Rămâi conectat

Sfatul medicului

Cea mai importantă masă a zilei, micul dejun, nu îngaşă, dar trebuie servit până la o anumită oră

Publicat

în

Toţi nutriţioniştii sunt de părere că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Aceasta nu îngraşă şi poate furniza energia necesară pentru o nouă zi.

Arderilenoastre sunt mai intense în cursul dimineţii, întrucât organismul se mobilizează pentru a face efortul fizic din cursul zilei, micul dejun nu îngraşă, dar este important să-l servim până la ora 8.30 pentru că atunci se mobilizează sistemul endocrin

.deoarece este o masă atât de importantă  micul dejun trebuie să conţină în primul rând carbohidraţi, atât din categoria celor cu eliberare rapidă, care se găsesc în fructe, sucuri de fructe, preparate din fructe (preferabil făcute în casă), cât şi prelungită – spre exemplu, amidonul, găsit în produsele de patiserie.

 Prima masă din zi mai trebuie să conţină, proteine, pe care nutriţioniştii ne recomandă să le luăm din lapte, lapte de soia, sâmburi sau ouă (pregătite prin fierbere, de preferinţă). De asemenea, micul dejun mai poate conţine şi o cantitate mică de grăsimi (20 – 30 de grame de unt, spre exemplu) şi, obligatoriu.  Importantă este şi hidratarea, astfel că se recomandă o cană de apă (250 de mililitri), necesară pentru hidratarea organismului după perioada de repaus.

Nutriţioniştii atrag atenţia că micul dejun, în general, nu trebuie să fie foarte bogat, ci să fie compus din alimente mai concentrate în nutrienţi.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Sfatul medicului

Atenție la înțepătura de căpușă: Cum vă feriţi de Lyme, boala care revine odată cu căldura

Publicat

în

Odată cu apariția temperaturilor ridicate revine în actualitate și o alertă semnalată de medici. Atenție la înțepătura de căpușă!

Este vară, a început sezonul vacanţelor, dar şi cel al căpuşelor. În special, acestea pot fi luate de animalele de companie din vegetaţie, dar se pot ataşa de pielea unui om foarte rapid.

Medicii se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri pe perioada verii şi recomandă oamenilor să evite zonele cu risc crescut pentru aceste înţepături, respectând toate măsurile preventive cunoscute deja, între care îmbrăcămintea adecvată şi controlul pielii după întoarcerea din natură. Dacă înţepătura s-a produs, este indicată extragerea căpuşei cât mai urgent, în condiţii de siguranţă, de preferat în Serviciul de Primiri Urgenţe de la cel mai apropiat spital.

Şi asta, în condiţiile în care aceste insecte banale pot fi de un real pericol, prin prisma bolilor pe care o simplă înţepătură de căpuşă le poate genera. Cea mai de temut este boala Lyme, denumită și „boala cu 1000 de fețe”, din cauza marii varietăți de simptome pe care le poate dezvolta și care pot duce la confundarea sa cu alte maladii. Specialiştii spun că, pentru a dezvolta boala Lyme, trebuie să fii înţepat de o căpuşă contaminată cu bacteria Borrelia, iar aceasta să rămână ataşată de corp cel puţin 17 ore. Este timpul minim necesar migrării bacteriilor din intestinul căpuşei către glandele salivare ale acesteia, de aici fiind introduse, odata cu saliva, la locul înţepăturii. Însă, o căpuşă îndepărtată imediat după înţepătură scade semnificativ riscul de a dezvolta boala.

Cum se îndepărtează corect căpuşele din piele

Căpuşa are marele dezavantaj că, atunci când se ataşează pe tegument, pe piele, nu o simţi. Explicaţia este că, în timpul muşcăturii, ea transmite anumite substanţe şi sedează locul respectiv. O vezi după ataşasată pe piele. Este important să evităm zonele cu multă verdeaţă – acum ieşim în parc, ne ducem în păduri, ne plimbăm în zonele de agrement în aer liber – iar cei mai expuşi pot fi copiii. Căpuşa poate fi vizibil în zona muşcăturii, este acel rash, cu centrul concentric, se înroşeşte şi este vizibilă cu ochiul liber.

Este important să nu te apuci dintr-o dată să o dai la o parte. Această manevră trebuie făcută cu blândeţe de către o persoană experimentată. Nu este bine să fie îndoită sau răsucită căpuşa, pentru că există riscul de rupere parţială, iar resturile periculoase nu sunt îndepărtate din piele. Ca măsură de precauţie, se utilizează o pensetă cu vârful bont, se apucă integral căpuşa cât mai aproape de piele, se trage în ax, încet, până este scoasă în totalitate de la locul respectiv. Apoi pielea se spală cu apă şi săpun şi se folosesc soluţii dezinfectante. Regula importantă este să nu o lăsăm să stea ataşat de piele mai mult de 36 de ore şi ideal ar fi ca manevra de extragere să fie făcută de un cadru medical. Medicul poate recomanda un tratament imediat cu antibiotice timp de 14 zile şi analize ulterioare, pentru a exclude orice risc. În general, oamenii muşcaţi de căpuşe acuză oboseală, dureri de cap, fatigabilitate, iar apoi apar durerile musculare şi durerile de articulaţii. Pericolul bolii Lyme apare dacă această căpuşă stă ataşată pe piele între 36 de ore şi 72 de ore.

Cele mai expuse categorii ale populaţei la înţepăturile de căpuşe sunt lucrătorii în aer liber (silvicultori, agricultori, lucrători la căi ferate, la exploatarea gazelor naturale, electricieni lucrători la înălţime, lucrători în amenajarea spaţiilor verzi, în administraţia parcurilor, care împreună cu angajatorii, au obligaţia de a aplica toate măsurile preventive.

Medicii recomandă persoanelor care au fost mușcate de această insectă să se prezinte la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Alba, pentru îndepărtarea totală din piele a căpușei. Dacă este necesar pacienții vor fi îndrumați mai apoi la Secția de Boli Infecțioase din Alba Iulia care este singurul centru din județ unde pot fi efectuate testări pentru depistarea bacteriei Borrelia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sfatul medicului

Recomandarea medicilor pentru zilele caniculare: Hidratarea este esenţială, alegeţi apa, sucuri naturale și iaurturi

Publicat

în

Hidratarea este esenţială în zilele caniculare, când este indicat consumul de apă, sucuri naturale şi iaurturi, în timp ce băuturile cu cofeină şi cele alcoolice, inclusiv berea, care răcoreşte pe moment, apoi moleşeşte, sunt nerecomandate, avertizează medicii. Toate detaliile, pe radiounirea.ro.

Pe durata caniculei, specialiștii recomandă populației să evite expunerea la soare între orele 10-18. În această perioadă, vestimentaţia trebuie să fie lejeră şi în culori deschise la culoare, iar hidratarea este obligatorie.

Județul Alba se află sub incidența unui cod galben de caniculă până la data de 1 august.

Trebuie să consumăm cel puţin doi litri de apă pe zi dar și fructe și legume bogate în vitamine.

Mai ales cei care sunt în concedii la plajă trebuie să evite să se expună la razele directe ale soarelului şi căldurii, e riscul deshidratării, e riscul unui şoc termic şi pentru cardiaci risc de agravare.

Medicii recomandă ca în zilele canciulare să fie evitate plimbările prin soare în intervalul 10.00 – 17.00.

De asemenea, capul trebuie să fie acoperit. Totodată se recomandă, înainte de a pleca de acasă, aplicarea unei creme cu factor de protecţie ridicat pe faţă, braţe şi picioare.

În perioadele caniculare, o atenţie deosebită trebuie acordată vârstnicilor, persoanelor cu dizabilităţi şi copiilor.

În cazul apariției insolației, manifestată prin dureri de cap amețeli, frisoane, greață este necesar ca persoana în cauză să se așeze imediat la umbră, să-și stropească fața cu apă rece și să-și facă ventilație câteva minute, în cazuri mai grave să se adreseze celei mai apropiate unități medicale.

Foarte importantă este hidratarea. Cantitatea de apă consumată în această perioadă trebuie să fie mai mare decât de obicei.

Recomandări pe timpul temperaturii ridicate:

Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara;
Evitați aglomerațiile și efortul fizic intens;
Nu lăsați copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme;
Evitați băuturile ce conțin alcool sau cafeină;
Stați la umbră și evitați expunerea la orele prânzului;
Beți suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător;
Purtați pălării de soare, haine lejere de culori deschise;
Evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare;
Consumați fructe și legume proaspete.

Prim ajutor. Daca apar manifestari legate de expunerea la caldura (crampe de caldura, insolatie, epuizarea termica) trebuie:
1. Repaus intr-un spatiu umbrit si racoros.
2. Consum de lichide: apa, sucuri de fructe, ceaiuri, iaurt.
3. Scaderea temperaturii corpului (prin udat si ventilat).
4. Activitatea fizica se reia doar dupa cateva ore.

Daca manifestarile nu dispar rapid sau se agraveaza:
1. Sunati la 112.
2. Indreptati-va spre cea mai apropiata Unitate de Primire a Urgentelor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Cum să te protejezi când afară e ger

Publicat

în

Iata ca au sosit zile geroase, in care trebuie sa ai mai multa grija de tine pentru ca temperaturile scazute si vantul aspru si puternic nu iarta pe nimeni. Si chiar daca e frig afara, doar nu o sa stai numai in casa si sa te multumesti privind de la geam fulgii mari de zapada. Te poti bucura din plin de acest sezon, daca tii cont si de cateva lucruri importante necesare pentru sanatatea ta. Citeste pe radiounirea.ro cateva sfaturi utile pentru a te proteja de frig.

