Rămâi conectat

Știri

Caravana literară a Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga” Alba în mijlocul elevilor de la Colegiul Tehnic Apulum din Alba Iulia

Publicat

în

,,Caravana literară a scriitorilor în școală” este un proiect inițiat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România-Filiala Alba-Hunedoara și cu Inspectoratul Școlar Județean Alba. Proiectul are ca scop familiarizarea elevilor cu serviciile de bibliotecă, cultivarea gustului pentru lectură și intermedierea unor întâlnire directe dintre elevi și autorii de cărți contemporani.

În urma unui parteneriat încheiat cu Colegiul Tehnic Apulum din Alba Iulia, ,,Carava literară a scriitorilor în școală” va poposi la această unitate de învățământ în data 7 iunie 2018, începând cu orele 11:00. Invitații acestei ediții a caravanei sunt prof.univ.dr. Ilie Moise și cercetător Andreea Buzaș de la Institutul de Cercetări Socio-Umane al Academiei Române – filiala Sibiu. Cele două reputate personalități ale lumii științifice și academice din România vor prezenta în fața elevilor atât profesia de cercetător etnograf cât și cele mai importante lucrări editate sub semnătura domniilor lor. Întâlnirea se dorește a fi și un alt mod de a apropia elevii de cartea științifică din colecțiile bibliotecii și de a-i familiariza cu una dintre cele mai animate și mai vechi ramuri ale culturii naționale, cultura tradițională.

Prof. dr. Ilie Moise a absolvit Facultatea de Filologie, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca (1967-1972), specializarea folclor literar românesc, a susţinut teza sa de doctorat,  în domeniul filologie, folclor literar la aceeaşi facultate (1993, cu prof. dr. Dumitru Pop). Între 1972 şi 1975 a lucrat la Centrul judeţean al creaţiei populare Sibiu, fiind metodist cu probleme de literatură şi folclor, între 1975 şi 1983 a fost inspector la Comitetul de cultură al judeţului Sibiu, apoi, între 1983 şi 1988 director al Teatrului de Stat Sibiu. Din 1988 lucrează la Institutul de Cercetări Socio-Umane, din 2000 devenind profesor la Facultatea de Litere şi Arte, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Este membru fondator al Societăţii de Ştiinţe şi Etnografie din România; membru fondator al Comisiei de Folclor şi Etnologie a Academiei Române; din 1977 secretar al Asociaţiei Folcloriştilor şi Etnografilor din judeţul Sibiu (AFES), iniţiator al Arhivei de folclor AFES; redactor şef al publicaţiei Studii şi comunicări de etnologie; membru în colegiul de redacţie al revistelor Cercetări de limbă şi literatură (Sibiu), Anuarul Institutului de Cercetări Socio-Umane Sibiu, Acta Musei Porolissum (Zalău), Revista de etnografie şi folclor (Bucureşti). A publicat 10 cărţi şi peste 100 de studii şi articole de specialitate. Activitatea ştiinţifică, desfăşurată pe parcursul a peste trei decenii, a fost consemnată în enciclopediile de specialitate, în Dicţionarul folcloriştilor (vol. 2, Bucureşti: Editura Litera, 1983), Dicţionarul etnologilor români (vol. 2, ed. Iordan Datcu, Bucureşti: Editura Saeculum I.O., 1998), Etnologie română contemporană. Lexicon bibliografic ilustrat (ed. Ioan Godea, Bucureşti: Editura Enciclopedică, 2002). În 1999 i se decernează Premiul Ethnos al Fundaţiei Culturale Ethnos din România pentru aîntreaga sa activitate de cercetare în domeniul etnologiei.

Dr. Andreea Buzaş-Neagoe a absolvit Universitatea ,,Lucian Blaga” din Sibiu și în prezent este cercetător la Institututl de științe socio-umane din Sibiu. A organizat Arhiva de folclor a Asociației folcloriștilor și etnografilor din județul Sibiu,a publicat de cărți și articole științifice, a participarea la sesiuni de comunicări naționale și internaționale, a  contribuit la editarea, acreditarea și introducerea în baze internaționale de date a periodicului ,,Studii și comunicări de etnologie Valorificarea Arhivei de folclor a Institutului de Cercetări Socio-Umane Sibiu”, a publicat zeci de cărți și articole științifice din domeniul etnografiei românești. Proiectul face parte de Programul minimal al Biblioteci Județene ,,Lucian Blaga” Alba pe anul 2017, 4ANIMAȚIE CULTURALĂ/4.10 Caravana literară scriitori în școală.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba