Întocmirea obligatorie a dosarului de preţuri de transfer

Potrivit noilor reglementări, intrate în vigoare la 1 ianuarie 2016, dosarul prețurilor de transfer va fi obligatoriu pentru contribuabilii/plătitorii din categoria marilor contribuabili care desfășoară tranzacții cu persoane afiliate cu o valoare totală anuală, calculată prin însumarea valorii tranzacțiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, exclusiv TVA, mai mare sau egală cu pragurile de mai jos:

  • 200.000 EURO, exclusiv TVA în cazul dobânzilor înregistrate cu serviciile financiare, calculată la cursul de schimb comunicat de Banca Națională a României valabil pentru ultima zi a anului fiscal;
  • 250.000 EURO, exclusiv TVA în cazul prestărilor de servicii, calculată la cursul de schimb comunicat de Banca Națională a României valabil pentru ultima zi a anului fiscal;
  • 350.000 EURO, exclusiv TVA în cazul tranzacțiilor privind achiziții/vânzări de bunuri corporale sau necorporale, calculată la cursul de schimb comunicat de Banca Națională a României valabil pentru ultima zi a anului fiscal.

Termenul de întocmire a dosarului prețurilor de transfer va fi termenul legal de depunere a declarațiilor anuale privind impozitul pe profit, respectiv 25 martie a anului următor.

Termenul de prezentare a dosarului prețurilor de transfer va fi stabilit de organul fiscal, la solicitarea expresă a acestuia și va fi de maximum 10 zile calendaristice de la data solicitării, dar nu mai devreme de 10 zile de la expirarea termenului stabilit pentru întocmire (adică nu mai devreme de 5 aprilie).

În plus, tot în cazul marilor contribuabili, dosarul va putea fi solicitat de către organele fiscale și în alte situații decât pe parcursul unei inspecții fiscale. De asemenea, termenul de prezentare va fi tot de cel mult 10 zile calendaristice de la data solicitării.

Atenţie! Obligația prezentării dosarelor de prețuri de transfer de către marii contribuabili ca urmare a întocmirii anuale va fi aplicabilă tranzacțiilor derulate cu persoanele afiliate efectuate începând cu anul 2016 și astfel primul termen de întocmire obligatorie va fi 25 martie 2017.

Întocmire la cerere a dosarului de preţuri de transfer

Marii contribuabili care nu se încadrează în criteriile de mai sus și contribuabilii mici și mijlocii care derulează tranzacții cu persoane afiliate vor fi obligați să pregătească și să prezinte dosarul prețurilor de transfer în termenul solicitat de către organul de inspecție fiscală.

Termenul va fi cuprins între 30 și 60 de zile calendaristice și va putea fi prelungit o singură dată cu o perioadă de cel mult 30 zile calendaristice.

Anterior, acest termen era cuprins între o lună și trei luni și putea fi prelungit o dată cu același termen inițial.

Alte prevederi

De asemenea, la fel ca și până în prezent, situațiile privind:

  • derularea de tranzacții cu persoane afiliate fără justificarea respectării principiului valorii de piața,
  • neprezentarea dosarului de prețuri de transfer sau
  • prezentarea incompletă a dosarului de prețuri de transfer

vor permite organelor fiscale să procedeze la ajustarea prețurilor de transfer în funcție de estimărilor proprii.

Noile prevederi reglementează și modul de stabilire a intervalului de comparare care sunt în mare parte aceleași cu cele aplicabile şi până acum, respectiv:

  • analiza de comparabilitate va avea în vedere criteriile teritoriale în următoarea ordine: național, Uniunea Europeană, pan-european, internațional;
  • disponibilitatea rezonabilă a datelor la momentul stabilirii prețurilor de transfer sau la momentul documentării acestora, pentru care contribuabilul/plătitorul verificat prezintă documentele justificative pentru datele utilizate la momentul stabilirii prețurilor de transfer;
  • intervalul de comparare reprezintă intervalul de valori ale prețului sau marjei/rezultatului aferent tranzacțiilor comparabile derulate între societăți comparabile independente;
  • pentru determinarea valorilor extreme, intervalul de comparare va fi împărțit în 4 segmente. Segmentele de maxim și de minim reprezintă rezultatele extreme. La stabilirea și calculul estimării/ajustării nu se vor utiliza rezultatele extreme din cadrul intervalului de comparare;
  • dacă valoarea mediană nu poate fi identificată (valoarea mediană reprezintă acea valoare care se regăsește la mijlocul intervalului de comparare), va fi realizată media aritmetică a celor două valori de mijloc ale intervalului de comparare.

În plus, se aduc modificări cu privire la conținutul dosarului în vederea alinierii acestuia la modificările propuse în capitolul 5 din Ghidul OECD aflat în curs de modificare.

Prevederile noului ordin se vor aplica acțiunilor de inspecție fiscală începute după data de 01.01.2016. Pentru acțiunile de inspecție fiscală începute anterior datei de 01.01.2016 sunt aplicabile prevederile legale în vigoare la momentul inițierii acțiunii de control, respectiv prevederile Ordinului Președintelui ANAF nr. 222/2008 privind conținutul dosarului prețurilor de transfer.

Sursa.avocatnet.ro