Ce sărbătoresc creștinii în Lunea Rusaliilor: Lunea Sfântului Duh

Adăugat la Știri

Află de pe radiounirea.ro ce sărbătoresc creștinii în Lunea Rusaliilor. În a doua zi dupa Duminica Pogorârii Sfântului Duh, adică în Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi, precum indica Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: „Intru această zi, prăznuim pe însuși Preasfântul și de viață făcătorul și intru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu…”.

Însă, în calendarele românești această zi este trecută ca sărbătoare a Sfintei Treimi. Se pare că această denumire a fost dată sub influența catolică. La catolici, Sfânta Treime e sărbătorită în prima Duminică după Rusalii. În calendarele celorlalte Biserici Ortodoxe, Lunea de după Rusalii este numită Lunea Sfântului Duh, ca în Penticostar.

La sinodul II ecumenic, ținut în anul 381, la Constantinopol, a fost respinsă învățătura lui Macedonie, care afirma că Sfântul Duh este o „creatură”. Aici s-au alcătuit celelalte articole din Crez și s-a mărturisit că Sfântul Duh purcede din Tatăl și „este împreună cu Tatăl și cu Fiul închinat și mărit”.

sursa: crestinortodox.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii