Statistic, un sfert dintre adolescenţi stau pe reţelele de socializare sau se joacă online în timpul liber. Specialiştii de la Institutul de Științe ale Educației au constatat, printr-un studiu, că lectura este ultima pe lista preferinţelor copiilor.

Facebook sau jocuri pe calculator. Acesta este răspunsul dat de 25% din elevii de 13-14 ani la întrebarea „Ce faceţi în timpul liber?”. Adolescenţii incluşi într-o cercetare a Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei au adăugat că se mai întâlnesc cu prietenii, ascultă muzică sau fac sport. Doar 4% mai pun mâna şi pe-o carte. Ceea ce înseamnă că imaginea înlocuieşte efortul de a imagina, spun realizatorii studiului.

Efectul va fi că aceşti copii riscă să se dezvolte incomplet. „Indiferent că sunt din mediul rural sau urban, studiul trage un semnal de alarmă şi acesta se referă la faptul că tinerii noştri nu au o cultură a timpului liber. Nu ştiu cum să folosească timpul liber în beneficiul lor, al învăţării, al dezvoltării”, a declarat Magdalena Balica, director adjunct al Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei.

Citește și Cum recuperezi fişierele şterse din calculator|VIDEO

„În momentul în care vei ajunge adult şi vei fi nevoit să comunici empatic cu adulţii din jurul tău, s-ar putea să nu ştii să faci asta. S-ar putea să nu reuşeşti să îi înţelegi pe cei din jurul tau, s-ar putea să nu reuşeşti să le identifici emoţiile şi să intri în foarte multe conflicte”, a declarat Anca Boalca, psiholog.

Unii înţeleg acest risc la timp. „Cred că noi, părinţii, suntem de vină, pentru că este foarte simplu să laşi copilul să se joace pe calculator, să nu faci nimic. Tocmai de aia îl aduc în parc, ca să nu stea la calculator”, a spus tatăl unui copil. Studiul a fost realizat anul trecut, pe aproape 500 de elevi din toată ţara.

Sursa:digi24.ro