Cel puţin zece persoane au murit până acum din cauza gripei: În Alba, 6 cazuri, de la începutul anului

Adăugat la Sănătate, Știri

Cel puţin zece persoane au murit până acum din cauza gripei. Potrivit ultimului raport al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, până la sfârşitul săptămânii trecute, peste 150 de îmbolnăviri au fost confirmate.

În Alba, de la începutul anului 2018, la nivelul județului, au fost confirmate șase cazuri de gripă. Patru la copii sub un an (două cazuri internate) și câte un caz la copii de trei, respectiv patru ani (ambele internate). Cinci cazuri au fost diagnosticate pe test rapid, iar un caz a fost diagnosticat clinic, potrivit DSP Alba.

De la începutul sezonului 2017-2018 au fost înregistrate 16 decese confirmate cu virus gripal, din care 11 tip A, subtip (H1)pdm09 si 5 tip B, fata de 21 in sezonul precedent, din care 19 cu virus gripal tip A, subtip H3, 1 cu A(H1)pdm09 şi 1 tip A, nesubtipat, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi control a bolilor transmisibile. Niciuna dintre cele opt persoane care au murit în ultima perioada nu era vaccinată antigripal, potrivit medifax.

Medicii spun că nu este târziu ca oamenii să se vaccineze. Specialiştii precizează că în cazul gripei nu se utilizează antibiotice, iar dacă apar simptome de boală, este bine să vă prezentaţi la medicul de familie, care va pune diagnosticul şi va prescrie un tratament corect. Medicii recomandă evitarea auto-medicaţiei. Medicii informează că simptomele gripei sunt asemănătoare cu cele ale altor infecții virale respiratorii. Spre deosebire de o răceală obișnuită, gripa este produsă de virusurile gripale și prezintă un risc crescut de complicații și chiar decese, la persoane cu vârsta de peste 65 de ani, cu afecțiuni medicale cronice, precum diabet, boli cardiovasculare, boli respiratorii, obezitate, la copii cu vârste fragede și femei gravide. Pentru a preveni contactul cu virusul gripal se recomandă a se evita persoanele cu simptomatologie gripală, evitarea aglomerațiilor, spălarea și dezinfectarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun. De asemenea, măsurile de igienă personală, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi în special prin gripă.

Citește și Medicii de familie din Alba mai au 460 de doze de vaccin antigripal, care vor fi administrate în această săptămână

Pe piața din România există vaccinuri gripale tetravalente si trivalente, cu administrare intramusculară și care conţin virus inactivat (omorât). În fiecare an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii stabileşte recomandările privind tulpinile gripale care se folosesc în compozitia vaccinurilor.

 

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii