Rămâi conectat

Știri

Cele mai frumoase locuri din județul Alba: Cetăți, ghețari, peșteri care merită văzute

Publicat

în

Județul Alba, cu reședința la Alba Iulia, este unul cu foarte multe locuri frumoase.

Este așezat în Transilvania, în apropierea munților Apuseni și este învecinat cu județele Cluj, Mureș, Sibiu, Hunedoara, Arad și Bihor. Dacă ești turist prin județul Alba, iată care sunt locurile pe care trebuie să le vezi.

1. Cetatea Alba Carolina

Probabil cea mai cunoscută atracție turistică din județ, Cetatea Alba Carolina e bogată în istorie. Ea încorporează două fortărețe construite anterior pe același loc – Castrul Roman al legiunii a XIII-a Gemina (106) și mai apoi Cetatea Medievală de la Bălgrad. Cetatea a fost construită în formă de stea, în stil Vauban și are 7 porți de intrare. În interiorul cetății se pot vizita majoritatea monumentelor istorice importante din Alba Iulia precum Muzeul Național al Unirii, Biblioteca Bathyaneum, Celula lui Horea sau Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan. Pe lângă asta, poți să asiști la ceremonialul de schimbare a gărzii, care are loc la Poarta a III-a a cetății.

2. Râpa roșie

Supranumită și „micul canion al României”, Râpa Roșie este o rezervație naturală geologică, situată în apropierea orașului Sebeș din județul Alba. Datorită oxizilor din fier, rocile de aici au căpătat o culoare roșiatică. Structura formată a fost cauzată natural de eroziunea apei și datorită versanților și crestelor se aseamănă cu o orgă imensă din piatră. Rocile au depuneri sedimentare de gresii cenușii și argile, ceea ce conferă canionului un aspect foarte interesant. Acest timp de relief este foarte rar în România, el fiind cunoscut sub numele de „badlands”, și este asemănător canioanelor americane.

3. Ghețarul de la Scărișoara

Peștera Scărișoara din comuna Gârda de Sus adăpostește cel mai mare ghețar subteran din România. Este o peșteră compusă din calcare de vârstă Jurasic superior (perioadă a Mezozoicului) și face parte din sistemul carstic Ghețar – Ocoale – Dobrești. Cele mai vechi bucăți de gheață a ghețarului datează de aproximativ 4000 de ani și oferă date importante despre cum era vremea atunci, când au fost incendii mari sau când a fost minerit de aur în apropiere. Structura ghețarului este în continuă schimbare prin trecerea anotimpurilor, astfel că o parte din formațiuni se topesc vara și se refac în forme asemănătoare iarna următoare.

4. Cetatea Câlnic

Această cetate este una romanică și se află pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Ce face această cetate specială este faptul că pentru o sumă modică (aproximativ 50 lei pe noapte) poți petrece o noapte în una dintre camerele cetății. Este una dintre cele mai bine conservate cetăți din Transilvania și a fost construită în secolul XIII.

5. Transalpina

Este una dintre cele mai înalte șosele ale României și străbate 4 județe: Gorj, Vâlcea, Sibiu și Alba. Fiind un drum de munte, această șosea este închisă pe perioada iernii. Vara însă, este un drum care îți oferă o priveliște minunată. A fost închis în ultimii ani datorită unor lucrări de reabilitare abandonate după ce firma de construcții a intrat în insolvență. Se pare însă că începând cu luna mai 2015, șoseaua va fi deschisă publicului.

6. Valea Frumoasei

Râul Sebeș era denumit de localnici, în trecut, Frumoasa, iar valea acestuia, Valea Frumoasei, oferă un peisaj incredibil, cu poienițe ascunse, apă de izvor, păduri verzi și cascade. Este un loc ideal pentru a te relaxa câteva ore și a respira aer curat de munte. În apropiere se poate vizita și vârful Sf. Petru și Mănăstirea Oașa.

7. Vânătările Ponorului

Rezervația naturală Vânătările Ponorului este una ce îți oferă priveliști spectaculoase de la cascada cu același nume la peștera omonimă. Numele vine de la peretele calcaros de culoare vânătă situat în ponor.

În zonă se poate vizita și dealul cu melci, o rezervație paleontologică cu aspect neobișnuit – resturi lemnoase în formă de cochilie de melc, înfipte în stâncă de peste 65 milioane de ani.

8. Castelul Betlen-Haller – Cetatea de Baltă

O construcție impozantă din secolul XVI, castelul este acum asociat cu vinurile Jidvei. După o lungă istorie a proprietarilor, acesta este acum proprietate privată și nu este deschis vizitatorilor decât în grupuri organizate. Totodată, acest monument este în perioadă de reabilitare, fiind disponibile vizitării doar parterul și pivnița.

9. Cheile Rîmețului

O rezervație naturală amplă, ce se întinde pe 150 hectare, Cheile Rîmețului pot fi traversate vara doar pe cursul apei, datorită reliefului. Aici au fost amenajate bride și cabluri de oțel care să facă traversarea mai sigură și permit vizitarea celebrului portal al Cheilor Rîmețului și a porțiunii „la cuptor”. În zonă puteți vizita și Mănăstirea Rîmeț, care a fost construită în secolul 14.

10. Peștera Huda lui Papară

Această peșteră este una a superlativelor. Adăpostește cea mai mare colonie de lilieci din Europa, are cea mai lungă, cea mai mare, denivelată, dificilă sală și cea mai mare cascadă, cu cel mai lung curs subteran și cel mai mare debit din România. Pe scurt, este o încântare să o vizitezi, întrucât oferă un adevărat spectacol pentru ochi. Datorită pericolului pe care îl presupune intrarea în această peșteră, ea a fost închisă vizitării publicului în anul 2013, singurii care o mai pot vizita, cu autorizație, sunt speologii.

Aceste locuri sunt considerate cele mai frumoase în județul Alba și merită vizitate dacă ajungi pe acolo.

Sursa:bunadimineata.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba