Rămâi conectat

Știri

Ce trebuie să știe românii din străinătate care se întorc în ţară în concediul de vară

Publicat

în

Românii din diaspora şi-au făcut un obicei să vină în concediul de vară acasă măcar pentru câteva zile. Sunt câteva lucruri importante pe care trebuie să le ştie înainte de a pleca spre ţară. Toate detaliile, pe radiounirea.ro.

Dacă o rudă sau un prieten de-al tău care trăiește în străinătate se pregăteşte să vină în România în lunile de vară, poţi să îi dai un semn să ia în calcul următoarele lucruri:

1. Starea drumurilor din România la zi (harta gropilor)

Toate drumurile din România au fost clasificate în 2015 în funcţie de calitatea lor şi transpuse într-o hartă interactivă realizată de site-ul Enjoymaps.ro. Harta conţine informaţii la zi despre aproape toate sectoarele de drum national şi autostrazi venite de la şoferi sau utilizatorii forumurilor de infrastructură.

Drumurile pe harta interactivă sunt clasificate în “Drum excelent”, “Drum bun”, “Drum acceptabil” sau “Drum rau, cu multe gropi sau neasfaltat”.

2. Ce drumuri sunt băgate în reparaţii în această vară

Compania de Drumuri nu are bani să repare prea multe şosele în acest an, însă a identificat 18 proiecte critice, care trebuie rezolvate în regim de extremă urgenţă în acest an.

Pe lista de lucrări urgente a CNADNR se află:

 – DN 67 C (Transalpina)

 – Pasaje la Arad

 – Centura Suceava

 – DN 76 Beiuş – Oradea

 – DN 66 Bumbeşti Jiu – Petroşani

 – DN 73 Câmpulung – Braşov

 – Sens giratoriu pe DN1, la Floreşti (Cluj)

 – Pod  Cernavodă –  A2, km 158 + 900.

3. Ce se întâmplă cu cursul valutar în următoarele luni

Cursul euro-leu ar putea să ajungă la pragul de 4,6 lei în condițiile în care Grecia va intra nu doar în incapacitate de plată, ci se va îndepărta de Europa. Grexitul ar putea duce euro către bariera de 4,6 lei, sunt de părere o parte dintre analiștii financiari.

Citește și ANPC: ce faci dacă trebuie să apelezi la serviciile unui medic în străinătate? Descarcă aplicația

Pe termen scurt și mediu presiunea pe leu ar putea să poziționeze moneda euro cel mai probabil la cotația de 4,52 lei. Scenariul cel mai probabil, în proporție de 60-70% este ca Grecia să se despartă de Europa, însă există și posibilitatea ajungerii la un acord, caz în care cursul s-ar întoarce spre 4,45 lei.

4. Cum a evoluat preţul la alimente după reducerea de TVA. Top ieftiniri

Preţurile au scăzut în medie cu 11% în primele două săptămâni după 1 iunie, când s-a redus TVA-ul la alimente de la 24 la 9%. Categoriile de produse la care magazinele au redus prețul cel mai mult sunt cafeaua, carnea, brânza, băuturile non-alcoolice și snacksurile, potrivit unui studiu recent.

Pentru cafea, de exemplu, o reducere de pret in medie cu 15% a produselor a dus la o crestere a volumelor cu aproximativ 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut (1-14 iunie).

Specialiștii îşi pun chiar întrebarea dacă românii se vor reorienta către produsele premium în urma unor prețuri mai mici.

5. Ce produse sunt mai scumpe în România decât în străinătate

România este o țară săracă, dar scumpă. La anumite categorii de produse, românii plătesc mai mulți bani decât occidentalii, cu toate că salariile sunt de 4-5 ori mai mici.

Potrivit celui mai recent raport Eurostat, prețurile la haine în România (aflate la 86% din media UE) sunt mai mari decât în Spania (85%), Cehia (85%), Polonia (84%), Bulgaria (79%) sau Ungaria (70%).

La electronice, prețurile plătite de români sunt peste media europeană (107%) și mult mai mari decât în țări cu salarii icomparabil mai mari ca Germania (95%), Italia (98%), Franța (101%), Suedia (100%) și alte 17 țări UE!

6. Care sunt ultimele obligaţii legate de bacşiş şi de bonul fiscal

Dacă iniţial, Ministerul de Finanţe a legiferat impozitarea bacşişului şi obligaţia firmelor de a emite bon fiscal separat pentru bacşiş, acum reglementarea a fost abrogată. Nu mai trebuie să  aştepţi bon în cazul în care laşi ceva la taximetrist sau chelner.

În schimb poţi insista să primeşti bon de la orice magazin, în caz contar poţi reclama să nu mai plăteşti bunul respectiv. „În cazul în care operatorii economici (…) refuză emiterea şi înmânarea bonului fiscal clientului (..), acesta din urmă are dreptul de a beneficia de bunul achiziţionat sau de serviciul prestat fără plata contravalorii acestuia”, se spune în lege.

7. Cât costă benzina şi motorina în acest moment, comparativ cu celelalte ţări din Europa

Prețurile la carburanți au explodat în România la apropierea concediilor de vară. În ultimele două săptămâni, preţul benzinei a crescut spectaculos în România, cu 12 bani, apropiindu-se de pragul psihologic de 6 lei.

Un litru de benzină a ajuns să coste 5,76 – 5,78 lei, față de prețul de 5,66 de la începutul lunii iunie. Un motiv al scumpirilor îl constituie intrarea în sezonul concediilor de vară, stațiile de carburanți speculând acest moment.

Prețul la benzină în România a urcat încet dar sigur de la începutul anului – de la 1,136 euro pe litru în ianuarie până la 1,28 euro la sfârşitul lui iunie 2015.

La motorină, prețul plătit de români pe litru a crescut în ultimele șase luni de la 1,182 euro la 1,26 euro.

8. Ce concerte și festivaluri sunt în vara asta în România

Concertul vedetă este desigur cel al lui Robbie Williams, din 17 iulie la Bucureşti. Mai e de urmărit Gorran Bregovici (29 august) sau formaţia Korn (3 august). Pe lista de festivaluri: Festivalul medieval de la Sighişoara, festivalul George Enescu, de muzică clasică sau cel de muzică indie şi rock alternative Summer Well.

sursa: realitatea.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Știri

Garda Apulum și Garda Cetății își reiau spectacolele, din 1 mai, în Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

Deschiderea oficială a sezonului turistic, în Cetatea Alba Carolina

Mii de oameni vin, în fiecare an, în Cetatea Alba Carolina, special pentru spectacolele de reenactment istoric. Alte zeci de mii vin și pentru aceste show-uri susținute de Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România.

Alba Iulia este gata să-i primească și în acest an, cu o ofertă turistică remarcabilă: concerte, festivaluri, evenimente memorabile.

Începând din 1 mai, odată cu deschiderea oficială a sezonului turistic în Cetate, se reiau și spectacolele de reconstituire istorică antică și schimbul de gardă, atât de așteptate de public.

Din 1 mai, din nou pe cai!

Tobele vor răsuna din nou în Cetate și copitele cailor vor lovi iar piatra. Garda Cetății este pregătită să ofere și în acest an publicului, turiști și albaiulieni, unul dintre momentele magnetice ale fiecărui sfârșit de săptămână. Sâmbăta și duminica, la 12 fix, Garda Cetății își va face, din nou, rondul obișnuit, de la Poarta a III-a la Poarta a IV-a, într-un ritual devenit deja simbol pentru Alba Iulia. Prima „ieșire” din acest an a Gărzii Cetății, cu arsenalul complet, cai, uniforme, tobe, puști și drapele, va avea loc chiar pe 1 mai.

„Alba Iulia și-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural și istoric. Spectacolele de reenactment sau defilarea Gărzii Cetății sunt doar partea foarte vizibilă a acestei imagini mari. E absolut normal, e obligația noastră și angajamentul nostru față de oraș și turiști, să le menținem în calendarul de evenimente și să le promovăm ca atare. Vă invit să vă bucurați de ele și în acest nou sezon turistic, ce stă să înceapă”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Ave, Apulum!

Strigătele de luptă ale „Gărzii Romane”- Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, ale gladiatorilor din Ludus Apulensis, ale războinicilor daci din trupa Lupii Apoulonului, dar și dansurile Magna Nemesis se vor auzi și vedea, la rândul lor, în Cetatea Alba Carolina în această vară.

Spectacolele săptămânale vor avea loc în zona Porții a IV-a a Cetății, iar primul show este programat pentru 1 mai, la ora 18.00. Totul va culmina cu ediția a XI-a a Festivalului Roman Apulum, marcă înregistrată a Municipiului Alba Iulia și unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa. Festivalul este programat în acest an în perioada 15-18 august.

Liviu Zgârciu, reprezentantul Asociației Culturale pentru Istorie Vie și, în același timp, coordonatorul reenactorilor din trupele antice declară: „De la 1 mai, Garda Apulum reîncepe sezonul reprezentațiilor de reenactment antic. Astfel, legionarii romani, războinicii daci, gladiatorii și frumoasele dansatoare vor putea fi văzuți de publicul larg, în fiecare vineri, în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina. De precizat că sezonul care stă să înceapă este al XI-lea de când voluntarii albaiulieni realizează acest spectacol, adevărate lecții de istorie vie, în care este promovat patrimoniul antic al orașului Alba Iulia.”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba