Caravana Cultură’n Șură va ajunge în comuna Galda de Jos, în 8 iulie

Adăugat la Știri

Pentru al doilea an consecutiv, caravana Cultură’n Șură va ajunge în comuna Galda de Jos din județul Alba. După ce anul trecut șura lui Liviu a lu’ Pilu a găzduit spectacolul „Fisura” de Flavius Lucăcel, pe 8 iulie spectacolul „Cerere în căsătorie” d e A.P. Cehov, în regia lui Victor Olăhuț, va fi susținut pe stadionul din localitate.

Ceea ce a început a cum 5 ani ca o inițiativă inedită și ușor exotică a devenit acum un act de normalitate în câteva sate din Transilvania: o trupă de teatru își amenajează decorul și luminile în curțile sătenilor și joacă gratuit un spectacol pentru toți membrii comunității.

După o primă etapă p etrecută în perioada 9­12 iunie, timp în care spectacolul „Experimentul” după texte de Ion Băieșu și alți autori a fost văzut de mai bine de 900 de spectatori din mediul rural și urban, a venit rândul producției „Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov, în regia lui Victor Olăhuț, să fie prezentă pe scenele din Titești, Galda de Jos și Bod. În perioada 7­9 iulie, Cultură’n Șură va merge pentru prima dată în județele Vâlcea și Brașov, și va revizita comuna Galda de Jos din județul Alba.

Traseul caravanei Cultură’n Șură va fi următorul:

­ Vineri 7 iulie, ora 21,15, Titești, j ud. Vâlcea, în curte la nea Miti

­ Sâmbătă 8 iulie, ora 21,15, Galda de Jos, jud. Alba, la Stadion

­ Duminică 9 iulie, ora 21,15, Bod, jud. Brașov, în șură la Manfred

Spectacolul „Cerere în căsătorie” în regia lui Victor Olăhuț a fost realizat în parteneriat cu T eatrul de Artă din București și îi are în distribuție pe actorii George Constantinescu ­ cel mai bun actor în rol principal la f estivalul „Comic 7B” de la Buzău, ediția 2016, Florentina Năstase ­ nominalizată pentru cel mai bun rol secundar la gala premiilor UNITER 2016 și Valentin Terente, actor l a Teatrul „Maria Filotti” din Brăila. Desemnat „Cel mai bun spectacol” în cadrul festivalului „Comic 7B”, „Cerere în căsătorie” se joacă de mai bine de doi ani c u succes atât la sediu ­ Teatrul d e Artă, cât și în țară, î n festivaluri sau în spații independente.

Pornit de la o idee a r egizorului Victor Olăhuț, proiectul Cultură’n Șură a coagulat în jurul său atât prieteni apropiați din breaslă ­ Flavius Lucăcel, dramaturg și Florentina Năstase, actriță, cât și particulari cu viziune ­ Viorica Samson Manea, o susținătoare a evenimentelor culturale din România, și este de asemenea susținut financiar și logistic de parteneri și sponsori cărora le mulțumim pentru implicare și susținere: Centrul de Cultură și Artă al județului Sălaj, Tenaris Silcotub, The Soviet, KriszDemolari S.R.L., Tur Cento Trans, Asociația Inceptus România,

Teatrul de Artă București, ArkMedia Advertising, Primăriile comunelor Titești, Galda de Jos și Bod.

În cadrul primelor 4 ediții,    desfășurate între  anii 2013­2016, caravana Cultură’n Șură a vizitat 11 sate și a prezentat trei spectacole de teatru ce au însumat 18 reprezentații. S­a înregistrat o medie de 200 de spectatori per reprezentație. Cele  trei spectacole realizate în cadrul  proiectului au avut în distribuție actori cunoscuți ai tinerei generații ș i au fost apreciate atât de publicul neavizat cât și de cel de specialitate, în cadrul festivalurilor de gen din țară.

Pentru cea de a V­a  ediție din această vară  echipa pregătește de asemeni u n nou spectacol ce va avea premiera în șurile din județul Sălaj și va intra apoi în repertoriul proiectului ­ „Doctor fără voie”, după Molière, î n regia lui Victor Olăhuț.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii