Rămâi conectat

Social-Economic

Caravana ”Salvați albinele” ajunge, miercuri, la Blaj

Publicat

în

Primăria Municipiului Blaj în parteneriat cu cel mai mare procesator de miere din România și cu Asociația Apicultorilor din zona Târnavelor au aderat la un proiect multinațional inițiat de o importantă companie de utilaje apicole din Polonia, firma Lyson, având ca scop atragerea atenției asupra importanței protejării albinelor pentru rolul lor crucial în natură. Citește mai multe pe radiounirea.ro.

Evenimentul intitulat “Salvați albinele!” cuprinde un traseu cu 10 mașinuțe personalizate în întreaga Europă, în zonele cele mai importante din punctul de vedere al producerii, procesării și comercializării mierii de albine. Caravana va ajunge la Blaj mâine, 14 octombrie, la ora 12.00 în fața Primăriei Municipiului Blaj. După momentul de întâlnire al apicultorilor polonezi cu cei români organizatorii locali și-au propus să facă un pas în plus pentru atragerea atenției asupra protejării albinelor prin organizarea unei acțiuni de plantare de salcâmi. “Zona municipiului Blaj este recunoscută în țară dar și peste hotare pentru calitatea mierii produse dar și pentru hărnicia apicultorilor. Acesta este și motivul pentru care ne-am alăturat inițiativei de a sensibiliza opinia publică atât privind protejarea albinelor cât și în legatură cu extinderea zonelor cu floră meliferă”, spune primarul Gheorghe Valentin Rotar.

Citește și Probleme cu albinele din cauza caniculei? Vezi cum să le întinzi RAPID o cursă: VIDEO

Astfel administrația publică locală a pus la dispoziție un teren pe care ceilalți doi parteneri locali cât și oaspeții polonezi vor planta 300 de puieți de salcâmi. Se dorește ca această inițiativă să continue mai apoi prin plantarea altor tipuri de plante melifere. În prezent În România trăiesc circa 1.12 milioane de familii de albine care produc în medie 18.000 de tone de miere pe an. Flora meliferă existentă ar putea asigura însă bune condiții pentru mai mult de 1.7 milioane de familii rezultând o producție de 35.000 de tone de miere pe an. România exportă anual aproximativ 12.000 de tone de miere, din această cantitate 40% reprezentând-o mierea de salcâm, considerată drept cel mai apreciat și mai cunoscut sortiment de miere. În Europa, România ocupa locul al IV-lea din punctul de vedere al producerii mierii de albine după Spania, Germania și Ungaria.

sursa Primăria Blaj


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Societate

Workshop despre cooperarea dintre organizații ale societății civile și instituții de învățământ superior, la Alba Iulia

Publicat

în

Alba Iulia: Workshop despre cooperarea dintre organizații ale societății civile și instituții de învățământ superior

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia organizează, luni 1 aprilie, workshop-ul intitulat „Organizații ale societății civile și Instituții de învățământ superior: Instrumentar pentru cooperare în vederea creșterii accesului și sprijinirea finalizării studiilor pentru studenții subreprezentați din învățământul superior”.
Evenimentul se va desfășura în format hibrid – fizic în sala International Club (Biblioteca UAB) și online, pe platforma Teams – între orele 9.00 și 13.00.
Evenimentul va fi organizat ca parte integrantă a proiectului Erasmus+ – 2021-1-RS01-KA220-HED-000032129 – STATUS – Steering Transition and Advancement of Tertiary Underrepresented Students.
UAB este partener în acest proiect împreună cu alte instituții europene, precum: Visoka strukovna vaspitačka i medicinska škola u Vršcu (Serbia, coordonator), Universidade da Madeira (Portugalia), West Balkans Institute – WEBIN (Serbia), Università degli Studi di Palermo (Italia), CESIE (Italia).
Proiectul este coordonat, din partea UAB, de profesoara Teodora Popescu, de la Facultatea de Istorie, Litere și Științe ale Educației.
La workshop sunt invitați să participe reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior din România și reprezentanți ai societății civile, membri ai unor organizații de profil, implicate în educația grupurilor dezavantajate și subreprezentate din România.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

100 de ani pentru Sora Maria Leontina Herciu, din Congregația Maicii Domnului de la Blaj

Publicat

în

Sora Maria Leontina Herciu, din Congregația Maicii Domnului de la Blaj, la vârstă centenară

În comunitatea „Întâmpinarea Domnului” din Blaj a călugărițelor din Congregația Maicii Domnului a avut loc un moment aniversar plin de bucurie: în data de 15 martie 2024 Sora Maria Leontina – Eugenia Herciu – a împlinit venerabila vârstă de 100 ani.

Cu acest prilej sâmbătă 23 martie 2024, surorile Congregației, alături de Preacuvioasa Maică Teodorina, superioara Congregației Maicii Domnului, și de Sora Antoaneta, Superioară a Comunității CMD din Blaj au sărbătorit prin rugăciune.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de mulțumire pentru cei 100 de ani de viață ai Sr. Maria Leontina a fost celebrată la Capela Arhiereilor, de Preasfinția Sa Sa Cristian Crișan, episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș și de Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla. Au concelebrat Pr. Vasile Tofană, Vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla, Pr. Liviu Ursu, Vicar Judecătoresc al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Pr. Anton Rus, Capelan al Comunității CMD din Blaj, Pr. Cristian David, Capelan al Comunității CMD din Cluj-Napoca și alți preoți apropiați de Congregația Surorilor Maicii Domnului.

Preasfinția Sa Claudiu, episcopul de Cluj-Gherla, a menționat în cuvântul de învățătură cu această ocazie că Dumnezeu lucrează ziua și noaptea; multe chemări în Sfânta Scriptură au avut loc în timpul tainic al nopții, precum s-a întâmplat în cazul sorei Leontina. Dumnezeu lucrează uneori prin intermediul lucrurilor mărunte iar nu neapărat prin voci interioare și lumini sclipitoare; Dumnezeu cheamă prin ceilalți semeni, așa cum a chemat-o pe Eugenia prin intermediul acelei călugărițe care a poposit în casa lor.

La finalul celebrării liturgice, Episcopul Cristian i-a înmânat Sr. Maria Leontina Ordinul „Ioan Inochentie Micu-Klein” conferit de către Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureșan pentru statornicia în credință.

Eugenia Herciu s-a născut în data de 15 martie 1924, în localitatea Șalcău, comuna Mihăileni, județul Sibiu, din părinții țărani Ioan și Maria, din neamul lui Bobel, creștini de confesiune greco-catolică. Tatăl era cantor la biserica din sat, iar mama, casnică. Faptul că părinții i-au fost apropiați de Biserică a contat mult în formarea ei – mărturisește astăzi Sora Leontina. A mai avut un frate mai mare și un altul mai mic. Își amintește că acolo, în sătucul ei, a urmat școala, iar în vacanțe și în restul timpului a muncit mult la lucrul câmpului și la îngrijirea vitelor pe dealurile cu iarbă din jurul satului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

Workshop pe tema asistenței sociale, la Sebeș

Publicat

în

La Sebeș, workshop pe tema asistenței sociale

La Sebeș, asistenții sociali din județul Alba au participat la workshop-ul cu tema „Asistența socială între prezent și viitor”, eveniment facilitat de Irina Adăscăliței și Bianca Buzetto, de la C O N C O R D I A Academia, cu ocazia Zilei Mondiale a Asistenței Sociale.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate o serie de competențe – organizaționale, de gândire și acțiune, conexiuni și rețele, precum și dezvoltare personală care ajută asistenții sociali să-și asume responsabilitățile profesionale indiferent de funcția pe care o dețin, să-și dezvolte capacitatea de a face conexiuni și de a găsi mult mai ușor soluții.

Etica, reziliența, gândirea critică, grija de sine sunt doar o parte din competențele viitorului care ajută asistenții sociali să contribuie la construirea unor comunități mai puternice și mai conectate, dar și să găsească un echilibru între viața profesională și cea persoanală cu posibilitatea de a acționa în spiritul unor valori puternice, se arată într-un comunicat de presă.

Evenimentul a fost realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Sebeș și Direcției Generale de Asistență Socială, Medicală și Comunitară Sebeș.

La eveniment a fost reprezentată și Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prin lect. univ. dr. Claudiu Ștefani, din cadrul Departamentului de Științe Sociale al UAB.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba