o zonă în care a nins, și nu aveți mașina echipată corespunzător, veți fi amendați de polițiștii de la rutieră.

Cauciucurile de iarnă nu au o dată exactă la care trebuie instalate, însă Poliția te amendează dacă circuli cu anvelope de vară pe un drum acoperit de polei sau în condiții de lapoviță. În caz contrar şoferii pot fi sancţionaţi cu maximum 20 de puncte de amendă, respectiv 2.500 lei (un punct de amendă = 125 lei).

Citește și Cod galben de ninsori în opt judeţe ale ţării : Vizat este și județul Alba

Amenda minimă, în acest caz, va fi de 1.125 lei. De asemenea certificatul de înmatriculare va fi reţinut până când şoferul nu va face dovada montării cauciucurilor de iarnă.

Adminsitraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare de ploi moderate cantitativ, ninsori la munte, temperaturi scăzute şi brumă pentru perioada 06 octombrie, ora 10:30 – 07 octombrie, ora 10:00. În intervalul menţionat în Maramureş, Crişana, precum şi în nord-vestul Transilvaniei va ploua pe arii extinse, iar cantităţile de apă vor depăşi local 15 l/mp şi izolat 25…30 l/mp. În zona de munte vor predomina ninsorile şi în special în Munţii Apuseni şi în nordul Carpaţilor Orientali se va depune strat nou de zăpadă. Temporar vântul va avea intensificări în nord-vestul teritoriului, dar mai ales la munte, unde vitezele la rafală vor atinge 65…70 km/h. Vremea se va menţine deosebit de rece în special în regiunile intracarpatice, iar temperaturile minime vor fi negative local în Transilvania şi pe arii restrânse în Moldova, nordul Olteniei şi al Munteniei, unde se va produce brumă. Începând din seara zilei de vineri, 07 octombrie şi până în după-amiaza zilei de sâmbătă, 8 octombrie, ploile se vor extinde treptat şi vor cuprinde regiunile din jumătatea de sud-est a teritoriului, unde cantităţile de apă vor fi însemnate. Potrivit meteorologilor, în vestul, centrul şi nordul ţării, temperaturile nu vor depăşi astăzi 10 grade Celsius În sudul şi sud-estul ţării, înclusiv în Capitală, temperaturile urcă până la maxime de 17-18 grade.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii