Cea mai veche biserică din România a fost descoperită la Alba Iulia

Adăugat la Știri

Arheologii au făcut o nouă descoperire în contextul lucrărilor pentru reabilitarea Cetăţii Alba Iulia. Descoperirea are o importanţă deosebită care, probabil, va impune rescrierea unor capitole din manualele de istorie din România.

Pe terenul din faţa Catedralei romano-catolice „Sfântul Mihail”, aflat în proprietatea Arhiepiscopiei romano-catolice din Alba Iulia, au ieşit la iveală, în mod accidental după cum susţin cercetătorii, vestigiile primei biserici creştine din Alba Iulia, cel mai probabil o ctitorie a principelui Gyula, ridicată în jurul anului 950.

Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei a declarat pentru TRINITAS TV:„Această descoperire extraordinară confirmă existenţa şi continuitatea poporului român pe aceste meleaguri. De asemenea, confirmă existenţa unei vieţi bisericeşti organizate, legate de Constantinopol, datorită importanţei istorice, economice şi strategice a acestui oraş amplasat în bazinul mijlociu al Mureşului”.

Citește și  Cea mai veche biserică de lemn din Transilvania se află în Munții Apuseni
Arheologii cred că biserica de secol X a fost cel mai probabil reşedinţa episcopului Hierotheus, adus la Alba Iulia din Bizanţ, pentru a creştina populaţia de aici. Din punctul de vedere al specialiştilor, aceasta este cea mai spectaculoasă descoperire a unor vestigii de Ev Mediu realizată în Cetate în ultimul secol.

Istoricii cred că zona de sud-vest a Cetăţii nu a fost distrusă de austrieci în secolul al XVIII-lea şi că a fost dintotdeauna una sacră.

Sursa:historia.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii