Ce acte vor trebui să arate inspectorii ANAF când sunt în inspecție

Adăugat la Știri

anafInspectorii care efectuează verificări fiscale, indiferent dacă vorbim despre controale ale situațiilor fiscale personale sau de inspecții fiscale privind impozitul pe venit, au obligația să aibă asupra lor o legitimație specială. De curând, Fiscul a emis un nou model al documentului, prin intermediul unui act normativ publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit prevederilor legale, legitimația de verificare fiscală este documentul care atestă împuternicirea specială a titularului în fața contribuabilului, care implică exercițiul autorității de stat, acordată pe timpul îndeplinirii atribuțiilor ce îi revin acestuia. Acest document se eliberează inspectorilor cu atribuții de verificare fiscală pentru desfășurarea verificării situației fiscale personale și a inspecției fiscale privind impozitul pe venit asupra tuturor persoanelor impozabile, indiferent de forma lor de organizare, pe întreg teritoriul țării.
Citește și AJFP Alba : Peste 500 de controale efectuate de inspectorii fiscali, în primul semestru
Legitimațiile care au fost emise în baza vechiului cadru legislativ vor fi valabile în continuare și vor fi folosite de către personalul cu atribuții de verificare a situației fiscale personale până la emiterea noilor legitimații de verificare fiscală, dar nu mai târziu de șase luni de la data intrării în vigoare a acestuia. Această legitimație de verificare fiscală nu este valabilă decât dacă este însoțită de un ordin de serviciu semnat de directorul general al Direcției generale control venituri persoane fizice. În actul normativ recent publicat în Monitor se mai prevede și faptul că pierderea sau furtul legitimației de verificare fiscală trebuie anunțate în presă și Direcției generale control venituri persoane fizice, în termen de 48 de ore, pentru ca actul să poată fi anulat. La data încetării activității, titularul legitimației de verificare fiscală trebuie să depună actul la Direcția mai sus menționată, tot în vederea anulării sale.
Sursa:avocatnet.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii