Rămâi conectat

Știri

Câteva minuni naturale ale României

Publicat

în

Află mai multe de pe radiounirea.ro despre un clasament al celor mai frumoase locuri din țara noastră, locuri ce merită vizitate.

Romania este printre tarile care se pot mandri cu un relief variat, avand atat mare, cat si munte. Natura a fost extrem de generoasa, creand si modeland in timp adevarate opere de arta. Unele dintre aceste locuri sunt cunoscute si accesibile turistilor, altele sunt mai putin faimoase.

Tai-Tai.net a realizat un top al celor sapte minuni naturale ale Romaniei. Cu siguranta ca numarul acestora ar putea fi mai mare sau pe aceasta lista ar intra oricand si alte obiective. Daca pana acum nu le-ai vazut, ar fi bine sa le pui pe lista de prioritati.

Situate in Parcul National Bucegi, in nordul judetului Dambovita, Sfinxul si Babele sunt adevarate monumente ale naturii ce au starnit de-a lungul timpului imaginatia oamenilor, generand legende si mituri explicate in cele mai variate forme. In realitate insa, Babele si Sfinxul reprezinta martori de coroziune, in care factorul geologic raspunzator este eroziunea eoliana, manifestata prin procese de distrugere, transport si sedimentare a materialului rezultat.

Vulcanii Noroiosi sunt localizati in Subcarpatii de Curbura, in localitatea Berca din judetul Buzau, fiind formati datorita eruptiilor de gaze din pamant, care antreneza spre suprafata namol si apa. Cunoscuti in zona sub denumirea de pacle, vulcanii noroiosi au aceeasi structura ca si vulcanii adevarati, in interiorul lor producandu-se procese similare. Altfel spus, avem de-a face cu niste vulcani in miniatura la care conurile nu depasesc 5-6 metri inaltime, iar adancimea de la care este aruncata spre suprafata “lava” este mult mai mica.

Focurile vii se afla pe suprafata comunei Terca, in nordul Buzaului, si ca sa ajungeti aici aveti de parcurs cu masina un drum pitoresc. Denumite atat de plastic de catre localnici – Focuri vii, fenomenul flacarilor care apar din pamant si nu se stig niciodata a suscitat in mintea oamenilor povesti care mai de care mai misterioase. Mai degraba incarcate de misticism, ele nu spun nimic despre cat de fireasca este formarea lor si nici despre ce sunt de fapt. Focurile vii sunt un fenomen natural, altfel foarte interesant, care consta in aprinderea emanatiilor de gaze naturale prin frecare cu solul si care raman aprinse la suprafata pamantului timp indelungat. Atunci cand ploua abundent ele se sting, pentru ca apoi sa apara din nou, la scurta vreme. Aceste mici cratere arse nu depasesc in diametru un metru, iar suprafata totala pe care se intind este de circa 15-20 de metri patrati. Flacara lor seamana mai degraba cu cea a unei lampi cu spirt, iar in rare situatii, mai ales noaptea, puteti vedea focuri de cativa centimetri.

Podul lui Dumnezeu de la Ponoarele, unul dintre cele trei (unele surse spun ca ar fi patru) din lume si al doilea ca marime din Europa, aflat in circuitul rutier pana in vara lui 2011, are 30 de metri lungime, 13 metri latime, 22 metri inaltime si 9 metri grosime, fiind singurul pod natural din Romania. Podul este inclus in categoria monumentelor naturale foarte rare. Pana in anul 2011, podul facea parte din DJ 670, drum care leaga Baia de Arama de Drobeta Turnu Severin, dar autoritatile au luat decizia de a proteja aceasta minunatie a naturii dupa problemele mari din 2009, si au reusit sa devieze traseul pe o ruta ocolitoare nou construita, iar pe pod sa se circule doar cu bicicleta. De o parte si de alta a Podului lui Dumnezeu se afla lacurile carstice Zatonul Mare si Zatonul Mic.

Rezervatia Rapa Rosie este situata la 3 kilometri de Sebes, in partea nordica, pe drumul ce leaga orasul de satul Daia Romana. Drumul pana acolo nu este asfaltat, dar se poate ajunge usor cu masina. Exista mai multe trasee de unde se poate privi rapa. Are o suprafata de aproximativ 10 hectare, iar peretii au inaltimi ce ating chiar si 100 de metri! Din acest motiv unii au comparat Rapa Rosie cu Marele Canion. De-a lungul vremii, apa a sapat forme ciudate de culoare rosiatica: turnuri, coloane sau piramide. Pe pereti pot fi observate foarte multe gauri sapate de pasari. Tot aici se intalnesc si cateva specii rare de vegetatie. Rapa Rosie a fost declarata monument al naturii in anul 1950, datorita frumusetii si unicitatii ei.

Delta Dunarii este cea mai mare rezervatie de tinuturi umede din Europa, acoperind o suprafata de 2.681 km2. In 1990 UNESCO a inclus Delta Dunarii, cea mai noua forma de relief din Romania, printre rezervatiile biosferei. Delta Dunarii este un tinut exotic cu peste 1200 de specii de copaci si plante, cu cea mai bogata fauna ornitologica de pe continent (mai mult de 300 de specii, printre care colonii unice de pelicani) si ihtiologica (reprezentata de circa100 de specii). In Delta Dunarii puteti efectua o gama mai larga de activitati de relaxare si agrement mult mai variata decat in orice zona turistica fie montana, fie litorala. Se poate face plaja, se poate pescui, se pot observa pasarile, fauna si flora, se pot organiza expeditii si excursii in padurile din Delta, se pot vizita dunele de nisip, se pot face plimbari cu barca cu vasle sau cu salupa pe canalele si lacurile din Delta, se pot petrece seri in salbaticie pe insule izolate la lumina focului de tabara sau puteti precatica sporturi nautice si nu in ultimul rand puteti vana.

Pe drumul ce leaga Ramnicu Valcea de Targu Jiu, la intrarea in comuna Costesti, se afla se afla una dintre cele mai interesante atractii turistice din Romania. Este vorba de Muzeul Trovantilor, o adunatura de pietre care pur si simplu cresc singure! Trovantii pot fi intalniti in mai multe zone din Romania (Valcea, Buzau, Sibiu si Cluj), dar cei de la Costesti impresioneaza prin diversitatea formelor. Termenul de „trovant” este specific literaturii noastre geologice si a aparut prima data in 1907 in lucrarea Tertiarul din Oltenia a naturalistului Gheorghe Murgoci. Trovantii sau concretiunile grezoase reprezinta cimentari locale in masa nisipurilor ce le contin, iar secretia neuniforma a cimentului conduce la diferite forme ale acestora, uneori cu totul bizare.

Sursa:tai-tai.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba