Bunele maniere la cină: Greşeli de etichetă pe care ar trebui să le evităm

Adăugat la Știri
restaurantAtunci când suntem invitaţi la cină, fie în familie sau la prieteni, este bine să respectăm anumite reguli pentru a nu părea lipsiţi de educaţie sau ridicoli. Când suntem invitaţi la o cină se întâmplă să uităm de etichete, să le înţelegem greşit sau pur şi simplu să le ignorăm, chiar dacă acestea sunt foarte importante şi ne pot scuti de momentele jenante. Chiar dacă prietenii s-au hotărât să vă gătească sau dacă părinţii vă vor acasa de sărbători, evitaţi aceste zece greşeli şi cu siguranţă seara va fi mai frumoasă şi lipsită de momente penibile, scrie Business Insider.
Răzpunzi la invitaţie în ultimul moment Să confirmi prezenţa pe ultima sută de metri este ca şi cum ai spune că ai aşteptat o ofertă mai bună, dar de vreme ce nu s-a ivit, ai hotărât că mai bine mergi la cină decât să stai degeaba.

Te prezinţi la uşă cu mâna goală Chiar dacă gazdele nu evidenţiază în vreun fel acest lucru, este de la sine înţeles că nu te prezinţi la cineva acasă cu mâna în buzunar. Întreabă persoana la care urmează să iei cina dacă are nevoie de ceva ce ai putea cumpăra de pe drum şi chiar dacă răspunsul este negativ tot nu ar trebui să apari fără nimic. O sticlă de vin este întotdeauna o variantă bună.

Nu acorzi atenţie felului în care te îmbraci Nu te gândi că doar pentru că sunteţi prieteni apropiaţi sau chiar rude poţi fi neglijent la capitolul vestimentaţie. O ţinută îngrijită denotă respect faţă de gazdă, iar dacă se întâmplă să iei cina în familie cu siguranţă îţi vei face părinţii mândri de tine.
Nu faci prezentările Dacă vii însoţit de o persoană pe care cei prezenţi la cină nu o cunosc trebuie neapărat să o introduci tuturor celor care o întâlnesc pentru prima dată. Dacă nu vei face acest lucru toată lumea se va simţi inconfortabil şi astfel pasezi sarcina, iar gazda sau oaspetele se va simţi nevoit să facă prezentările, ceea ce va da naştere unei situaţii jenante.
Îţi pui telefonul mobil pe masă Chiar dacă nu este intenţia ta, un telefon pe masă trimite un mesaj clar: orice apel sau mesaj pe care îl voi primi este mult mai important decât să vă acord vouă întreaga mea atenţie. Dacă nu sunt situaţii urgente, ţine-ţi telefonul în buzunar.

Foloseşti greşit tacâmurile, paharele sau farfuriile Aminteşte-ţi aceste reguli când iei cina: tacâmurile se folosesc din exterior spre interior; paharele stau pe partea dreaptă; farfuria de pâine stă pe partea stângă. Desigur, poate părea nedrept pentru stângaci, dar acestea sunt regulile.

Gesticulezi având tacâmul în mână Nu îndrepta cuţitul spre cineva doar pentru a-ţi evidenţia punctul de vedere. Nu doar că este nepoliticos, dar poate fi şi periculos.
Adaugi sare înainte de a gusta preparatul Când cineva găteşte pentru tine ar trebui să presupunem că se pricepe şi că mâncarea are un gust bun, cel puţin până la proba contrarie. Aşa că nu trebuie să ai impresia din start că mai este nevoie de sare, oricât de mult ţi-ar plăcea un pic de sodiu în plus. Gustă mai întâi!
Lansezi comentarii critice la adresa mâncării O cină specială nu este momentul potrivit pentru critici constructive. Dacă îţi place mâncare e grozav, oferă complimente sincere. Dacă nu îţi este pe plac, nu spune nimic, mănâncă atât cât poţi şi aşteaptă politicos următorul fel.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii