Cheile Vălișoarei din comuna Livezile, printre atracțiile turistice ale județului Alba

Adăugat la Știri

Cheile Vălișoarei sau Cheile Aiudului se afla in judetul Alba, de-a lungul muntilor Apuseni si sunt considerate printre cele mai impresionante chei din bazinul Vaii Aiudului.

Altitudinea maxima in Cheile Aiudului este de 779 m iar cea minima, este de 425 m.

In urma procesului de erodare a scoartei terestre, s-au format patru colturi calcaroase, Coltul Bogza si Coltul Vilii, asezate in partea dreapta iar in partea stanga se gasesc Coltul Cetatii si Doltul Diacului. In peretii cheilor, pe ambii versanti se gasesc pesteri si alte formatiuni carstice: lapiezuri, bolti, arcade. Pesterile adapostesc specii rare de nevertebrate si lilieci.

In dreapta cheilor, cum se vine dinspre Aiud, se afla stanca numita Cetate, unde in secolul al XII-lea documentele atesta existenta cetatii Zachedeu. Cheile Aiudului mai sunt cunoscute si sub numele de Cheile Vaisoarei sau Cheile Poienii.

Cheile Aiudului au fost declarate rezervatie naturala geomorfologica si botanica datorita morfologiei terenului ce ofera un peisaj salbatic dar si datorita florei specifice.

Cai de acces: pe drumul DJ 107 M modernizat Aiud-Buru pana la km 14, de unde pe circa 2 km drumul traverseaza sectorul de chei. Rezervatia se intinde pe 100 ha. Zona strict ocrotita include intregul profil transversal al cheii, limita vestica urmarind partea superioara a abruptului calcaros iar limita estica culmile domoale ce urca spre capatul nordic si sudic al cheilor pana in Varful Rachis (779 m). Zona tampon se extinde in vest pana in Varful Bogza Valisoarei (827 m), incluzand pajistile secundare pana in Paraul Velii spre sud si padurile din clasa I de protectie spre nord. Limita estica se desfasoara ca o fasie continua, cu latimi variabile, cuprinse intre 250 m in partea de nord-est si 400-500 m la est si sud-est de Varful Rachis (779 m).

Geologia: Cheile Valisoarei sunt sculptate de Valea Aiudului in calcare jurasic superioare (portalandiene), care prezinta cea mai accentuata carstificare datorita puritatii si masivitatii lor.

Sursa:locuridinromania.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii