Rămâi conectat

Știri

Casa Memorială „Avram Iancu”, locul unde s-a născut și a trăit „Crăișorul Munților”. 2024 este dedicat eroului națiunii române

Publicat

în

Una dintre atracțiile turistice ale Munților Apuseni, este Casa Memorială „Avram Iancu”, un adevărat monument de arhitectură tradițională, casa natală a celui care a fpst supranumit „Crăișorul Munților”.

Aflată în satul Incești din județul Alba, este o casă tipic moțească, construită din bârne de brad, lipite și văruite în alb, pe o temelie de piatră.

Acoperișul este țuguiat și terminat cu patru arcade semicirculare, iar ferestrele sunt extrem de mici.

Construită în jurul anului 1800 de părinții lui Avram Iancu, Alexandru și Maria, casa a fost lăsată de Avram Iancu, prin testament, în 1850, „în folosul națiunii române” împreună cu toată averea sa spre a se întemeia o Academie de drept:

Casa Memorială are două încăperi separate de un hol și păstrează o parte din mobilierul și decorațiunile originale precum și obiecte personale ale lui Avram Iancu între care se remarcă fluierul, săbiile, briciul și armele. Una dintre încăperi este camera familiei, o odaie unde pot fi admirate lavițe, o masă pe colț, pat înalt motesc, podișori, blide, icoane, lingurar, ștergare, sau țesături de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Cea de a doua încăpere este mult mai spațioasă și adăpostește o sobă mare, un pat cu perine acoperit cu cergă moțească, leagănul copilului atârnat de grindă.

Aici pot fi admirate și obiecte casnice între care linguri și furculițe de lemn, sau un ceaun.Tot în această încăpere se află fluierul lui Avram Iancu și copia portretului acestuia pictat de Barbu Iscovescu.

În 1924 Casa Memorială a fost deschisă publicului, în cadrul unor manifestări prilejuite de comemorarea a 100 de ani de la nașterea lui Avram Iancu, manifestări organizate de Societatea „Astra”, la care a participat și regele Ferdinand I al României. Tot în 1924 Societatea „Astra” a construit și anexele Casei Memoriale și a întemeiat și o fundație formată din școală, bibliotecă, biserică toate fiind cuprinse, în prezent, în Complexul Muzeal „Avram Iancu”. Anexele casei cadrează pe trei laturi vechiul edificiu, armonizându-se cu acesta, având demisol și parter. Ele au servit, până în anul 1972, ca săli de clasă pentru școala primară din Incești. În 1972, la un secol după moartea lui Avram Iancu, în anexă au fost deschise noi expoziții de istorie și etnografie unde pot fi admirate: certificatele școlare ale lui Avram Iancu de la Gimnaziul Regal din Zlatna, protocolul regal unde i-a fost înregistrat numele și testamentul, documente privind pregătirea și dezvoltarea Revoluției Transilvane din 1848 — arme, drapele, documente—, dar și costume din regiunea Munților Apuseni, ceramică specifică zonei, unelte, dar și tulnice, butoaie sau căruța încărcată de ciubere. De asemenea, în aceste spații sunt prezentate îndeletnicirile tradiționale, păstoritul, agricultura, pescuitul, vânătoarea, cu accent pe principala activitate a zonei și anume prelucrarea lemnului.

sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba