Cadre militare în rezervă și retragere din Hunedoara, oaspeți ai Cetății Marii Uniri, în anul Centenar

Adăugat la Eveniment, Știri

Vineri, 19 octombrie 2018 au auvut loc în Cetatea din Alba Iulia, manifestări dedicate sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, organizate de cadre militare în rezervă și retragere de pe cuprinsul Județului Hunedoara, constituite în Asociația „Sarmisegetuza”. La evenimente au participat peste 60 de membri ai amintitei asociații în frunte cu președintele acesteia, col(rt) Dănilă Moldovan.

Pentru a acorda respectul și aprecierea unor colaborări recente, organizatorul a considerat onorabil, să se alăture acestei asociații la manifestările de la Alba Iulia, și președintele Grupului de Inițiativă „Centenar-Marea Unire-Alba Iulia-2018”, col(r)dr.ing. Constantin Avădanei.

Vizita a debutat cu o slujbă de binecuvântare a delegației și de pomenire a eroilor neamului românesc, oficiată în Catedrala Încoronării de către IPS Părintele Irineu.

A fost o slujbă deosebit de emoționantă, urmată de o prelegere magistrală rostită de IPS Irineu, cuprinzând principalele trepte de istorie românească, care au condus spre Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

IPS Irineu i s-au adresat, din partea președintelui Asociației „Sarmisegetuza”, cuvinte de mulțumire și i s-au oferit diplome și materiale documentare în legătură cu activitățile desfășurate de rezerviștii militari, în județul Hunedoara, pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri.

A urmat un alt moment emoționant, înmânarea de către IPS Irineu a diplomelor și atestatelor tuturor membrilor delegației, elaborate în mod special pentru Anul Centenar, de către președintele asociației, col.(rt) Dănilă Moldovan.

Președintelui Grupului de Inițiativă, col(r)dr.ing. Constantin Avădanei, i-a fost înmânat de către IPS Irineu, Hrisovul prin care Asociația „Sarmisegetuza” l-a înnobilat cu titlul de „Cavaler al Centenarului Marii Uniri, Alba Iulia, 1918-2018”.

Cu acest prilej, președintelui Grupului de Inițiativă a descris IPS Irineu semnificația și simbolul tricolorului românesc arborat pe timpul slujbei: ,,este tricolorul „Centenar-Marea Unire-Alba Iulia-2018”, sfințit la Viena în luna mai a acestui an, marcând 100 de ani de la sfințirea primului tricolor românesc pe teritoriul Imperiului Austro-Ungar, de către generalul Boeriu”.

La terminarea slujbei s-au făcut poze de grup pe scările Catedralei Încoronării, după care, au urmat festivitățile depunerii coroanelor și jerbelor de flori la statuia lui Mihai Viteazul, la statuile reprezentanților de seamă ai făuririi Marii Uniri.

,,Toți membrii delegației au trăit momente de neuitat în Alba Iulia, s-au încărcat de istorie, au plecat către casele lor hotărâți să se întoarcă la 1 Decembrie 2018 pe aceste meleaguri, pentru a fi părtași la marea bucurie a românilor, sărbătorirea Centenarului Marii Uniri”, ne-a relatat Constantin Avădanei – Președintele Grupului de Inițiativă „Centenar – Marea Unire-Alba Iulia-2018”.

 

  (C. P.)

 

Comentarii