Imbraca-te corect!
Cand spun corect, nu ma refer la tendinte, ci la cum e bine sa te imbraci in zilele friguroase de iarna. Daca nu iti place sa porti manusi si caciula trebuie sa stii ca aproximativ 30% din caldura corpului se pierde pe la degete si extremitati. Asadar, manusile si caciula din materiale groase, precum lana, nu trebuie sa lipseasca din garderoba ta de iarna sub nicio forma. In ceea ce priveste hainele, ele nu trebuie sa fie stramte pentru ca impiedica circulatia corecta a sangelui. De asemenea, este recomandat sa se poarte mai multe straturi subtiri de haine pentru a nu se risipi din caldura corpului. In cazul in care te-ai gandit sa iti cumperi pantaloni din bumbac, iti recomand sa optezi pentru o pereche de pantaloni impermeabili- nu te vei uda si vei reduce, considerabil, si riscul unei imbolnaviri.
Incaltamintea este si ea la fel de importanta. Ti s-a intamplat vreodata sa iti inghete degetele de la picioare incat sa ai senzatia ca nu ti le mai poti misca? Ei bine, stiu ca nu este un sentiment placut, de aceea trebuie sa te gandesti foarte bine cu ce te incalti intr-o zi friguroasa de iarna. Fie ca alegi sa porti cizme, bocanci sau ghete, incaltamintea trebuie sa aiba talpa solida si groasa pentru a asigura o buna izolatie fata de sol si sa fie suficient de larga pentru a-ti putea misca degetele, chiar daca mai adaugi o pereche groasa de sosete.

Ardeiul iute, ghimbirul si scortisoara cresc temperatura corpului
Consuma mancaruri calde pe tot parcursul zilei pentru a mentine temperatura corpului ridicata. Si in timpul iernii trebuie sa te hidratezi, asadar o cana cu ceai sau lapte cald te va incalzi dupa o zi in care ai mers prin frig. Nu sunt recomandate bauturile alcoolice pentru ca fac organismul mai vulnerabil in fata frigului, marind riscul aparitiei degeraturilor. Desi alcoolul da o oarecare senzatie de incalzire, nu are un efect durabil.
Mirodeniile precum ardeiul iute, ghimbirul si scortisoara nu numai ca dau un gust bun mancarurilor, dar stimuleaza si circulatia sangelui, ducand la cresterea temperaturii corpului. Poti sa presari putin ghimbir proaspat peste mancarea gatita, sa adaugi scortisoara la tocanite, salate si prajituri, lapte si ceai sau sa consumi putin ardei iute, si astfel beneficiezi din plin de efectul acestor mirodenii. Si pentru ca este sezonul portocalelor, mandarinelor si clementinelor, nu uita sa iti iei portia de vitamina C pentru a-ti intari sistemul imunitar.

Citește și Temperaturi minime de până la -28 de grade în următoarele zile : Ger și în Alba

Hidrateaza-ti pielea!
In timpul iernii, zonele corpului care sunt expuse cel mai mult la frig sunt mainile si fata. Consecintelei unei hidratari insuficiente sunt degeraturile la nivelul degetelor si buzelor, craparea epidermei la nivelul mainilor si descuamarea pielii de pe fata.  Inainte de a iesi din casa este recomandat sa aplici pe zonele expuse la frig o crema hidratanta bogata in vitaminele A si E care mentin pielea elastica si stralucitoare. Din cand in cand foloseste si un gel pe baza de galbenele sau castravete pentru a-ti exfolia pielea. Consuma acizi grasi omega-3, precum uleiul de peste, deoarece ajuta la imbunatatirea calitatii pielii. In cazul in care iti place foarte mult cafeau trebuie sa stii ca in exces duce la deshidratare, mai ales cand consumul de alte lichide este scazut. Asadar, incearca sa te limitezi la 2-3 cesti de cafea pe zi si sa consumi regulat apa, ceaiuri sau sucuri naturale.

Tratarea degeraturilor
Degeraturile sunt de fapt rezultatul unui proces de aparare al organismului in fata frigului extrem. In momentul in care te expui la o temperatura scazuta, organismul recurge la un mecanism de supravietuire. Corpul mentine in primul rand temperatura organelor interne, astfel sangele se retrage catre acele zone, circuland mai greu la extremitati. In general, degeraturile se manifesta printr-o senzatie de arsura, dureroasa, dupa care, in cazurile mai grave, apare senzatia de pierdere a sensibilitatii zonei afectate. In astfel de cazuri, corpul trebuie incalzit treptat, nu dintr-o data, prin bai calde si nu fierbinti. Se recomanda consumul de mancaruri si bauturi calde (supe, ceaiuri) si administrarea unui antiinflamator (aspirina)pentru a preveni ingrosarea sangelui si a scadea inflamatia locala. De asemenea, este bine ca pe zona afectata sa se aplice un prosop imbibat in apa calda (fara a frectiona locul) care se va lasa timp de 20 de minute. Indiferent de gradul degeraturilor este indicat sa consulti un medic specialist.

Sursa:doctor.info.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba