Rămâi conectat

Social-Economic

Ce mai pregătește Guvernul: Salvarea băncilor cu bani din conturile românilor

Publicat

în

Românii care au peste 100.000 de euro în cont ar putea rămâne fără bani, potrivit unui proiect de lege aprobat de Guvern. Află mai multe de pe radiounirea.ro.

Economiile vor putea fi confiscate şi folosite pentru salvarea băncilor în prag de faliment. Ca măsură de precauţie, bancherii vor fi obligaţi de acum înainte să pună bani într-un fond ce va fi folosit special la redresarea instituţiilor care intră în insolvenţă, informează Digi24.ro

Potrivit legii actuale, în cazul în care o bancă dă faliment, depozitele sunt garantate în limita a 100.000 de euro, bani pe care depunătorii ştiu sigur că îi pot recupera. Acest plafon este acelaşi la nivelul întregii Uniuni Europene. În cazul României, banii pentru despăgubiri provin dintr-un fond de garantare administrat de Banca Naţională a României.

„Asigură Fondului de Garantare resursele pentru intervenţii în caz de necesitate, cam 1,1 miliarde de euro, de care Fondul de Garantare se poate folosi pentru acoperirea plăţii de compensaţii în caz de insolvenţă a unei instituţii de credit”, spune Eugen Dijmărescu, director al Fondului de Garantare al Depozitelor Bancare.

Ca să nu se ajungă la faliment, Uniunea Europeană a venit anul trecut cu noi reglementări în sectorul bancar. O noutate, preluată de curând şi în legislaţia românească, prevede că sumele peste limita celor 100.000 de euro garantaţi pot fi folosite la salvarea băncilor. O măsură aplicată deja în Cipru, acum doi ani.

În România există acum 23.000 de depozite de peste 100.000 de euro.

„Cei care au depozite nu au niciun fel de atribut în conducerea băncii. Cei care au depozite sunt penalizaţi într-un mod discutabil”, spune Cristian Pârvan, secretar general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România.

Citeşte şi Mai merită să ţii banii la bancă? Băncile îţi dau sub 1% dobândă la depozitele în lei pe termen scurt

Mecanismul de apărare a băncii intră în vigoare în momentul în care nivelul de bani lichizi pe care îi deţine scade până la un prag stabilit de banca naţională. „Este o solicitare a UE, prin care se interzice utilizarea fondurilor publice în salvarea băncilor. Este o plasă de siguranţă suplimentară care nu utilizează bani publici”, spune Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR.

Sursa:activenews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Social-Economic

Campanie de ecologizare si responsabilizare față de mediul înconjurător la Cugir

Publicat

în

Cugir: Campanie de ecologizare si responsabilizare față de mediul înconjurător

Sâmbătă 20 aprilie a avut loc prima parte a campaniei de curățenie la Cugir.
Zeci de voluntari și reprezentanți ai administrației locale au ecologizat zona centurii Vinerea și intrarea în Cugir. Participanții s-au organizat în două tabere șu au pornit din sensuri opuse să adune mizeriile aruncate de-o parte și de alta a drumului. La acțiune au participat și primarul Adrian Teban, viceprimarul Calin Furdui, administratorul public Marius Jibotean și managerul Spitalului Orășenesc Cugir, Florin Arion.
În urma acțiunii de ecologizare au fost strânși aproximativ 100 de saci de gunoi, care au fost colectați și depozitați de către Serviciul Public de Gospodărire Locală.
Curățenia de primăvară este organizată în fiecare an de către administrația locală sub forma unei campanii de interes public care implică efortul colectiv al localității.
Practic, acțiunea conține o componentă educațională ce vizează schimbarea comportamentului oamenilor față de mediul înconjurător. Administrația nu intenționează să se sustragă de la obligațiile ce îi revin, ci dimpotrivă, dorește să contribuie la creșterea responsabilității prin educarea cetățenilor pentru a proteja mediul înconjurător, se precizează într-un comunicat de presă.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

23 aprilie: Ziua Feroviarului

Publicat

în

Zi dedicată feroviarilor

În 23 aprilie 1880, Principele României Carol I şi I.C. Brătianu, ministru secretar de stat pentru lucrări publice de la acea vreme, au semnat un Decret prin care a luat naştere prima administraţie feroviară de stat din România, sub emblema „CFR”.

Din 1999, această zi de 23 aprilie a fost declarată oficial „Ziua Feroviarului” şi reprezintă un moment important în istorie şi o recunoaştere a meritelor celor care de-a lungul timpului au contribuit la dezvoltarea României Mari.

Drumul de fier al țării unește oameni, unește locuri și reprezintă în continuare un domeniu strategic, de interes național.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic

Publicat

în

La grădinițele din Câlnic, spații noi de joacă

Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea.

Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești, a relatat edilul.

Căsuțe colorate, tobogane și leagăne, toate au fost special amenajate pentru ca copilașii de la grădinițele din Câlnic să se bucure din plin și să profite de zilele frumoase de vară.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba