CAPITALELE UNIRII, turneu aniversar al Corului Regal, în 25 noiembrie, la Alba Iulia, dedicat Centenarului Marii Uniri

Adăugat la Muzică, Știri

Corul Regal, ansamblu cameral de tineret aflat sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României, desfășoară în perioada 2018-2019 cel mai amplu proiect coral din România dedicat Centenarului Marii Uniri – turneul aniversar Capitalele Unirii. Ansamblul a evoluat și va evolua în orașe românești din țară și de peste granițe, precum București, Râmnicu Vâlcea, Iași, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Chișinău, Cernăuți și Balcic.

După succesul primelor trei concerte ale turneului – lansarea de la București, care a avut loc la Biblioteca Națională a României, în 1 iulie, concertul din Râmnicu Vâlcea, care s-a desfășurat în Sala Lahovari a Filarmonicii Ion Dumitrescu, în data de 18 octombrie și cel din Iași, susținut în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Mihai Eminescu, în 2 noiembrie – Corul Regal urmează să evolueze la Alba Iulia, în Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail, duminică, 25 noiembrie, începând cu ora 19:00. Intrarea este liberă.

Acest turneu reprezintă debutul noii formule de concert a ansamblului nostru și debutul dirijorului Andrei Stănculescu la pupitrul Corului Regal.

Invitații special ai concertului sunt Corul Bărbătesc „Apulum” al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Simion Ștefan” din Alba Iulia și Corul Bărbătesc „Reîntregirea” al Arhiepiscopiei Ortodoxe din Alba Iulia. Ambele ansambluri sunt conduse de pr. prof. dr. Nicolae Topîrcean.

Amfitrionul serii va fi tânăra actriță Alexandra Apetrei.

Așadar, Corul Regal va evolua pe parcursul turneului alături de diferite ansambluri corale care își desfășoară activitatea în cele 8 orașe ale itinerariului. În plus, repertoriul ales de către Corul Regal cuprinde creații ale unora dintre cei mai importanți compozitori români de ieri și de azi, din toate provinciile istorice ale țării noastre.

Corul Regal dorește să implice în mod activ generația tânără în seria de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri, cu scopul de a afirma și dovedi că tinerii își asumă valorile și idealurile naționale.

Centenarul este despre trecut, despre prezent, dar, mai ales, este despre viitor. Așadar ne dorim ca acest turneu să fie un preambul al unei campanii de promovare a vieții corale românești, care să se desfășoare în perioada ce va urma.

Nu în ultimul rând, turneul Capitalele Unirii va aduce un omagiu Familiei Regale a României, care a contribuit decisiv la realizarea evenimentelor de la 1918.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii