Noul Cod fiscal, intrat în vigoare la începutul anului 2016, stabileşte la art. 461, alin. (1), că impozitul pe clădiri este datorat pentru întregul an fiscal de persoana care are în proprietate clădirea la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior.

Potrivit aceluiaşi act normativ, în cazul dobândirii sau construirii unei clădiri în cursul anului, proprietarul acesteia are obligaţia să depună o declaraţie la organul fiscal local în a cărui rază teritorială de competenţă se află clădirea, în termen de 30 de zile de la data dobândirii şi datorează impozit pe clădiri începând cu data de 1 ianuarie a anului următor.

Impozitul pe clădiri, indiferent de calitatea persoanei care deţine imobilul (persoană fizică sau juridică), se plăteşte anual, în două tranşe egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie, inclusiv. Conform normelor legale, pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe clădiri, datorat pentru întregul an de către contribuabili, până la data de 31 martie a anului respectiv, se acordă o bonificaţie de până la 10%, stabilită prin hotărâre a consiliului local.

În cazul în care impozitul pe clădiri, datorat unui buget local de către un contribuabil, nu depăşeşte suma de 50 de lei, acesta va fi plătit, integral, până la primul termen de plată, adică 31 martie, inclusiv.

Nedepunerea la termen a declaraţiei va fi sancţionată cu amendă

Noul Cod de procedură fiscală, în vigoare de la data 1 ianuarie 2016, stipulează în cadrul Titlului XI – Sancțiuni, la art. 336 – Contravenții, că neîndeplinirea de către contribuabil/plătitor la termen a obligaţiilor de declarare prevăzute de lege, a bunurilor şi veniturilor impozabile sau, după caz, a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume, precum şi orice informaţii în legătură cu impozitele, taxele, contribuţiile, bunurile şi veniturile impozabile se sancţionează cu amendă.

Citește și Cei cu afaceri în locuinţele proprii au timp până la 31 martie să-şi declare activitatea economică la Direcţiile de Taxe locale

Concret, persoanele fizice care nu vor depune declaraţia pentru stabilirea impozitului pe clădiri până cel mai târziu la 31 martie vor primi amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei. Acelaşi cuantum al amenzii este prevăzut şi pentru celelalte persoane juridice, cu excepţia celor încadrate în categoria contribuabililor mari şi mijlocii. Pentru aceste două categorii, amenda prevăzută de Codul de procedură fiscală porneşte de la 1.000 de lei şi poate ajunge până la valoarea de 5.000 de lei.

Sursa:avocatnet.ro