Castelul Kemeny din Sâncrai, trecut și prezent

Adăugat la Știri
castelul-kemeny-din-sancraiCastelul a aparținut familiei Kemeny şi a fost construit în anul 1805. În 1890 trece în proprietatea familiei Banffy, fapt ce a condus la un proces de extindere a sa în două etape.
 
Construit după model renascentist perfect simetric față de axa accesului, castelul a trecut printr-o primă etapă de extindere în 1890, când s-a ridicat corpul de sud-vest și turnul acestuia, care au o expersie arhitecturală de baroc târziu cu accente neoclasice. În aceeași perioada castelul a primit porticele din fațadele principale și secundare și frontoanele baroce puternic decorate.
Ce-a de-a doua etapă de extindere este incertă, nedatată, atunci când s-au ridicat turnul de nord-vest, corpul pentagonal de nord-est și corpul lateral de nord, modificând silueta vechiului castel.
În 1947, după naționalizare, a fost refuncționalizat în azil de copii cu dizabilități, clădirea suferind mari transformări interioare și exterioare, majoritatea de natură să modifice aspectul inițial dar mai ales să aducă degradări majore cauzate de lipsa de profesionalism în intervenții.
În 1997 este abandonat deși rămâne în proprietatea statului. Procesul de degradare continuă atât din cauza neîntreținerii clădirii cât și din cauza intervențiilor anterioare. În perioada anilor 2000 se accesează fonduri pentru restaurarea castelului, formându-se Centrul Cultural Castel Sâncrai.
În prezent acesta este în proprietatea județului Alba și administrat de Centrul Cultural Castel Sâncrai.Restaurarea și refuncționalizarea castelului s-au făcut de către Consiliul Județean Alba, experții în patrimoniu ai instituției acordând o atenție aparte elementelor de autentic care au supraviețuit „vijeliilor istorice”. Au fost puse în valoare detaliile care s-au păstrat neatinse de‑a lungul anului și s-au deschis spre utilizare publică noi spații, înainte nefuncționale, precum mansarda, devenită astăzi zonă expozițională.Un asemenea detaliu original din arhitectura castelului s-a păstrat pe scara care duce în turnul octogonal; aceasta are un parapet din fier forjat cu un desen floral extrem de elaborat și decorativ, autentic și reprezentativ pentru stilul Art Nouveau.De acum, acest element se regăsește în sigla noului Centru Cultural Castel Sâncrai, un simbol care pune în valoare tradiția locală și promovează un viitor dedicat eleganței, culturii și excelenței.
Sursa:monumenteuitate.org și castelsancrai.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii