Rămâi conectat

Știri

Care sunt cele mai importante schimbări de taxe din noul Cod fiscal? La ce să fim atenți?

Publicat

în

Noul Cod Fiscal, votat miercuri de Camera Deputaţilor, conţine o listă lungă de modificări în regimul taxelor şi impozitelor. În forma finală aprobată de Parlament, s-a renunţat la câteva măsuri de relaxare fiscală anunţate iniţial de Guvern, în plus se regăsesc şi „cadouri otrăvite” pentru plătitorii de taxe. Află totul despre noul Cod Fiscal de pe radiounirea.ro.

Noul Cod Fiscal, cel mai important pachet de legi și măsuri fiscale și financiare din România, este considerat de analişti ca fiind un pas înainte faţă de vechea legislaţie fiscală.

Unele măsuri au fost adoptate în pofida recomandărilor FMI şi ale Comisiei Europene, care au solicitat ajustări semnificative ale planului de relaxare fiscală pentru 2016.

Și Consiliul Fiscal a avizat negativ proiectul celor doua Coduri (fiscal si de procedura fiscala), considerând drept nesustenabile reducerile ample la nivelul taxelor si impozitelor pe care aceasta le prevăd.

Relaxarea fiscală anunţată iniţial de Executiv s-a temperat totuși, fiind eliminate câteva reduceri de taxe în forma finală care va fi trimisă Președinției spre promulgare.

Citește și Codul Fiscal vine cu o nouă contribuție la pensii

Printre măsurile care au fost șterse în Senat sau Camera Deputaților se află impozitarea zero la dividende (în forma finală, s-a mers pe o reducere de la 16 la 5 procente), revenirea la valoarea accizelor la combustibili dinaintea majorărilor din 2014 (s-a păstrat doar eliminarea accizei suplimentare) sau reducerea CAS.

În noul Cod Fiscal, există și o serie de măsuri mai puțin apreciate de populație și firme: cresc impozitele locale, se introduce un impozit forfetar pentru firmele fără salariați, se elimină scutirea de la impozitare pentru terenul de sub construcții.

Cele mai importante modificări aduse de Codul Fiscal

– Reducerea TVA-ului de la 24% la 19%, începând cu 1 ianuarie 2016

– Eliminarea impozitului pe construcțiile speciale (așa-numita „taxa pe stâlp”) începând cu 2016, după ce a fost deja redusă de la 1,5% la 1% în cursul anului trecut;

– Eliminarea supraaccizei de 7 eurocenți la litrul de combustibil, care a fost introdusă începând cu 1 aprilie 2014, dar care nu a avut efectul scontat la bugetul de stat, afectând consumul intern de benzină și motorină;

– Reducerea impozitului la dividende. În versiunea Guvernului impozitul pe dividende era redus la zero de la 1 ianuarie 2016, însă senatorii au votat impozitarea cu 5% pentru dividendele platite de o firma locala catre o alta firma. În cazul persoanelor fizice impozitul pe dividende rămâne zero;

– Impozitul pe clădiri va fi stabilit în funcție de destinația proprietății: o cotă de impozit pentru clădiri rezidențiale de 0.08% – 0.2%, o cotă de impozit pentru clădiri nerezidențiale de 0.2%-1.3% și o cotă de impozit pentru clădiri nerezidențiale destinate terenului agricol de 0.4%

– Introducerea taxării inverse pentru livrarea de clădiri, părți de clădire și terenuri;

– O cotă de impozitare de 3% pentru microintreprinderile cu 1 salariat și de 1% pentru cele cu cel puțin doi salariați.

– Se schimbă condițiile de încadrare la „microintreprinderi”, respectiv nivelul veniturilor realizate in anul precedent: 75.000 euro, (în 2017), 85.000 euro (2018) și 100.000 euro din 2019.

La ce să fim atenți din Noul Cod Fiscal

Taxele locale ar putea crește de cel puțin două ori, majorările fiind lăsate la mâna autorităților locale: Se acordă competențe consiliilor locale de a stabili cote adiționale impozitelor și taxelor locale de până la 50% față de nivelul actual de până la 20%.

– O cotă de impozitare de 3% din venituri și 1.530 lei/trimestru pentru microintreprinderile fără salariați. Se introduce practic un nou impozit forfetar pentru firmele care nu au salariați, de minim 500 lei pe lună. Măsura va duce la închiderea a zeci de mii de firme, cred specialiștii;

– Impozitul pe terenul de sub locuință. Populatia va fi obligata sa achite impozit si pentru terenul ocupat de constructiile pe care le deține.

sursa: realitatea.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Știri

Garda Apulum și Garda Cetății își reiau spectacolele, din 1 mai, în Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

Deschiderea oficială a sezonului turistic, în Cetatea Alba Carolina

Mii de oameni vin, în fiecare an, în Cetatea Alba Carolina, special pentru spectacolele de reenactment istoric. Alte zeci de mii vin și pentru aceste show-uri susținute de Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România.

Alba Iulia este gata să-i primească și în acest an, cu o ofertă turistică remarcabilă: concerte, festivaluri, evenimente memorabile.

Începând din 1 mai, odată cu deschiderea oficială a sezonului turistic în Cetate, se reiau și spectacolele de reconstituire istorică antică și schimbul de gardă, atât de așteptate de public.

Din 1 mai, din nou pe cai!

Tobele vor răsuna din nou în Cetate și copitele cailor vor lovi iar piatra. Garda Cetății este pregătită să ofere și în acest an publicului, turiști și albaiulieni, unul dintre momentele magnetice ale fiecărui sfârșit de săptămână. Sâmbăta și duminica, la 12 fix, Garda Cetății își va face, din nou, rondul obișnuit, de la Poarta a III-a la Poarta a IV-a, într-un ritual devenit deja simbol pentru Alba Iulia. Prima „ieșire” din acest an a Gărzii Cetății, cu arsenalul complet, cai, uniforme, tobe, puști și drapele, va avea loc chiar pe 1 mai.

„Alba Iulia și-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural și istoric. Spectacolele de reenactment sau defilarea Gărzii Cetății sunt doar partea foarte vizibilă a acestei imagini mari. E absolut normal, e obligația noastră și angajamentul nostru față de oraș și turiști, să le menținem în calendarul de evenimente și să le promovăm ca atare. Vă invit să vă bucurați de ele și în acest nou sezon turistic, ce stă să înceapă”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Ave, Apulum!

Strigătele de luptă ale „Gărzii Romane”- Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, ale gladiatorilor din Ludus Apulensis, ale războinicilor daci din trupa Lupii Apoulonului, dar și dansurile Magna Nemesis se vor auzi și vedea, la rândul lor, în Cetatea Alba Carolina în această vară.

Spectacolele săptămânale vor avea loc în zona Porții a IV-a a Cetății, iar primul show este programat pentru 1 mai, la ora 18.00. Totul va culmina cu ediția a XI-a a Festivalului Roman Apulum, marcă înregistrată a Municipiului Alba Iulia și unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa. Festivalul este programat în acest an în perioada 15-18 august.

Liviu Zgârciu, reprezentantul Asociației Culturale pentru Istorie Vie și, în același timp, coordonatorul reenactorilor din trupele antice declară: „De la 1 mai, Garda Apulum reîncepe sezonul reprezentațiilor de reenactment antic. Astfel, legionarii romani, războinicii daci, gladiatorii și frumoasele dansatoare vor putea fi văzuți de publicul larg, în fiecare vineri, în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina. De precizat că sezonul care stă să înceapă este al XI-lea de când voluntarii albaiulieni realizează acest spectacol, adevărate lecții de istorie vie, în care este promovat patrimoniul antic al orașului Alba Iulia.”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba