Centrul de Transfuzii Alba Iulia așteaptă donatori: De aici se asigură necesarul de sânge pentru cele 7 spitale din Alba

Adăugat la Știri

În Alba, e nevoie de sânge. Donatorii sunt așteptați la Centrul de Transfuzii Alba Iulia. In ultimele trei luni numărul donatorilor de sange a scazut semnificativ, in timp ce solicitarile pentru sange si componente sanguine au fost la de  numeroase, ca și în celelalte perioade din an.

Situaţiile care necesită transfuzie de sânge sunt variate de la urgente la cazuri cronice. In a doua grupa se afla mulţi bolnavi cu afecţiuni grave (unii dintre acestia sunt chiar foarte tineri 18-35 ani) internati In secţiile ATI, Oncologie, Hematotogie, de asemenea pacienţi care au nevoie de intervenţii chirurgicale mai laborioase.  Centrul de Transfuzie Sanguina Alba are nevoie zilnic de un număr adecvat de donatori pentru a asiguia necesarul de sânge pentru cele şapte spitale din judet.  Un număr mic de donatori Inseamna un stoc insuficient de sânge .deci mai putine sanse de salvare pentru bolnavi. La Centrul de Tranfuzie din Alba, de exemplu, zilnic donau aproximativ 35 de oameni, acum numărul lor a scăzut drastic. Centrul de Transfuzie Sanguina Alba trebuie sa asigure necesarul de sange si componente sanguine pentru cele 7 spitale din judet. Cel mai mare consumator de sânge este spitalul județean de Urgență din Alba Iulia, mai ales Unitatea de Primiri Urgențe.

Persoanele sanatoase care îndeplinesc condiţiile de donate pot sa vina la Centrul de Transfuzie Sanguina Alba aflat curtea Spitalului Judeţean Alba si sa faca testul care salveaza vieţi, sa doneze sânge.Programul este de luni până vineri, între orele 7.30-12 00.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii