Rămâi conectat

Știri

„Ce dietă să urmez ca să scap de ruşine ?” , temă a scrisorilor primite de medici de la pacienți, acum un secol

Publicat

în

Află de pe radiounirea.ro despre un  medic internist care a rupt barierele pudorii şi a redactat una dintre cele mai utile lucrări în care au fost cuprinse învăţături pentru adolescenţi şi pentru părinţi, pornind de la experienţa sa medicală, de la cazurile pe care le-a avut în îngrijire, dar şi de la fapte de viaţă.

Eraclie Sterian, „intern şi medic cu concurs al Eforiei Spitalelor civile din Bucureşti”, publica în 1908 „Educatia sexelor”, o carte dedicată celor cinci copii ai lui: „Când vor fi de 15 ani au îngăduiala să o citească cu luare aminte şi nădăjduiesc că vor avea în ea o călăuza pentru mai târziu, ce eu n-am avut-o în cele dintâi vremi ale adolescenţei mele”, notează cugetliber.ro „Educaţia sexelor”, o călăuză pentru mai târziu. În cartea „Educaţia sexelor” apar şi o serie de scrisori pe care medicul le-a primit de la pacienţi şi care îi cereau ajutorul în diverse probleme de sănătate. Una dintre ele vine de la femeie care a călcat „strâmb”, s-a îmbolnăvit şi nu ştie cum să-şi mai salveze căsnicia. Ruşinată că a păcătuit şi s-a ales cu o boală venerică, în timp ce bărbatul era plecat într-o călătorie, femeia a ales să-i trimită o scrisoare medicului, neputându-se prezenta la un alt cabinet din Capitală, deoarece “sunt cunoscută de mai toţi doctorii cu cari bărbatul meu are legături de prietenie, nu îndrăznesc să mă arăt la niciunul”. Astăzi, scrisoarea este doar amuzantă, iar problema medicală, o adevărată nenorocirea la acea dată, se poate rezolva la orice cabinet medical. Iată ce-i scria femeia acum 100 de ani medicului de la care aştepta salvarea ei şi a copilului nenăscut: „Stimate domnule doctor, primul cuvânt pe care vi-l adresez e: sunt nenorocită. Bărbatul meu a plecat în călătorie acum două luni şi urmând a se înapoia la… mă face să tremur gândind la această zi. Ca o nenorocită ce sunt, m-am luat după îndemnul unei false prietene şi am păcătuit, iar ca şi consecinţă am căpătat o blenoragie care de vreo 15 zile curge cu abundenţă. N-am luat nicio măsură, deoarece n-am ştiut ce este, până nu mi-a spus altcineva. Tot ceea ce mă îngrijeşte e că fiind ştiută ca femeie cinstită şi cum sunt cunoscută de mai toţi doctorii cu cari bărbatul meu are legături de prietenie, nu îndrăznesc să mă arăt la niciunul. Afară de aceasta sunt însărcinată în a şaptea lună. Vă rog, ce să fac ca să pot să mă vindec fără să periclitez viaţa fătului. Ce spălături pot face şi ce dietă să urmez ca să scap de ruşine. Mi-e teamă că nu voi putea să mă lecuiesc până la epoca naşterii şi ştiu că pe copil în acest caz îl pândeşte un inamic teribil: oftalmia. În numele cerului şi pentru scăparea a două victime (eu şi viitorul copil) învăţaţi-mă ce să fac şi cum să procedez să ies cu faţa curată din această nenorocire. Mulţumesc din suflet, Nenorocita

Cine a fost Eraclie Sterian? Eraclie Sterian a văzut lumina zilei la 23 noiembrie 1872, în Galaţi, dar a făcut cursul secundar în oraşul părinţilor, Craiova, la Liceul „Carol I”, absolvit în 1891. A urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Bucureşti între 1891 şi 1897. S-a căsătorit cu Alexandrina, fiica florarului piteştean C. Gulimănescu. În lunga sa carieră, medicul va publica numeroase articole, broşuri şi volume, unele de popularizare a igienei ori de educaţie sexuală (acestea într-un număr impresionant de ediţii), altele reflectînd propriile cercetări în combaterea bolilor venerice, a tuberculozei şi a tifosului. A participat la războiul mondial (1916-1918) în calitate de medic (la sfîrşit, cu grad de colonel), la un moment dat fiind el însuşi bolnav de tifos. Într-o vreme, se ocupase şi de teatru, o piesă, Tout pour l’enfant!, fiindu-i pusă în scenă la Théâtre „Antoine” din Paris, în 1913, apoi tipărită şi în româneşte, în 1915, sub titlul Copilul, împreună cu o altă comedie, O invenţie ciudată (Luneta magnetică). Târziu, prin 1939-1940, dădea la lumină, sub pseudonimul Ave Caesar, broşura Încercări de etimologie.

Sursa:adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Ocna Mureș, reabilitată și modernizată

Publicat

în

Reabilitare și modernizare a Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” Ocna Mureș

Miercuri 17 aprilie a avut loc prezentarea publică a rezultatelor proiectului „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii educaționale a Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” clasele 0–VIII din orașul Ocna Mureș, Alba”. 
La eveniment – pe lângă o mare parte a celor peste peste 460 elevi și 30 cadre didactice de la această unitate de învățământ – au fost prezenți președintele Consiliului Județean Alba Alba și al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, Ion Dumitrel, primarul din Ocna Mureș – Silviu Vințeler, directorul general ADR Centru – Simion Crețu, deputatul Alin Ignat și reprezentanți ai companiilor implicate în proiect, dar și edili locali.
Profesoarele Istina Badu – director și Dorina Baciu – director adjunct, alături de toate cadrele didactice prezente au fost mai mult decât mândre să-și prezinte elevii (îmbrăcați cu frumoase cămăși albe și cu o cravată distinctivă), dar și realizările lor deosebite: nenumărate premii la concursurile și olimpiadele școlare județene și naționale.
Reabilitarea și modernizarea Școlii „Lucian Blaga” din Ocna Mureș a inclus două corpuri de clădire, în suprafață totală construită la sol de 1.311 metri pătrați, dotarea intregii scoli cu mobilier și echipamente didactice, instalarea de dispozitive pentru accesibilitatea persoanelor cu deficiențe locomotorii, dar și pentru suport pedagogic, inclusiv reamenajarea completă a curții, unde a fost creat un teren de sport multifuncțional.
sursa: ADR Centru

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba