Câmpia Libertății din Blaj, pregătită pentru Centenarul din 2018 : Lucrările de reabilitare, finalizate până la sfârșitul anului

Adăugat la Știri

Reabilitarea Câmpiei Libertății din Blaj, locul unde în anul 1848, la Marea Adunare Națională, circa 40.000 de români au strigat ”Noi vrem să ne unim cu țara!”, are ca termen de finalizare sfârșitul acestui an. Lucrările de reabilitare la Câmpiei Libertății, vizitată anual de 5.000 de turiști, sunt în  plină desfășurare, a declarat la Unirea FM edilul municipiului Blaj, Gheorghe Rotar.

Primarul Gheorghe Rotar : ”Reabilitarea Câmpiei Libertății, o lucrare în valoare de 1 milion și ceva de euro, este o lucrare în derulare pe care vrem să o finalizăm până la sfârșitul anului, pentru că anul viitor știm cu toții că avem un an omagial, 100 de ani de la Marea Unire. Blajul a avut un rol foarte important.  La Blaj, lângă Catedrală, a avut loc sediul Comitetului  Național Român unde s-a hotărât Unirea. Alba Iulia a fost aleasă ținând cont de  zona în care era, o zonă mai bună pentru a strânge mai multi oameni.”

Câmpia Libertății alături de Palatul Cultural din Blaj ce va fi inaugurat în luna septembrie,  împreună cu Consiliul Județean, este un model de bună practică, a mai declarat primarul municipiului Blaj, Gheorghe Rotar.

Citește și Palatul Cultural din Blaj, printre cele 10 clădiri din România selectate pentru un concurs arhitectural european

Câmpia Libertății este situată în lunca Târnavei Mari, în spatele catedralei și a școlilor, aici având loc Marea Adunare Națională din mai 1848. Obiectivul a primit acest nume după ce 40.000 de persoane au strigat, aici, ”Noi vrem să ne unim cu țara!”. Istoria spune că tot aici, în 1911 s-au ținut serbările semicentenarului ASTREI la care au luat parte oameni de știință și cultură, în timp ce Aurel Vlaicu zbura cu propriul avion deasupra mulțimii. Pe această câmpie a aterizat și avionul care aducea vestea cea mare a reintrării României în război, pentru eliberarea Transilvaniei. În 1973, cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la Revoluţia din 1848, aici au fost dezvelite 24 de busturi ale unor personalități ale istoriei și culturii românești. În prezent sunt 26 de statui. În 1977, pe Câmpia Libertății a fost ridicat Ansamblul monumental ”Gloria”, un monument de piatră, înalt de 18 metri, pe care este scris „La 15 mai 1848, pe Câmpia Libertăţii, reprezentanţii poporului român au rostit răspicat dorinţa arzătoare a realizării unităţii naţionale a statului naţional român, visul de aur al unor veacuri de suferinţă şi luptă prin istoricele cuvinte: ”Vrem să ne unim cu ţara”. Monumentul mai este compus din statuile a trei tinere fete, turnate din bronz, care reprezintă cele trei mari provincii istorice româneşti: Moldova, Muntenia şi Ardealul.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii