Casele „verzi” reduc costul întreținerii. Factură de 50 de lei, pe timp de vară

Adăugat la Știri

Casele ”verzi” încep să câștige tot mai mulți adepți. Află de pe radiounirea.ro că în funcţie de materialele din care sunt construite şi de suprafaţă, o casă verde poate consuma chiar şi de șapte ori mai puţină energie decât una obişnuită, susţin specialiştii.

case verziCasele ”verzi” îşi produc singure energia, pe care apoi o consumă pe căldură şi curent electric. Sunt independente de reţelele publice, dar costă cât 5 apartamente cu două camere.
Florin locuieşte în Săcele, unde nu există reţea de gaz metan sau de încălzire. Ca să aibă apă caldă şi căldură în casă, a investit în panouri solare şi o centrală pe bază de peleţi, transmite site-ul TVR. Pentru cheltuiala făcută în 2011, Florin a primit o subvenţie de la stat de 6.000 de lei pentru fiecare instalaţie, prin programul Casa Verde. Adică două treimi din cât a investit.

Pentru a primi certificatul de Casă Verde, locuinţa trebuie să îndeplinească două condiţii. În funcţie de materialele din care este construită şi de suprafaţă, o casă verde poate consuma chiar şi de șapte ori mai puţină energie decât una obişnuită, susţin specialiştii.

Factura de întreţinere nu depăşeşte 50 lei în timpul verii şi 400 de lei, iarna. Potrivit constructorilor, economia poate ajunge până la 35.000 de euro în 20 de ani. Aceasta însă, pentru cei care îşi permit să plătească 260 de mii de euro ca să aibă o astfel de casă.

Citeşte şi Altfel de facturi şi contoare inteligente pentru energie electrică

Un ajutor ar putea veni de la Ministerul Mediului care încearcă să repornească programul Casa Verde, blocat în 2011, din lipsă de fonduri.
Sursa: .activenews.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.