Rămâi conectat

Știri

Cât te costă şi de ce acte ai nevoie pentru a schimba buletinul !

Publicat

în

Află de pe www.radiounirea.ro de ce acte ai nevoie şi unde trebuie să te adresezi în cazul în care ai pierdut buletinul ţi-a fost furat sau a expirat. 

Se întâmplă când ţi-e lumea mai dragă: ţi-ai pierdut buletinul! Sau, mai e puţin şi expiră termenul de valabilitate…sau, te-ai mutat şi, odată cu adresa, schimbi şi cartea de identitate. Cum trebuie să procedezi? Iată mai jos care sunt actele de care ai nevoie pentru a obţine un nou document şi cât te costă.
Când trebuie să-ţi faci buletin nou
La expirarea termenului de valabilitate, după modificarea datelor de stare civilă, dacă documentul ţi-a fost anulat, dacă ţi-ai schimbat sexul, fizionomia sau ca urmare a preschimbării buletinelor de identitate. De asemenea, buletinul se face la împlinirea vârstei de 14 ani. Cartea de identitate se schimbă atunci când a fost furată, pierdută sau deteriorată, la schimbarea domiciliului, atunci când se schimbă denumirea străzii pe care locuieşti sau se renumerotează imobilele (casele şi blocurile).
Cât te costă un buletin nou şi unde plăteşti?
Cartea de identitate costă 7 lei, cartea de identitate provizorie costă 1 leu, iar taxa de timbru costă 5 lei. Banii se achită în numerar la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor pe bază de chitanţă. Acestea se află în cadrul consiliilor locale, oraşelor şi municipiilor, precum şi în cadrul consiliilor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti. Banii se pot plăti şi la structura de taxe şi impozite din cadrul primăriei localităţii la nivelul căreia funcţionează serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor.
De ce acte ai nevoie?
Documente necesare la expirarea termenului de valabilitate, modificarea datelor de stare civilă, anularea documentului, schimbarea sexului sau a fizionomiei ori ca urmare a preschimbării buletinelor de identitate:
• Actul de identitate şi cartea de alegător, dacă e cazul;
• Cererea pentru eliberarea actului de identitate;
• Certificatul de naştere;
• Certificatul de căsătorie, original şi copie, dacă e cazul;
• Hotărârea de divorţ, definitivă şi irevocabilă, după caz, original şi copie;
• Certificatul de deces al soţului/soţiei decedat/decedate, în cazul soţiei/soţului supravieţuitor, dacă e cazul;
• Certificatele de naştere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, original şi copie;
• Chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate – 7 lei;
• Timbru fiscal sau chitanţa reprezentând contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru – 5 lei.
• Atenţie! Amenzi între 40 şi 80 de lei

Atenţie! Dacă este vorba despre primul buletin, nu trebuie să se depăşească 15 zile de la data împlinirii vârstei de 14 ani. Dacă buletinul se apropie de limita de expirare, îl poţi schimba doar în ultimele 6 luni de valabilitate, dar nu trebuie să depăşeşti ultimele 15 zile de valabilitate. În caz contrar, amenda este între 40 şi 80 de lei. Sunt şi cazuri în care se eliberează o carte de identitate provizorie – atunci când persoana nu are toate documentele ncesare eliberării cărţii de identitate sau în cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, care locuiesc temporar în România. Termenul de valabilitate a acesteia este între 30 de zile şi 1 an.
Cât timp este valabil
Valabilitatea cărţii de identitate diferă în funcţie de vârstă:
• 4 ani dacă vârsta posesorului este între 14-18 ani;
• 7 ani dacă vârsta posesorului este între 18-25 de ani;
• 10 ani după ce ai împlinit 25 de ani;
• permanent după ce ai împlinit 55 de ani.

Sursa:click.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba